Έκθεση-Έκφραση Γ λυκείου. Θέμα: « Εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με τις επικίνδυνες διατροφικές συνήθειες που επικρατούν. Σε άρθρο το οποίο θα δημοσιευθεί στην περιοδική έκδοση της συνέλευσης των μαθητών και των μαθητριών των σχολείων της γειτονιάς σας, προσπαθείτε να προσδιορίσετε γιατί τά άτομα έχουν επικίνδυνες διατροφικές συνήθειες και αναζητάτε τις προϋποθέσεις ώστε αυτές να αλλάξουν».

 

Τίτλος: επικίνδυνες διατροφικές συνήθειες.

 

Πρόλογος.

 

Η σωστή διατροφή είναι βασική προϋπόθεση για την υγιεινή ζωή καθώς οι θρεπτικές ουσίες των τροφών που προσλαμβάνουμε παρέχουν στον οργανισμό χημική ενέργεια αλλά και οργανικές και ανόργανες ουσίες. Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα γιατί  τά άτομα δεν έχουν ποιοτικές διατροφικές συνήθειες αλλά και καθίσταται επιτακτική ανάγκη η αναζήτηση των απαραιτήτων προϋποθέσεων ώστε να αλλάξουν οι διατροφικές επιλογές.

 

Γιατί τά άτομα έχουν σήμερα επικίνδυνες διατροφικές συνήθειες;

√Οι επικίνδυνες διατροφικές συνήθειες είναι αποτέλεσμα της λήψης υπερβολικής ποιότητας και κακής ποιότητας φαγητού. Τα γεύματα σε άτακτα χρονικά διαστήματα αλλά και η εμμονή στην κατανάλωση τροφίμων με αυξημένη ποσότητα λιπαρών ουσιών σάκχαρα και ζωϊκά λίπη οδηγούν σε παχυσαρκία, και πληθώρα άλλων ασθενειών.

√Η κακή διατροφή συνδέεται με την εντατικοποίηση της εργασίας και τις επισφαλείς εργασιακές συνθήκες. Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, η συνεχής εργασία πρωΐ και απόγευμα, ο γρήγορος ρυθμός ζωής,ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος, ή συνεχής σίτιση από ταχυφαγεία, η καθιστική ζωή χωρίς άθληση οδηγεί σε άσχημη διατροφική πρακτική.

√ Η ανεργία επίσης η φτώχεια και η οικονομική εξαθλίωση υποχρεώνουν τους ανέργους να σιτίζονται με επικίνδυνες για την υγεία τροφές. Η ανεργία οδηγεί σε διατροφικές συνήθειες με φθηνά βιομηχανοποιημένα προϊόντα που είναι εξόχως ανθυγιεινά μιας και περιέχουν τοξικές ουσίες.  Εξάλλου άτομα συχνά εξαθλιωμένα οικονομικά και κοινωνικά συχνά σιτίζονται από χώρους απορριμμάτων και υφίστανται αρρώστιες και άλλες άσχημες καταστάσεις.

 

Προύποθέσεις ώστε να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες:

√Θα πρέπει να αλλάξουν οι  συνθήκες εργασίας,οι συνθήκες αντιμετώπισης της ανεργίας. Η αντιμετώπιση της ανεργίας και γενικότερα της οικονομικής εξαθλίωσης αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση ώστε το άτομο να αρχίσει να τρέφεται σωστά. Ο άνθρωπος ο οποίος διαθέτει σωστή εργασία με τις ανάλογες αμοιβές θα προσέξει σε ικανοποιητικό βαθμό τη διατροφή του και τη σχετική με αυτή υπόλοιπη ζωή του.

√Η εναντίωση στη μαζική κουλτούρα απαιτεί ότι οι νέοι θα πρέπει να εναντιωθούν σε αυτό το αντιπνευματικό χαρακτηριστικό, επίσης θα πρέπει να εναντιωθούν στην παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών οι οποίες αναδεικνύουν τις πιο φθηνές πλευρές της ανθρώπινης ζωής, Με αυτό τον τρόπο θα προσέξουν και τον εαυτό τους και τις συνήθειές τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

√Η ενημέρωση των παιδιών και των γονέων και των εκπαιδευτικών είναι αναγκαία προύπόθεση για την καταπολέμηση και της φτώχειας αλλά και των ανθυγιεινών τρόπων διατροφής. Η σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων θα συμβάλει ώστε ο τρόπος ζωής τους να περιλαμβάνει την άθληση χωρίς τη χρήση αναβολικών, αλλά και την αναζήτηση ενδιαφερόντων στη μουσική στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

√Επίσης η οικογένεια και το σχολείο όταν προμηθεύουν το σωστό και ποιοτικό φαγητό συμβάλλουν στην κουλτούρα της σωστής και πρέπουσας διατροφής.

 

Επίλογος.

Αν και η σωστή διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του ατόμου συστηματικά υπονομεύεται από τα προβαλλόμενα πρότυπα ζωής  και κατανάλωσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η διαπαιδαγώγηση όμως των παιδιών και των νέων αλλά κα η αντιμετώπιση της ανεργίας και της οικονομικής εξαθλίωσης θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αλλαγή του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr