Έκφραση έκθεση Β΄λυκείου. Θέμα εκθέσεως: «Στην πόλη σας διοργανώνεται μία εκδήλωση με θέμα: «ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός». Ως εκπρόσωπος της τοπικής μαθητικής κοινότητας αναλαμβάνετε να εκφωνήσετε μία ομιλία στην οποία θα αναφερθείτε στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εξάλειψη των ολοκληρωτικών τάσεων στις ημέρες μας (350-400 λέξεις).

 


Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι.

Είμαι ο Χ και ως εκπρόσωπος της τοπικής μαθητικής κοινότητας του σχολείου μου θα παραθέσω και εγώ με τη σειρά μου κάποιες σκέψεις για την εξάλειψη όχι μόνο των ολοκληρωτικών καθεστώτων αλλά των ολοκληρωτικών σκέψεων και τάσεων στις ημέρες μας. Θεωρώ ότι αυτό είναι σημαντικό διότι ως νέοι άνθρωποι ονειρευόμαστε έναν κόσμο ελευθερίας σκέψης και πράξης μακριά από πρακτικές και λάθη του παρελθόντος. Στο σχολείο μαθαίνουμε ότι οι άνθρωποι ως δημιουργικά και εξελίξιμα όντα μπορούν να φτιάξουν και να οικοδομήσουν έναν κόσμο ελεύθερης διανόησης και πρακτικής, ακριβώς η παιδεία και η προσωπική κριτική ανάπτυξη αποτελούν τη διελκυστίνδα εξάλειψης των ολοκληρωτικών τάσεων και καθεστώτων.

Σε ατομική βάση όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε στην άρση κοινωνικών αποκλεισμών βοηθώντας άτομα που χρειάζονται κοινωνική βοήθεια να ενταχθούν στο κοινωνικό status quo έχοντας ως όπλο την προσωπική τους μάθηση και εξέλιξη. Σαφέστατα όλοι εδώ θα συμφωνήσουμε ότι η οικογένεια οφείλει να αναθεωρεί στερεότυπα τα οποία αναπαραγάγουν ολοκληρωτικές τάσεις και νοοτροπίες. Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μέσα από το πρώτο σχολείο της οικογένειας θα πρέπει να γίνεται με πίστη στο ελεύθερο φρόνημα, στις ανάλογες ηθικές αξίες και αρχές.

Κανείς από εμάς δεν θα διαφωνήσει ότι μεγάλο βάρος σηκώνει στο θέμα που εδώ συζητάμε η εκπαίδευση. Στην εκπαιδευτική διαδικασία αν δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές  σχέσεις, διαμορφώνονται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει ισότιμη και ισόλογη αντιμετώπιση όλων των μαθητών και μαθητριών. Οι μαθητές μέσα από την ενδελεχή μελέτη της ιστορίας αναπτύσσουν ελεύθερη ιστορική συνείδηση, προσδιορίζονται σε ένα κόσμο συνεργασίας αγάπης και εξέλιξης, γνωρίζοντας τις πραγματικές δυνατότητες της παγκόσμιας κοινότητας.

Όμως και οι πολιτικοί θα πρέπει να βάλουν τη δική τους πινελιά στο θέμα που εδώ «ζωγραφίζουμε». Ως εντολοδόχοι της συνταγματικής ομαλότητας δύνανται να αντιμετωπίζουν τους πολίτες του κράτους τους ελεύθερα και ισότιμα, αναπτύσσοντας την απρόσκοπτη και φιλελεύθερη συμμετοχή στα κοινά. Μπορούν βέβαια αποφασιστικά να βοηθηθούν από τους πνευματικούς ανθρώπους οι οποίοι μέσα από την αρθρογραφία τους, το συγγραφικό και καλλιτεχνικό έργο τους, είναι ικανοί να διαφημίσουν ένα κόσμο ο οποίος θα στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση και στην απεριόριστη ελεύθερη συμμετοχή των ανθρώπων στη ζωή και στους φορείς εξέλιξής της.

Καταλήγοντας θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι αναντίρρητα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα αποτελούν πεδίο βαρβαρότητας και ηθικής εξαθλίωσης. Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύλογο ότι το άτομο που ταυτίζεται με αυτά τα καθεστώτα το κάνει αυτό για λόγους προσωπικού συμφέροντος. Διότι όποιος πραγματικά νοιώθει άνθρωπος, όποιος μορφώνεται, καλλιεργείται και εξελίσσεται, αγαπά, ζεί ελεύθερα και αυτό θέλει για όλους τους συνανθρώπους του γύρω από αυτόν. Ο κόσμος ανήκει στην εξέλιξη και στην πνευματική ελευθερία διότι μόνον με αυτόν τον τρόπο θα γεννιούνται όλες οι προϋποθέσεις καλής και αποδοτικής ζωής και ευτυχίας.

                                                                                 Σας ευχαριστώ για το ότι με ακούσατε.

                                                                                Να είσθε καλά.

                                                                                  Χ, μαθητής του τάδε σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr