Έκφραση- έκθεση γ΄λυκείου. Ασκήσεις εφαρμογής της θεωρίας.

 


 


1) Να χαρακτηρίσεις το είδος των παρακάτω συλλογισμών:

 

Α) Οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από νερό

    Οι άνθρωποι είναι ένας ζωντανός οργανισμός

    Άρα ο άνθρωπος έχει ανάγκη από νερό.

Β) Οι άνθρωποι επιθυμούν την ευδαιμονία

     Οι σημερινές ανέσεις την παρέχουν

     Άρα οι άνθρωποι ρέπουν προς τον τρόπο της σημερινής ευδαιμονίας.

 

2) Να σημειώσεις τη συλλογιστική πορεία στις παρακάτω παραγράφους:

 

Α) Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σύμφυτη με τη δημοκρατία. Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης αναγνωρίζεται ως ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Άρα κάθε δημοκρατική πολιτεία προστατεύει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης των πολιτών της

.

Β) Η παιδαγωγική δύναμη της ποίησης δρά ως μορφωτικό αγαθό ενάντια στην εκρίζωση των δημιουργικών δυνάμεων του παιδιού. Η ποίηση εντάσσεται στο στο πεδίο της λογοτεχνίας και της τέχνης έν γένει. Άρα η τέχνη έχει ρόλο παιδαγωγικό μορφώνοντας και καλλιεργώντας τον άνθρωπο ήδη από την παιδική του ηλικία.

 

3) Να αξιολογήσετε τους παρακάτω συλλογισμούς:

 

Α) Κάθε πρόοδος του τεχνικού πολιτισμού δημιούργησε προβλήματα στον άνθρωπο και τον έκανε δυστυχισμένο. Τον απομόνωσε από τους συνανθρώπους του και του δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι επικοινωνεί με όλους. Το διαδίκτυο είναι κι αυτό μια πρόοδος του τεχνικού πολιτισμού. Αναμφίβολα λοιπόν, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε από το διαδίκτυο είναι να προσθέσει μία ακόμη δυστυχία στον άνθρωπο.

Β) Ο σωφρονισμός του παραβάτη προϋποθέτει τη φυσική του ύπαρξη. Η θανατική ποινή καταστρέφει τη φυσική ύπαρξη του παραβάτη. Επομένως, η θανατική ποινή αποκλείει την πιθανότητα σωφρονισμού του παραβάτη.

Γ) Στη Νορβηγία παρατηρούνται συχνά χαμηλές θερμοκρασίες. Το ίδιο και στη Σουηδία και τη Δανία. Και οι τρεις αποτελούν χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου. Άρα στις χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου παρατηρούνται συχνά χαμηλές θερμοκρασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr