Έκθεση έκφραση γ΄λυκείου. Θέμα εκθέσεως: Να αναπτύξετε τεκμηριωμένα τις απόψεις σας για τα τρία σημαντικότερα, κατά τη γνώμη σας, αρνητικά φαινόμενα τα οποία συνοδεύουν τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης και να προτείνετε τρόπους αντιμετώπισής τους. Το κείμενό σας να έχει τη μορφή άρθρου το οποίο θα δημοσιευθεί στο περιοδικό του σχολείου σας (350-400 λέξεις).

 



Τίτλος: Οι ασθένειες των ΜΜΕ και οι προτεινόμενες θεραπείες τους.

Αναμφίβολα τα ΜΜΕ εξελίσσονται με βάση την ψηφιακή επανάσταση της εποχής μας. Κατά κάποιον τρόπο η ψηφιακή εποχή απορροφά τα ΜΜΕ, τα εξουσιάζει και τα κατευθύνει. Πλέον η είδηση που μεταχειρίζονται η τηλεόραση και το ραδιόφωνο έχει δυνατότητες άγνωστες σε παλαιές παραδοσιακές εποχές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των μέσων ενημερώσεως, αντιθέτως με βάση τις τεχνολογικές διευκολύνσεις θα πρέπει να βελτιωθεί, να εκσυγχρονισθεί, μένοντας όμως πάντα πιστός στην αλήθεια, στην ενημέρωση και στην  πληροφοριακή εξέλιξη των ανθρώπων με γνώμονα την πραγματική χειραφέτηση του Λαού η οποία στηρίζεται στην μεταφορά εκ μέρους των ΜΜΕ του τι συμβαίνει πραγματικά στον κόσμο.

Η παραπληροφόρηση, ο λαϊκισμός, οι κατευθυνόμενες ειδήσεις, ίσως αποτελούν όλα αυτά τα ειδησιακά φαινόμενα, τη χειρότερη ασθένεια των ΜΜΕ. Σε εποχές όπου οι άνθρωποι δεν έχουν ιδιαίτερη ατομική πρόσβαση σε όσα γύρω τους συμβαίνουν, τα μέσα ενημέρωσης και λόγω της ψηφιακής εποχής, έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν την είδηση, να την πλάθουν όπως αυτά επιθυμούν και να την προσφέρουν αντιστρέφοντάς την από ψεύτικη σε αληθινή. Οι συνέπειες είναι πράγματι καταστροφικές διότι οι άνθρωποι εθίζονται στο ψεύδος και δεν μπορούν να εκτιμήσουν του τι αλήθεια συμβαίνει γύρω τους ώστε δημιουργικά να το αντιμετωπίσουν.

Επίσης η υπαγωγή των ΜΜΕ σε εξουσιαστικές δομές είναι ασθένεια η οποία φαντάζει ανίατη σε μία εποχή όπου ισχυρά οικονομικά συμφέροντα κατευθύνουν τον κόσμο και τους ανθρώπους. Επειδή τα μέσα ενημερώσεως χρειάζονται χρήματα για να αντεπεξέλθουν στις δαπανηρές υποχρεώσεις τους, αλλά και επειδή η είδηση πλέον από μόνη της είναι όπλο καταξίωσης αυτού που την προσφέρει, συχνά τα ΜΜΕ υποτάσσονται σε μέσα που τους υπόσχονται άμεσο πλουτισμό με αποτέλεσμα να ψεύδονται, να παραπληροφορούν και να ικανοποιούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος άλλων.

Επιπροσθέτως η μετατροπή των ΜΜΕ σε κλειστή οργάνωση όπου τις πραγματικές πληροφορίες ολίγοι τις γεύονται, καθιστά τους μεταφορείς αυτούς της πληροφορίας, κάτι το προβληματικό για το ευρύ κοινό. Το ευρύ κοινό στη δημοκρατική και φιλελεύθερη εποχή μας, δικαιούται να μαθαίνει όπως όλοι οι άνθρωποι όλα όσα κινούνται σε επαγγελματικό, κοινωνικό, πολιτικό και όποιο άλλο επίπεδο. Εξάλλου αποτελεί και συνταγματικό δικαίωμα η ολοκληρωτική ενημέρωση. Τα ΜΜΕ ουσιαστικά καταστρατηγούν το σύνταγμα όταν μετατρέπονται σε κλειστή ομάδα πληροφόρησης προσβάσιμη σε λίγους.

Όλα όμως μπορούν να βελτιωθούν εάν τηρηθούν οι νόμοι, εάν συμπράξει η παιδεία σε αγαστή συνεργασία με τους πνευματικούς ανθρώπους. Η δημοσιογραφική δεοντολογία ελέγχεται από το νομικό σύστημα το οποίο θα πρέπει να αποκαταστήσει την πρέπουσα και καθολική λειτουργία των ΜΜΕ. Το σχολείο με στοχευμένες εκπαιδευτικές επεμβάσεις μπορεί να διδάξει τους νέους και τις νέες την πρέπουσα συμπεριφορά όσων χειρίζονται τα μέσα διάδοσης ειδήσεων και πληροφορίας. Τελικά οι πνευματικοί άνθρωποι, κυρίως με το παράδειγμά τους, μπορούν να εμφυσήσουν στα πλήθη την πίστη ότι όλα είναι πρωτίστως πνευματικά και ηθικά και δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τα πάντα σε μέσα πλουτισμού.

Η ψηφιακή εποχή χρειάζεται τα ΜΜΕ της αληθείας, της δημοκρατίας και της καθολικής διάδοσης της γνώσης και της πληροφορίας. Διότι αποτελεί μία εποχή όπου για πρώτη φορά όλοι μπορούν να μαθαίνουν όλα. Τα καθολικά δικαιώματα των ανθρώπων, τα οποία έχουν κατακτηθεί με αίμα και θυσίες, περνούν και μέσα από τη δικαία και αληθινή διάδοση της είδησης και της πληροφορίας.

 

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr