Ελληνική Μυθολογία. Περί του Ηφαίστου.

 



Κατά την παράδοση ο Ήφαιστος ήταν από γεννησιμιού του κουτσός. Γι αυτό η Ήρα μόλις τον γέννησε ντράπηκε επειδή έκανε γιό ανάπηρο και τον πέταξε από τον ουρανό στη θάλασσα για να πνιγεί. Ωστόσο δύο θαλάσσιες θεότητες , η Θέτιδα και η Ευρυνόμη, τον νοιάστηκαν και τον ανέθρεψαν κρυφά με πολλή αγάπη για εννέα ολόκληρα χρόνια. Μεγαλώνοντας ο θεός περνούσε την ώρα του μέσα στη σπηλιά του Νηρέα φτιάχνοντας δαχτυλίδια, βραχιόλια, σκουλαρίκια, και πολλά ακόμα γυναικεία στολίδια.

Κάποτε όμως ο θεός βαρέθηκε να ζεί στα βάθη της θάλασσας και σκέφτηκε να βρεί τρόπο όχι μόνον να αποκατασταθεί στον Όλυμπο, μιάς και ήταν γιός του Δία και της Ήρας, αλλά και να εκδικηθεί τη μητέρα του. Κάθισε λοιπόν και μαστόρεψε έναν θαυμάσιο χρυσό θρόνο με αόρατα δίχτυα και τον έστειλε δώρο στην  Ήρα τάχα πώς δεν της κρατούσε κακία επειδή τον είχε απαρνηθεί. Εκείνη δέχθηκε με χαρά την προσφορά του γιού της, μόλις όμως κάθησε επάνω στο θρόνο βρέθηκε μπλεγμένη στα αξεδιάλυτα δίχτυα του θρόνου αυτού. Ύστερα από πολλά συμβούλια των θεών, ή Ήρα κατάλαβε ότι μόνον ο ίδιος ο  Ήφαιστος μπορούσε να τη λυτρώσει και να την απελευθερώσει, στην απελπισία της λοιπόν επάνω δέχθηκε να  προσφέρει ως γυναίκα  την Αφροδίτη σε όποιον θα καταφέρει να ανεβάσει με το καλό ή με το κακό τον Ήφαιστο στον Όλυμπο.

Ποιος άραγε από τους νέους θεούς δεν ονειρευόταν να παντρευτεί την πανέμορφη θεά του έρωτα; Πρώτος ο Άρης πήρε επάνω του την επιχείρηση αυτή, βέβαιος ότι ο Ήφαιστος δεν θα μπορούσε να του αντισταθεί, εκείνος εκσφενδόνισε τόσες φλόγες εναντίον του ώστε τον ανάγκασε να το βάλει στα πόδια και να γυρίσει μάλιστα ντροπιασμένος στον Όλυμπο.

Τη λύση θα τη δώσει ο Διόνυσος, πηγαίνοντας με το μαλακό κατεβαίνει και κάνει παρέα με τον Ήφαιστο, του δίνει να πιεί, τον μεθάει, και έπειτα μεθυσμένο καβάλα επάνω σε ένα μουλάρι τον ανεβάζει στον Όλυμπο μέσα στα τραγούδια και στους χορούς των Σειληνών και των Νυμφών που συνοδεύουν την πομπή. Στον ουρανό επάνω μητέρα και γιός φιλιώνουν ή Ήρα λύνεται και ο Ήφαιστος γίνεται δεκτός από τους Ολυμπίους θεούς ως ομότιμός τους, για να τον εξιλεώσουν μάλιστα του  προσφέρουν ως  γυναίκα του την Αφροδίτη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr