Ιστορία Γ΄γυμνασίου, γαλλική επανάσταση. Διαγώνισμα Α΄τετραμήνου στην Ιστορία.

 



Επώνυμο/όνομα:……………………………………………………….τμήμα………ημερομηνία:

Ερωτήσεις: Ομάδα Α (Από τις 5 ερωτήσεις να επιλέξετε τις τρείς. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 4 μονάδες).

1) Ποιες κοινωνικές ομάδες υπήρχαν στη Γαλλία κατά το 18ο αι; Ποιες από αυτές είχαν δικαιώματα και ποιες υποχρεώσεις;

2)  Ποια πολιτικά ρεύματα είχαν διαμορφωθεί στη Συντακτική συνέλευση;

3) Να αναφέρετε τρία σημεία του πρώτου συντάγματος της Συντακτικής συνέλευσης του 1791.

4)  Ποιο πολίτευμα εγκαθίδρυσε η Συμβατική συνέλευση;

5)  Να σημειώσετε Σωστό (Σ) ή Λάθος (Λ) δίπλα στις παρακάτω προτάσεις:

Α) Ο Ροβεσπιέρος ήταν αρχηγός των γιρονδίνων.

Β) Η χριστιανική θρησκεία εγκαθιδρύθηκε.

Γ) Άρχισε να λατρεύεται το Απόλυτο Όν.

Δ) Δόθηκαν νέα ονόματα στους μήνες.

Ε) Ο Ροβεσπιέρος δεν εκτελέσθηκε από τη συμβατική συνέλευση.

 

Ομάδα Β (Από τις 4 ερωτήσεις επιλέγετε τις δύο. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 4 μονάδες).

1) Ποια αίτια της γαλλικής επανάστασης σημειώνονται στο παρακάτω κείμενο;

Στη Γαλλία επικρατούσε το κυβερνητικό σύστημα της απόλυτης μοναρχίας όπως την εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ΄. Ο βασιλιάς με λίγους ανώτερους λειτουργούς, που τους διάλεγε ο ίδιος, νομοθετούσε, όριζε τους φόρους και διέθετε όπως του άρεσε τον δημόσιο πλούτο. Η Γαλλία δεν είχε ενοποιηθεί τελείως. Οι νόμοι, η φορολογία, οι τρόποι συναλλαγής, τα μέτρα, τα σταθμά και το νόμισμα διέφεραν από περιοχή σε περιοχή. Αυτό προκαλούσε σύγχυση και εμπόδια στο εμπόριο(και γενικά στην ανερχόμενη αστική τάξη). Το καθεστώς, συνέχεια του μεσαιωνικού, βασιζόταν στην ανισότητα. Οι κάτοικοι της Γαλλίας διακρίνονταν στους προνομιούχους και στον κοινό λαό. Οι προνομιούχοι αποτελούσαν μικρή μειοψηφία, περίπου το 2% του πληθυσμού. Αλλά αυτοί κατείχαν την περισσότερη γη, είχαν όλα τα αγαθά, ζούσαν μια τρομερά σπάταλη και πλούσια ζωή και κυβερνούσαν τον τόπο. Δύο τάξεις, ο κλήρος και οι ευγενείς, αποτελούσαν τους προνομιούχους.

 

 

2)Να σημειώσετε ποιο  είναι το κτίριο της φωτογραφίας το οποίο κάηκε από το γαλλικό λαό στις 14 Ιουλίου του 1789 εξηγώντας και τους λόγους που αυτό συνέβη.

 


 

3) Γιατί πιστεύετε ότι η διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη ξεκινούσε με το άρθρο που αναφερόταν στο ότι: οι άνθρωποι γεννιούνται και παραμένουν ελεύθεροι και έχουν τα ίδια δικαιώματα;

4) Ποιες πλευρές του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας του Ροβεσπιέρου διαφαίνονται στο παρακάτω κείμενο; Δικαιολογούν όλα αυτά το τέλος του;

Για να στερεώσει την εξουσία του, ο Ροβεσπιέρος, απέκρουσε τις κατηγορίες των Γιρονδίνων ότι επεδίωκε την επιβολή δικτατορίας. Εισερχόμενος δε στην Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας και διευθύνοντας πλέον τους τομείς της Δημόσιας Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης, προέβη σε προγραφές εναντίον των Γιρονδίνων, για τους οποίους πέτυχε να τεθούν εκτός νόμου, στην εξόντωση των αρχηγών τους, αλλά και στη φυσική εξόντωση πολλών συντρόφων του, όπως του Δαντών, τον οποίο μισούσε, θεωρώντας τον βαθύτατα διεφθαρμένο, στέλνοντάς τους στη λαιμητόμο, κάτι που έκανε στη συνέχεια και με τους Εμπερτιστές.

Καλή επιτυχία!

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr