Αρχαία Ελληνικά από μετάφραση α΄γυμνασίου. Περιληπτική απόδοση α΄ραψωδίας , στίχοι : 174-497.

 



Ο Τηλέμαχος ζητεί να μάθει την ταυτότητα του ξένου και τον λόγο της επίσκεψής του. Η Αθηνά του απαντά πώς είναι ο Μέντης, ο άρχοντας των Ταφίων, φίλος του πατέρα του, και πώς μία φήμη ότι ο Οδυσσέας επέστρεψε τον οδήγησε εκεί. Δηλώνει μάλιστα την πίστη του ότι γρήγορα ο Οδυσσέας θα επιστρέψει στην πατρίδα του. Κατά τη συζήτησή τους ο Οδυσσέας απαντώντας σε ερώτηση του ξένου για την παρουσία των μνηστήρων εξηγεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο παλάτι. Νεαροί ευγενείς από την Ιθάκη και τα γύρω νησιά διεκδικούν την Πηνελόπη, κατασπαταλούν μάλιστα την περιουσία του πατέρα του και ίσως θελήσουν να δολοφονήσουν και τον ίδιο. Η Αθηνά – Μέντης, αφού υπενθυμίσει στην Τηλέμαχο πώς θα αντιδρούσε ο πατέρας του αν γυρνούσε του δίνει κάποιες συμβουλές: 1) να ζητήσει δημόσια σε συνέλευση να φύγουν οι μνηστήρες από το παλάτι 2) αν θέλει η μητέρα του ας ξαναπαντρευθεί αλλοιώς να γυρίσει στον πατέρα της 3) ο ίδιος να ταξιδέψει στην Πύλο και τη Σπάρτη αναζητώντας πληροφορίες για τον πατέρα του. Στη συνέχεια του υποδεικνύει πώς να ενεργήσει ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνάς του. Κατόπιν η Αθηνά φεύγει πετώντας σαν πουλί. Ο Τηλέμαχος αντιλαμβάνεται πώς ο ξένος ήταν κάποιος θεός γεγονός που τον ενθαρρύνει και τον γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Ο Φήμιος τραγουδά στους μνηστήρες για το γυρισμό των Αχαιών από την Τροία. Η Πηνελόπη ακούγοντας από τον επάνω όροφο του μεγάρου το τραγούδι του, εμφανίζεται δακρυσμένη και ζητεί από τον αοιδό να αλλάξει τραγούδι, γιατί αυτό τη στενοχωρεί μιάς και της θυμίζει το δοξασμένο άντρα της που τόσο ποθεί να ξανασυναντήσει.

Ο Τηλέμαχος όμως παρεμβαίνει και ζητεί από τη μητέρα του να αφήσει τον αοιδό να τραγουδά όποιο τραγούδι θέλει, ενώ τη συμβουλεύει να επιστρέψει στην καμαρά της και στα γυναικεία της καθήκοντα.  Η Πηνελόπη σαστισμένη ανεβαίνει στην καμαρά της και αρχίζει να κλαίει μέχρι που η θεά Αθηνά ύπνο γλυκό της ρίχνει στα μάτια της. Η εμφάνισή της ωστόσο προκάλεσε αίσθηση και αναστάτωση στους μνηστήρες, στους οποίους ο Τηλέμαχος ανακοινώνει την απόφασή του να συγκαλέσει την επόμενη ημέρα συνέλευση του λαού όπου θα τους ζητήσει δημόσια να φύγουν από το σπίτι του. Αν δεν δεχθούν να το κάνουν θα προσευχηθεί στους θεούς να τιμωρήσουν τις άδικες πράξεις τους. Τα θαρραλέα λόγια του προκαλούν έκπληξη και θαυμασμό στους μνηστήρες.  Πρώτος αντιδρά ο Αντίνοος ο οποίος με προσβλητικό τρόπο εύχεται ο Τηλέμαχος ποτέ να μην βασιλεύσει στην Ιθάκη.  Ο Τηλέμαχος απαντά ήρεμα υπενθυμίζοντας ότι προς το παρόν έχει μόνο την αξίωση να είναι ο κύριος του σπιτιού του. Ο Ευρύμαχος, ένας άλλος μνηστήρας, με προσποιητή φιλική διάθεση συμφωνεί με την αξίωση του Τηλεμάχου και φέρνει τη συζήτηση στον  ξένο που έφυγε τόσο ξαφνικά.

Ο Τηλέμαχος δίνει τις πληροφορίες που του ζητεί αποκρύπτοντας όμως το γεγονός ότι ο ξένος ήταν η θεά Αθηνά. Το βράδυ οι μνηστήρες φεύγουν και ο Τηλέμαχος συνοδευόμενος από την πιστή του τροφό την Ευρύκλεια αποσύρεται στην καμαρά του όπου όλο το βράδυ κάνει σκέψεις για το ταξίδι του.

 

Ερωτήσεις από τη ραψωδία α.

1) Γιατί πήγε η θεά Αθηνά στον Τηλέμαχο;

2) Ποιοι είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της ραψωδίας α και ποιες οι κύριες σκέψεις τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr