Έκφραση- έκθεση γ΄λυκείου: Παράδειγμα επίκλησης στο συναίσθημα.



Δίδεται απόσπασμα από την ιστορική ομιλία του Ουϊνστον Τσώρτσιλ ως νέου πρωθυπουργού στο βρεττανικό κοινοβούλιο στις 13 Μαΐου του 1940: να δικαιολογήσετε το γεγονός ότι επικαλείται ο βρεττανός πρωθυπουργός το συναίσθημα των ακροατών του.

«Χαιρετίζω την υποδοχή της βουλής στον σχηματισμό μιάς κυβέρνησης που αντιπροσωπεύει την ενωμένη και άκαμπτη επιθυμία του έθνους να οδηγήσουμε τον πόλεμο με τη Γερμανία σε μία νικηφόρο κατάληξη […]

Θα έλεγα στο κοινοβούλιο όπως είπα σε όσους συμμετέχουν σε αυτήν την κυβέρνηση : «δεν έχω τίποτε να σας προσφέρω εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα […] .

Έχουμε μπροστά μας ένα μαρτύριο της πιο οδυνηρής μορφής. Έχουμε μπροστά μας πολλούς, πολλούς μήνες αγώνα και πόνου. Ρωτάτε: «ποια είναι η πολιτική μας». Μπορώ να πώ ότι είναι το να διεξαγάγουμε πόλεμο από θαλάσσης, ξηράς και αέρος, με όλες τις εσωτερικές μας δυνάμεις, και με όλη τη δύναμη που μπορεί να μας δώσει ο θεός. Να διεξαγάγουμε πόλεμο εναντίον μίας τερατώδους τυραννίας που κανείς ποτέ δεν την έχει υπερβεί στον σκοτεινό, αξιολύπητο κατάλογο της ανθρώπινης εγκληματικότητας. Αυτή είναι η πολιτική μας. Ρωτάτε: «ποιος είναι ο σκοπός». Μπορώ να απαντήσω με μία λέξη: είναι η νίκη. Νίκη με κάθε κόστος,  νίκη παρ΄όλο τον τρόμο , νίκη όσο μακρύς και δύσκολος και αν είναι ο δρόμος. Γιατί χωρίς τη νίκη δεν υπάρχει επιβίωση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Καμμία επιβίωση για τη βρεττανική αυτοκρατορία καμμία επιβίωση για όλα όσα αντιπροσωπεύει η βρεττανική αυτοκρατορία. Καμμία επιβίωση για την επιθυμία και την παρότρυνση των γενεών ότι η ανθρωπότητα θα προχωρήσει προς το στόχο της. Όμως αναλαμβάνω το έργο μου με αισιοδοξία και ελπίδα. Αισθάνομαι σίγουρος ότι ο σκοπός μας δεν είναι προορισμένος να αποτύχει μεταξύ των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι υποχρεωμένος να ζητήσω τη βοήθεια όλων και να πώ: «ελάτε να προχωρήσουμε μπροστά μαζί με την ενωμένη δύναμή μας».

 

Απάντηση:

 Στο παραπάνω απόσπασμα ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ απευθύνεται στο νεοσύστατο βρεττανικό κοινοβούλιο σε μία περίοδο κατά την οποία οι γερμανικές μεραρχίες σαρώνουν τη δυτική ευρώπη με στόχο να εξαλείψει τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις και να συσπειρώσει τον βρεττανικό πολιτικό κόσμο απέναντι σε έναν κοινό σκοπό : την επιτυχή αντιμετώπιση των δυνάμεων του Άξονα . Δεδομένου ότι γνωρίζει σε ποιους απευθύνεται σε ποια διάθεση βρίσκονται και  ποια ψυχική διάθεση  θέλει να τους δημιουργήσει κάνει επίκληση στο συναίσθημα: Πιο συγκεκριμένα:

Α)χρήσιμοποιεί λέξεις και φράσεις με έντονη συναισθηματική φόρτιση (μαρτύριο, με όλη τη δύναμη που μπορεί να μας δώσει ο θεός, μιάς τερατώδους τυραννίας, στον σκοτεινό αξιολύπητο κατάλογο της ανθρώπινης εγκληματικότητας, νίκη κ.α) για να τους δεσμεύσει συναισθηματικά.

Β) χρησιμοποιεί πολλά σχήματα λόγου όπως μεταφορές (τερατώδους τυραννίας) επανάληψη λέξεων και φράσεων (να διεξαγάγουμε, νίκη, επιβίωση κ.α).

Γ) χρησιμοποιεί την υποτακτική έγκλιση (να διεξαγάγουμε). Η συναισθηματική φόρτιση εντείνεται και με την υιοθέτηση οικείου ύφους το οποίο επιτυγχάνεται με τη χρήση α΄και β΄προσώπου (έχουμε μπροστά μας, δεν έχω τίποτε να σας προσφέρω, ρωτάτε, ελάτε ας προχωρήσουμε, κ.α.) με τη χρήση των ερωταποκρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr