Νεοελληνική γλώσσα Α΄γυμνασίου. Ενότητα 7η: Θέμα έκθεσης: Η πλοήγηση στο διαδίκτυο.

 Η τεχνολογική ανάπτυξη έφερε πολλά καλά και χρήσιμα πράγματα στη ζωή μας. Ένα από αυτά είναι και η πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσα από την οποία μπορούμε να μάθουμε πολλά και χρήσιμα πράγματα, αν και θα πρέπει να προσέξουμε την υπερβολή και την κακή χρήση.

Μέσα από το διαδίκτυο μπορούμε να συνδεθούμε με όλο τον πλανήτη. Λαμβάνουμε γρήγορες και απεριόριστες πληροφορίες για πάρα πολλά θέματα που μας αφορούν ακόμα και ως μαθητές, μιάς και το internet αποτελεί ζωντανή βιβλιοθήκη κειμένων, εικόνων, τανιών και ήχων. Επίσης ενημερωνόμαστε για ειδήσεις και ποικίλες άλλες πληροφορίες.

Οι μηχανές αναζήτησης μας προσφέρουν άμεσα και γρήγορα πολλές γνώσεις τις οποίες και ως μαθητές τις θέλουμε  γρήγορα. Επιπλέον επικοινωνούμε με άλλους χρήστες νοιώθοντας ότι ανήκουμε σε μία παγκόσμια κοινότητα,ψηφιακή.  Ας προσθέσουμε ότι ψυχαγωγούμαστε παίζοντας παιχνίδια στον ελεύθερο χρόνο μας, ακούγοντας μουσική, βλέποντας βιντεοταινίες. Μπορεί όποιος θέλει να πληροφορηθεί για έργα κινηματογράφου και θεάτρου, όπως και να κάνει και τις αγορές του μέσα από ηλεκτρονικές παραγγελίες.

Όπως όλα όμως τα πράγματα έτσι και το διαδίκτυο έχει τις επιβλαβείς πλευρές του.

Ειδικά οι μαθητές δεν θα πρέπει να αναλώνουν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και για λόγους υγείας αλλά και επειδή επιβάλλεται να διατηρούν προσωπικές σχέσεις με τους δικούς τους ανθρώπους. Πολύ επικίνδυνος επίσης είναι και ο εθισμός σε ηλεκτρονικά παιχνίδια ο οποίος άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με το να αποκτήσει ειδικά το νεαρό άτομο άλλα ζωντανά και πραγματικά χόμπυ και απασχολήσεις.

Το διαδίκτυο είναι ένα αναμφισβήτητο δώρο της τεχνολογίας. Όμως ο άνθρωπος κριτικά θα πρέπει να το εκμεταλλεύεται με ένα τρόπο ο οποίος προωθεί την προσωπικότητά του, την παιδεία του, τις κοινωνικές του σχέσεις, το άνοιγμα ενός συλλογικού χαρακτήρα.

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr