Σχεδιάγραμμα έκθεσης. Θέμα: Η αναγκαιότητα του βιβλίου.

 Πρόλογος.

(προχωρώ από μία γενική ιδέα προς συγκεκριμένες καταστάσεις).

» Πίσω  από το «βιβλίο» βρίσκεται η έννοια της γνώσης. Άρα:

« όσα πράγματα και καταστάσεις προχωρούν και εξελίσσουν την έννοια της γνώσης θα πρέπει να το γνωρίζουμε και να το εξασκούμε. Το βιβλίο παραδοσιακά είναι το εισιτήριο όλων μας στο μαγικό κόσμο της γνώσης.

»Αναφορά στην εποχή μας.

«Ειδικά στη σημερινή εποχή της  πληροφορίας η γνώση διαχέεται μέσα από έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία και έγγραφα ώστε δεν έχουμε καμμία δικαιολογία να μην διαβάζουμε, να μορφωνόμαστε, και να προοδεύουμε.

»Η θέση μας, τι θα συζητήσουμε:

Επιβάλλεται λοιπόν να γνωρίσουμε το μαγικό κόσμο του βιβλίου και να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ της μελέτης και της καλής σχέσης των ανθρώπων με το μαγικό κόσμο της μελέτης.

Κυρίως θέμα:

Περιγραφή-Ιστορική αναδρομή-Αφήγηση:

Η ανακάλυψη της τυπογραφίας από το Γουτεμβέργιο σηματοδότησε τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις του κόσμου μας.  Οι άνθρωποι μπόρεσαν να διαβάσουν και να μορφωθούν μαζικά και αυτό οδήγησε στις εθνικές και κοινωνικές επαναστάσεις κατά τις οποίες ο Λαός ως έκφραση του γενικού καλού ανέλαβε την εξουσία. Το βιβλίο είναι αυτό το οποίο έδωσε τη δύναμη της γνώσης στις μάζες ώστε να αφυπνισθούν και να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή.

κειμενική γραφή: Αίτια αποτελέσματα λύσεις (επίκληση στην αυθεντία).

Ο Αριστοτέλης πολύ όμορφα μας υπενθυμίζει ότι ο άνθρωπος εκ φύσεως θέλει τη γνώση. Μέσα από τη μόρφωση του βιβλίου το άτομο συνδέεται με τις περασμένες γενεές ανθρώπων και τις ανακαλύψεις τους. Ωριμάζει και νοιώθει ότι και αυτός θα πρέπει να συνεχίσει την κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξη που παρέλαβε.

Βέβαια στη σημερινή εποχή των γρήγορων ρυθμών και του άγχους της οικονομικής επιβίωσης ο άνθρωπος θα πρέπει να αγωνισθεί να μην ξεχάσει ότι η μόρφωση είναι αναγκαίο διαχρονικό αγαθό. Το σχολείο, η οικογένεια, οι διανοούμενοι, θα πρέπει όλοι να αγωνισθούν ώστε τα παιδιά από μικρή ηλικία να έρχονται σε επαφή είτε με το έντυπο είτε με το ηλεκτρονικό βιβλίο. Στο σχολείο ειδικά πολτιιστικά προγράμματα επιβάλλεται να φέρουν σε επαφή τους μαθητές με το μαγικό κόσμο της γνώσης και της μελέτης.

Επίλογος.

παρουσίαση της γενικής θέσης μας:

Αναντίρρητα το βιβλίο και η γνώση που μεταφέρει είναι ο καλύτερος οδηγός για το μεγάλο ταξίδι της ανθρωπότητας προς το αύριο, την εξέλιξη και την κοινωνική ευτυχία.

δικαιολόγηση:

Η γνώση προσφέρει προσωπική δύναμη και κριτική ικανότητα ώστε οι άνθρωποι να πάρουν τις ιστορικές τύχες στα χέρια τους.

λογική ευχή:

Αποτελεί ελπίδα λογική κάποια στιγμή όλα όσα λένε τα βιβλία να πραγματοποιηθούν σε ένα κόσμο ευδαιμονίας και καθολικής ευτυχίας.

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr