Θεωρία έκθεσης-έκφρασης λυκείου. Τεκμήρια (με παραδείγματα).

 



1) Αυθεντίες:

Παράδειγμα: Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο διαβάστε του περισσότερα παραμύθια, είχε πεί ο Αϊνστάϊν.

2) Παραδείγματα:

Παράδειγμα: Ο εθελοντισμός είναι μία κίνηση καλής θέλησης και οι τομείς που μπορεί να δραστηριοποιηθεί κάποιος είναι απεριόριστοι αρχίζοντας για παράδειγμα από μία απλή προσφορά ρούχων μέχρι τη στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας ως εθελοντής πυροσβέστης.

3) Αλήθειες:

Παράδειγμα: Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είναι η φοβερότερη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε η ανθρωπότητα έως σήμερα.

4) Γεγονότα:

Παράδειγμα:  Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε πευκοδάσος στη Σκόπελο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύει τυχόν κατοικημένη περιοχή ωστόσο έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση κυρίως από εναέρια μέσα σε μία προσπάθεια να την περιορίσουν το συντομότερο δυνατό.

5) Στατιστικά στοιχεία:

Παράδειγμα: Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι πολιτισμός που χαρακτηρίζεται από την ετερότητα και την πολυμορφία στη συγκρότηση των κοινωνιών. Ήδη στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 800.000 άνθρωποι από τη δύση και αλλού, ένα ποσοστό περίπου 6% του πληθυσμού.

6) ερευνητικά δεδομένα και επιστημονικά πορίσματα:

Παράδειγμα: σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το παρατηρητήριο για την κοινωνία της πληροφορίας στην Αττική και συγκεκριμένα σε δείγμα πληθυσμού παιδιών ηλικίας από 10-15 ετών, οι  ηλεκτρονικοί  υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και το internet έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα των παιδιών τα οποία παρουσιάζουν εντατικότερη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

7) Εποπτείες των αισθήσεων:

Παράδειγμα: Οι παρευρισκόμενοι στο γήπεδο έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της βίαιης επίθεσης κατά του διαιτητή από φανατισμένους χούλιγκανς μετά τη λήξη του αγώνα.

Αξιολόγηση των τεκμηρίων.

Τα τεκμήρια θα πρέπει να είναι αξιόπιστα (ελεγμένα και εξακριβωμένα) επιστημονικά (οι γνώσεις θα πρέπει να προέρχονται από επιστημονικούς κλάδους) επαρκή και ευρέως αποδεκτά (π.χ συχνές και παροιμιώδεις φράσεις) επίσης θα πρέπει να είναι εύστοχα (    σχετικά με τη θέση που υποστηρίζουν) και λογικά (π.χ πορίσματα ερευνών ) ώστε να μην μπορούν να δεχθούν την όποια αμφισβήτηση.

Αν δεν είναι ελεγμένα και εξακριβωμένα τα στοιχεία που παρατίθενται στα τεκμήρια τότε είναι παραπλανητικά και αποσκοπούν στην περαιτέρω εξαπάτηση των δεκτών.

Τα στατιστικά στοιχεία δεν θα πρέπει άκριτα να λαμβάνονται ως αποδείξεις τετελεσμένες αλλά πολλές φορές ως απλές ενδείξεις οι οποίες απλά αντιπροσωπεύουν κάποια συγκεκριμένη τάση.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr