Θέμα έκθεσης (Γ΄Λυκείου): Αθλητισμός.

 -Τα αθλητικά ιδεώδη προβάλλονται σαν τα ιδανικά ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργικής κοινωνικοποίησης του ατόμου. Πλήθος όμως γεγονότων αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός στις ημέρες μας στηρίζεται στον ανταγωνισμό, στην ποσοτική απόδοση, στην εμπορευματοποίηση και στην επιδίωξη για τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Η προσπάθεια για τη διαμόρφωση άλλης σχέσης  του ατόμου με τον αθλητισμό προϋποθέτει την ανάλυση των συνθηκών που προσδιορίζουν την εμπορευματοποίησή του αλλά και τη διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

-Στην αθλητική δραστηριότητα η οποία στοχεύει στον πρωταθλητισμό αποτιμάται μόνον το αποτέλεσμα, η ποσότητα και όχι η ποιότητα. Ανάμεσα στις ομάδες και στους αθλητές δεν υπάρχει άμιλλα αλλά σκληρός ανταγωνισμός.

-Ο αθλητισμός πλέον δεν είναι η αυτονόητη από τα Ολυμπιακά χρόνια διαδικασία ολοκλήρωσης της πνευματικής ανάπτυξης του ατόμου αλλά επικερδές επάγγελμα και καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική εξασφάλιση των αθλητών.

-Η διοργάνωση των μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων και των ολυμπιακών αγώνων ελέγχεται από πολυεθνικές εταιρείες , η αθλητική δραστηριότητα συνδέεται με συγκεκριμένα εμπορεύματα σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν νικά ο αθλητής ή η ομάδα που αγωνίζεται αλλά η εταιρεία που διαφημίζεται.

-Ο αθλητισμός πλέον δεν αποτελεί συμμετοχική διαδικασία. Λίγοι αθλούνται και οι υπόλοιποι παρακολουθούν ως θεατές , συζητούν για τον αθλητισμό, τις μετεγγραφές, τις επιδόσεις ομάδων και αθλητών, χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάποια λειτουργική σχέση με τον αθλητισμό.

-Οι πρωταθλητές θα πρέπει να γίνονται πρότυπα ζωής. Οι απαξίες που προσδιορίζονται από τη νοοτροπία του εύκολου κέρδους και του τυχοδιωκτισμού υιοθετούνται από τους νέους και καθορίζουν τις συμπεριφορές τους.

-Οι αθλητικές αναμετρήσεις στα γήπεδα χαρακτηρίζονται από την αναπαραγωγή στερεοτύπων σεξιστικών συνθημάτων , προσβλητικών άλλων χαρακτηρισμών εις βάρος αθλητών και οπαδών άλλων ομάδων.  Παρατηρείται έξαρση του χουλιγκανισμού στα γήπεδα ,ενώ οι χώροι των αθλητικών συναντήσεων αποτελούν πεδίο όπου αναπτύσσονται αντικοινωνικές τάσεις και απάνθρωπες συμπεριφορές.

-Η αντιμετώπιση της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού προϋποθέτει την πνευματική και ηθική συγκρότηση του ατόμου.Σε αυτήν την κατεύθυνση στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι ανάγκη να μην αντιμετωπίζεται ο αθλητισμός ως πάρεργο αλλά ως μία ολοκληρωμένη προσπάθεια σωματικής και πνευματικής τελείωσης του ανθρώπου, και δημιουργία υγιών προτύπων για τις νέες γενεές και τα αγωνιστικά όνειρά τους.

-Η αλλαγή της κατάστασης στον χώρο του αθλητισμού απαιτεί να μην αποτελεί η ενασχόληση με τον αθλητισμό ατομικιστική διαδικασία ή οποία εκθρέφει το ναρκισσισμό.

-Οι διανοούμενοι με το καλλιτεχνικό και συγγραφικό έργο τους μπορούν να αναδείξουν τη σημασία της συμβολής των αθλημάτων στην κοινωνικοποίηση των μαθητών και τη σύνδεση του αθλητισμού με τον πολιτισμό. Χρειάζεται να ασκούν κριτική στην μετατροπή του αθλητισμού σε θέαμα που συχνά καθίσταται μέσο χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού της κοινωνίας από τα πραγματικά της προβλήματα.

-Στη σύγχρονη εποχή που χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση και τον καταναλωτισμό ο άνθρωπος πρέπει να προσδιορίσει ξανά τη σχέση του με τον αθλητισμό. Όχι πλέον ως θεατής αλλά ως ενεργό μέλος της κοινωνίας. Είναι ανάγκη να μην αποδέχεται άκριτα τον έλεγχο των αθλητικών ομάδων και των αθλητικών διοργανώσεων από εταιρείες που χρησιμοποιούν τις ομάδες και τους παίκτες για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr