Θέμα έκθεσης (Γ΄Λυκείου): Διάλογος.

 


«Αναφέρεται ότι: Δεν μπορεί ασφαλώς να αμφισβητηθεί ότι ο διάλογος αποτελεί απαραίτητο στοιχείο μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Με αφορμή τη διεθνή ημέρα της δημοκρατίας να γράψετε την ομιλία σας για την σχολική εκδήλωση στην οποία θα αναλύετε περιληπτικά τη σχέση δημοκρατίας και διαλόγου και θα αναφέρετε τα οφέλη ενός εποικοδομητικού διαλόγου (350-400 λέξεις)».

Αγαπητές φίλες/ φίλοι.

Η κοινωνική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από αποξένωση , ατομικισμό, ανταγωνιστικές διαπροσωπικές σχέσεις, απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών. Σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύεται η σημασία του διαλόγου στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων. Ο διάλογος αποτελεί επικοινωνιακή πράξη, συνιστά διαλεκτική διαδικασία, διερευνά και αναζητεί το ψεύδος, προσπαθεί να διατυπώνει όλα εκείνα τα επιχειρήματα και τα τεκμήρια κατοχύρωσης της δημοκρατίας και μιάς ποιοτικότερης ζωής. Πολλές συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν ώστε να εξωτερικευθούν όλοι οι τρόποι και τα μέσα μιάς καλύτερης και αποδοτικότερης δημοκρατίας και ενός συνεχώς εξελισσομένου δημοκρατικού τρόπου ζωής.

Ο διάλογος αποτελεί απαραίτητη προύπόθεση ώστε οι άνθρωποι να μαθαίνουν στην ισότιμη μεταχείριση από την μικρή ακόμα ηλικία. Οι γονείς όταν συζητούν με τα παιδιά και δεν είναι αυταρχικοί, ουσιαστικά εκπαιδεύουν τα νέα μέλη της κοινωνίας να σέβονται τους συνανθρώπους τους και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να προσπαθούν να ζούν με αλληλεγγύη και διάθεση αλληλοσεβασμού. Εάν και μέσα από το σχολείο οι έφηβοι εισπράξουν το μήνυμα ότι μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία θα πρέπει να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας τότε είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα οδεύσει και θα πραγματοποιήσει όσα το υγιές πολίτευμα της δημοκρατίας, της επικράτησης του λαού, προοιωνίζεται.

Επίσης στους χώρους εργασίας ο διάλογος αποτελεί τον καλύτερο τρόπο επίλυσης των εργασιακών προβλημάτων, ώστε η κοινωνική βάση να συνεργάζεται αγαστά με το κράτος και τους νόμους του, ενδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη το δημοκρατικό πολίτευμα. Ειδικά ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες και στρώματα, ενδυναμώνει την δημοκρατική κινητικότητα, συνέχει τις κοινωνικές ομάδες, οργανώνει την κοινωνία και οδηγεί σε πολιτική,πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.

Ο διάλογος μέσα σε μία ευνομούμενη κοινωνία, παύει το νοσηρό κλίμα της λογοκρισίας και του λαϊκισμού, διότι αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ως φορείς γνώμης και αλήθειας. Η υγιής συζήτηση δεν αφήνει περιθώρια παραπληροφόρησης, ακόμα και τα ΜΜΕ όταν διαλέγονται ορθολογικά με τους πολίτες, συνεισφέρουν στη διάδοση όλων εκείνων των πληροφοριών οι οποίες μορφώνουν τους δημοκρατικούς φορείς, τονώνουν τη γνώση των γεγονότων,και τελικά ενδυναμώνουν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο διάλογος ειδικά ανάμεσα σε πολίτες και στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού οδηγεί στην ανταλλαγή υγιών απόψεων, ενημερώνουν τους φορείς της εξουσίας για τα προβλήματα που απασχολούν το λαό ώστε οι δημοκρατικοί φορείς εξουσίας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Αντίστροφα μέσα από το διάλογο και οι λαϊκές μάζες βρίσκουν βήμα λόγου ώστε να εκδηλώσουν τις θέσεις τους, να συμμετάσχουν της εξουσίας και να διαδηλώσουν τις θέσεις τους και τα προβλήματά τους συμμετέχοντας σε μία ευρύτερη δημοκρατική σειρά των πραγμάτων.

Στο διάλογο αναδεικνύεται η ικανότητα του ανθρώπου να προσεγγίζει το ζητούμενο μιάς συζήτησης και να βελτιώνει τις απόψεις του. Εάν αυτό γίνεται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο τότε η δημοκρατία και οι συμμετοχικές διαδικασίες που αυτή επαγγέλλεται βελτιώνονται, το δημοκρατικό πολίτευμα καλυτερεύει και εξελίσσεται, επιφυλάσσοντας τα αγαθά της ευημερίας και της ευδαιμονίας στους πολίτες.

 Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δώσατε να εκδηλώσω τις απόψεις μου αυτές.

Χ

Μαθητής …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr