Ιστορία α΄γυμνασίου...

 


8.2  Τα γράμματα

 

            Κατά τον 5ο αι. π.Χ. θεμελιώνεται η ιστορική επιστήμη. Πατέρας της ιστορίας ονομάστηκε ο …………………………., ο οποίος αφηγήθηκε τους μηδικούς πολέμους και την ιστορία των λαών της ανατολής, ανακατεύοντας πραγματικά και μυθολογικά στοιχεία. Εκείνος όμως που θεμελίωσε την επιστημονική ιστορική έρευνα ήταν ο …………………………………, ο οποίος εξιστόρησε τον Πελοποννησιακό πόλεμο, προσπαθώντας να εξιχνιάσει τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν στα γεγονότα και τα αποτελέσματα που έχουν αυτά.

            Στο χώρο της φιλοσοφίας από τη μια οι σοφιστές θεμελιώνουν την παιδαγωγική επιστήμη και τη ρητορική, όμως οι μέθοδοί τους κατακρίνονται γιατί προβάλλουν το προσωπικό ……………... Από την άλλη ο ………………… κηρύττει την ηθική διαβίωση και γίνεται ο πατέρας της διαλεκτικής, δηλαδή της προσέγγισης της αλήθειας μέσα από το διάλογο. Μαθητές του υπήρξαν οι φιλόσοφοι Πλάτωνας και Αριστοτέλης, των οποίων το έργο αποτελεί τη βάση της σύγχρονης φιλοσοφίας.

            Την πρώτη μεγάλη ιατρική σχολή στην Ελλάδα ίδρυσε ο μαθητής του Αριστοτέλη, ο ……………………………………...

            Στα δικαστήρια και στις συνελεύσεις αναδεικνύονται σπουδαίοι ρήτορες, όπως ο Λυσίας και ο Δημοσθένης.

            Ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα της κλασικής εποχής ήταν η τέχνη του θεάτρου που περιλαμβάνει την τραγωδία, το σατυρικό δράμα και την κωμωδία. Τα έργα των μεγάλων τραγικών και κωμικών ποιητών της αρχαιότητας μένουν ακόμα επίκαιρα. Ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης είναι οι τρεις κορυφαίοι …………………….. ποιητές της αρχαιότητας. Στην κωμωδία διακρίθηκε ο …………………………………………. που σατίρισε τη σύγχρονή του ζωή αλλά και τους σύγχρονούς του πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους με τόλμη, αθυροστομία και καυστικό λόγο. Στην αρχαία Αθήνα οι πολίτες έπαιρναν από το κράτος το αντίτιμο του εισιτηρίου για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, γεγονός που φανερώνει τη μεγάλη ………………………… σημασία που απέδιδαν οι αρχαίοι στο θέατρο. Μέσα από τους μύθους, που ήταν κυρίως τα θέματα των θεατρικών έργων, διδάσκονταν οι πολίτες να αποφεύγουν την υπερβολή, την υπεροψία και την αλαζονεία και άλλες αρνητικές συμπεριφορές και να ακολουθούν το μέτρο και τον δρόμο της σύνεσης και της αρετής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr