Η δημιουργική σχέση του Ελληνισμού με το σύγχρονο κόσμο.
Ο Ελληνισμός ως σύνολο αρχών και αξιών δεν αποτελεί ένα κλειστό Έθνος-κράτος το οποίο κινδυνεύει να χαθεί από τη σημερινή επέλαση της παγκοσμιοποίησης. Ο Ελληνισμός ως κουλτούρα, πολιτισμός, πολιτειακό σύστημα, έχει προσφέρει πολλά στην οικοδόμηση αυτού του κόσμου, άρα μπορεί και στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο κοσμικό σύστημα να δώσει τα αιώνια φώτα του και τις διηνεκείς αξίες του. Εάν λοιπόν θεωρήσουμε τον Ελληνισμό ως λίκνο του πολιτισμού θα καταλάβουμε ότι μπορεί να συμπορευθεί με την παγκοσμιοποίηση, μάλιστα μπορεί να προσδώσει στο σημερινό οικουμενικό κόσμο τον απαραίτητο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που αυτός χρειάζεται.
Ο Ελληνισμός ως σύστημα ιδεών και ηθών ένωσε τους ανθρώπους κάτω από κοινά αγαθά. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το πλατωνικό αγαθό, την αριστοτελική αρετή, το στωϊκό κοσμοπολιτισμό. Οι σημερινοί Έλληνες μέσω της κατάλληλης παιδείας μπορούν να καταστήσουν την Πατρίδα τους συνέχεια αυτού του πνευματικού παραδείσου ώστε ο κόσμος να αρδεύεται από το δροσερό νερό των αξιών που μπορούν να δώσουν στην παγκοσμιοποίηση το πρέπον ανθρώπινο πρόσωπο. Ο Ελληνισμός μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης μπορεί να είναι και σήμερα ο κήρυκας όλων εκείνων των αξιών του ωραίου, του καλού, του ηθικού, οι οποίες αυτές αξίες ενώνουν τους ανθρώπους και βελτιώνουν κατά πολύ τη ζωή τους.
Ο Ελληνισμός ανέκαθεν στηρίχθηκε στην καλή σχέση του ανθρώπου με τη φύση, οι πρώτοι μάλιστα φιλόσοφοι προσπάθησαν επισταμένως να απαντήσουν στο ερώτημα: τι είναι η φύση, πώς λειτουργεί η φύση; Το σημερινό Ελληνικό κράτος μέσα από καλές πρακτικές μπορεί να διαφημίσει παγκόσμια τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος, πρακτικές βιομηχανικής ανάπτυξης φιλικές προς το φυσικό περιβάλλον. Επίσης ο σύγχρονος Έλληνας έχει την ικανότητα να αναπτύξει την πρέπουσα σχέση με τη φύση μέσω ταξιδίων, εκδρομών, ειδικά στην ψηφιακή εποχή η Ελλάδα μπορεί να ελκύσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο προκειμένου να θαυμασθεί η φύση της και ο τρόπος κατά τον οποίον οι σύγχρονοι Έλληνες την προσέχουν και την αναπτύσσουν.
Η Ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το στήριγμα ώστε μέσω αυτής και της παιδείας να μεταφερθούν στον κόσμο τα υψηλότερα νοήματα γύρω από την ανθρώπινη σκέψη, πράξη και εξέλιξη. Το σημερινό Ελληνικό κράτος οφείλει να καλλιεργήσει με τη δέουσα θέρμη και προσεκτικότητα την Ελληνική γλώσσα ώστε ο ΕΛληνισμός να υπάρξει μέσω αυτής, μεταφέροντας μάλιστα συγχρόνως σε όλον τον κόσμο λέξεις που κρύβουν νοήματα αγάπης, σεβασμού, αλληλεγγύης και ορθής ανάπτυξης ανθρώπων και κρατών. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και η παγκοσμιοποίηση δεν θα αποβάλει το ανθρώπινο πρόσωπό της το οποίο τόσο απαιτείται και χρειάζεται να έχει και να διαθέτει.
Η Αθήνα του Περικλέους, αποτέλεσε κέντρο Δημοκρατίας, ισηγορίας, παρρησίας και αξιοκρατικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Ο σημερινός Έλληνας δομώντας και συντηρώντας ένα πραγματικά Δημοκρατικό κράτος, αξιών, ιδεών, ατομικών δικαιωμάτων, ελευθερίας και ισηγορίας και ευνομίας, ουσιαστικά καθιστά τον Ελληνισμό παράγοντα απαραίτητο ώστε η παγκοσμιοποίηση να στηρίζεται σε γερά δημοκρατικά και φιλελεύθερα θεμέλια.
Ο Ελληνισμός έχει όλους τους τρόπους τους οποίους προαναφέραμε ώστε όχι απλά να επιβιώσει στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία αλλά να προσδώσει στην οικουμενικοποίηση του κόσμου το απαραίτητο ανθρώπινο πρόσωπο αξιών και ηθικής εξέλιξης του κόσμου. Αρκεί να υπάρξει μέσω της παιδείας, της σωστής πολιτικής και πολιτισμικής διαχείρισης η αρμονική ανάπτυξη του συγχρόνου Έλληνα σε ένα σύγχρονο Ελληνικό κράτος, το οποίο γνωρίζοντας το ιστορικό του χθές, ανακαλύπτει τρόπους να έχει δημιουργική συνέχεια και στο παγκοσμιοποιημένο παρών.
Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
vasilios888@yahoo.gr