Θέμα έκθεσης γ΄λυκείου: Πιστεύετε ότι είναι δικαιολογημένος ο φόβος πολλών ανθρώπων για τα επιτεύγματα της επιστήμης; Να δώσετε και να τεκμηριώσετε την απάντησή σας σε ένα αποδεικτικό δοκίμιο έκτασης 350-400 λέξεων.

 



Τα επιτεύγματα της επιστήμης ως κάτι το οποίο  φέρει νέες εξελίξεις και καταστάσεις στην ανθρώπινη ζωή, δικαιολογημένα προκαλούν σε κάποιους ανθρώπους φόβο και αμηχανία. Όπως κάθε τι το οποίο είναι καινούργιο και ανατρέπει κάποιες παλαιές συνήθειες, ήθη και έθιμα. Όμως ο άνθρωπος ως νοήμον όν διαθέτει την ικανότητα γνώσης και της συνειδητοποίησης ότι τα επιτεύγματα της επιστήμης μπορούν να αποβούν προς το καλό των ανθρώπων και της κοινωνίας μελλοντικά, βοηθώντας και εξελίσσοντας το άτομο και τον τρόπο ζωής του στη γή. Αρκεί βέβαια και ο κάθε ένας προσωπικά  να ενημερωθεί αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς να φέρουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τρόπο πειστικό στην ανθρώπινη ζωή και καθημερινότητα.

Οι άνθρωποι φοβούνται για την ψηφιακή καθημερινότητα που διαγράφεται στη ζωή τους. Αγχώνονται με το ότι μόνοι τους πλέον πρέπει να κάνουν αιτήσεις, να πληρώνουν και να πληρώνονται. Αυτό είναι φυσιολογικό διότι όλοι μεγαλώνουν έχοντας το κράτος να τους αντικαθιστά σε πολλούς τομείς της ζωής τους. Σε κάθε όμως περίπτωση η κατάλληλη εκπαίδευση και ηλεκτρονική παιδεία, μπορεί κάλλιστα να καταστήσει το σύνολο των πολιτών γνώστες της ψηφιακής πραγματικότητας κάτι που μάλιστα θα τους βοηθήσει αποτελεσματικά στην καθημερινότητά τους, μιάς και θα μειώσει την αναμονή σε υπηρεσίες και τις περιττές μετακινήσεις (ειδικά των ηλικιωμένων ανθρώπων).

Η νέα εποχή στην επιστήμη και την τεχνολογία προκαλεί άγχος στον άνθρωπο του μόχθου και της εργασίας, στον άνθρωπο ο οποίος βλέπει όλα να αυτοματοποιούνται και πολλοί άνθρωποι να θεωρούνται ως περιττοί στις εργασίες τους. Σε αυτό το σημείο οι κρατικοί φορείς και οι εργατικές οργανώσεις θα πρέπει μέσω σεμιναρίων και άλλων εκπαιδεύσεων να πείσουν τους ανθρώπους ότι η τεχνολογία και τα επιστημονικά επιτεύγματα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, εξειδικεύουν τους ανθρώπους οι οποίοι έχοντας πλέον νέα επιστημονικά προσόντα μπορούν να απορροφηθούν σε πολλές και καινούργιες θέσεις εργασίας. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πείσεις έναν γιατρό ότι μέσω της επιστήμης της τηλεϊατρικής θα δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας για γνώστες του αντικειμένου.

Τα διάφορα εφευρήματα της επιστήμης και της τεχνολογίας τρομοκρατούν πολλούς συνανθρώπους μας διότι φοβούνται ότι θα πληγεί άμεσα η φυσική ισορροπία και οι καλές φυσικές κλιματικές συνθήκες. Αυτό είναι λογικό επειδή οι εικόνες από φυσικές καταστροφές μεταφέρονται τόσο εύκολα πλέον ειδικά μέσω των Μ.Μ.Ε. Όμως η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί όχι απλά να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά και να χρησιμοποιήσει με επιστημονικό τρόπο πάμπολλες δυνάμεις του για το καλό της ανθρωπότητας. Ας αναφερθούμε σε νέους τρόπους καλλιέργειας με βάση επιστημονικές μετρήσεις και ειδικά τεχνολογικά όργανα τα οποία έχουν την ικανότητα να αυξήσουν και να τελειοποιήσουν τις γεωργικές και άλλες παραγωγές.

Κυρίως όμως οι άνθρωποι φοβούνται λόγω των πολεμικών εφοδίων και εξοπλισμών  οι οποίοι  έντονα αναπτύσσονται λόγω της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτοί οι φόβοι είναι πάντοτε σοβαροί και βάσιμοι, ο μόνος ο οποίος θα τους κατευνάσει και θα τους εξαφανίσει είναι οι ειρηνικές αποφάσεις των κρατών, αλλά και η παιδεία η οποία θα δεχθεί ότι η επιστήμη και η τεχνολογία είναι καλή και θεμιτή μόνον όταν φροντίζει τον άνθρωπο και ένα ανθρωποκεντρικό κόσμο αξιών και ιδεών.

Αναμφίβολα η επιστήμη και η τεχνολογία από μόνες τους δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές, οι άνθρωποι ανάλογα με τη χρήση τους τις καθιστούν θετικές ή αρνητικές για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Εάν και εφόσον η επιστήμη πείσει ότι μπορεί να υπηρετήσει τις ανθρώπινες ιδέες και αξίες, τότε το μόνο που πρέπει οι πολίτες να πράξουν είναι να ενημερωθούν και να προσαρμοσθούν σε μία τεχνολογική πραγματικότητα η οποία θα είναι για το καλό τους, χωρίς πράγματι να φοβούνται τίποτε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr