Νεοελληνική γλώσσα β΄γυμνασίου. Τα σχόλια ή οι λεπτομέρειες.

 



Αν η θεματική πρόταση είναι ο πρόλογος της παραγράφου οι λεπτομέρειες αποτελούν το κύριο μέρος της. Οι προτάσεις που συναποτελούν τις λεπτομέρειες μπορούν να χωριστούν σε:

Α. Βασικές ή κύριες

Β. Βοηθητικές ή δευτερεύουσες.

Α. Οι βασικές και βοηθητικές λεπτομέρειες.

Η λειτουργία των βασικών λεπτομερειών της παραγράφου είναι να αναπτύξουν και να προωθήσουν την ιδέα που εκφράζει η θεματική πρόταση και για αυτό η ενότητά τους με αυτή είναι άμεση. Οι βοηθητικές λεπτομέρειες έχουν στόχο να επεξηγήσουν τη βασική λεπτομέρεια από την οποία εξαρτάται και για αυτό η σχέση τους με τη θεματική πρόταση είναι έμμεση.

Εφαρμογή.

Δομικά χαρακτηριστικά

Κείμενο

Θεματική πρόταση:

Η εργασία της συζύγου-μητέρας μεταβάλλει τον τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης οικογένειας.

1η βασική λεπτομέρεια:

Παλαιότερα η οικογένεια κυρίως μέσω της γυναίκας ικανοποιούσε όλες τις βασικές ανάγκες της ζωής ενός ανθρώπου: το φαγητό, την καθαριότητα, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την περίθαλψη κ.λ.π.

Βοηθητική λεπτομέρεια:

Αν δηλαδή κάποιος δεν έκανε οικογένεια ήταν αδύνατο να εξασφαλίσει όλα αυτά τα αγαθά για αυτό και θεωρούνταν απόκληρος της κοινωνίας.

2η βασική λεπτομέρεια:

Σήμερα όμως καθώς η γυναίκα εργάζεται πλέον βιοποριστικά έξω από το σπίτι δεν έχει το χρόνο να εκπληρώσει όλους αυτούς τους ρόλους.

Βοηθητική λεπτομέρεια:

Έτσι αυτοί μεταφέρθηκαν σε εξειδικευμένους θεσμούς όπως είναι τα εστιατόρια, τα καθαριστήρια τα σχολεία τα κέντρα διασκέδασης κ.λ.π.

Περίοδος κατακλείδα:

Η οικογένεια λοιπόν χάνοντας από την εργασία της γυναίκας όλες αυτές τις λειτουργίες θα πρέπει να τις αναπληρώσει μέσα από τη συνεργασία όλων των οικογενειακών μελών.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr