Έκφραση-Έκθεση Γ΄Λυκείου. Περί της επιλογής του επαγγέλματος. (υπό μορφή ομιλίας).

 Κυρίες και κύριοι.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής επειδή συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση με θέμα το επαγγελματικό μέλλον της νεολαίας. Εκπρόσωπώντας τη μαθητική κοινότητα του σχολείου μας θα ήθελα με τη σειρά μου να εκθέσω τις απόψεις μου σχετικά με τα κριτήρια της επαγγελματικής επιλογής. Η επαγγελματική δράση άλλωστε, όπως γνωρίζετε, επηρεάζει ανέκαθεν καθοριστικά τόσο το βιοτικό επίπεδο όσο και τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου.Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την κρισιμότητα της επαγγελματικής επιλογής για όλους μας.

Μπορώ να δώ στα μάτια των γονέων μας σε αυτή την αίθουσα αλλά και των καθηγητών μας την αγωνία, ειδικά στη σημερινή εποχή, της υπέρμετρης αβεβαιότητας λόγω της ανεργίας η οποία ύπουλα παραφυλάει να φαλκιδεύσει τις ζωές των νέων ανθρώπων. Μία προσεκτική ματιά όμως στην εποχή μας αποκαλύπτει ότι κανένα πρόβλημα δεν έρχεται χωρίς τη λύση του. Η ενδελεχής ενασχόλησή μας με τις νέες τεχνολογίες μπορεί να μας αποφέρει ένα χρήσιμο όπλο μελλοντικά ώστε να αποκτήσουμε  όλα τα εφόδια προκειμένου να εισέλθουμε δημιουργικά στην αγορά εργασίας επιλέγοντας και εκτελώντας σωστά το επάγγελμα της αρεσκείας μας όπως απαιτεί η εποχή μας.

Οι τεχνολογικές όμως εξελίξεις έχουν εξελίξει και την ενημέρωση αλλά και την πληροφόρηση ώστε οι νέοι άνθρωποι από τη μαθητική τους ακόμα ηλικία, να πληροφορηθούν σωστά και υπεύθυνα (και μέσα από τους οργανισμούς που έχει θεσπίσει το υπουργείο παιδείας) τους επαγγελματικούς δρόμους που μπορούν να βαδίσουν. Στην εποχή μας υπάρχει πλέον η απόλυτη σύνδεση επαγγέλματος και διαβίωσης λόγω του γεγονότος ότι οι άνθρωποι ζούν αποκλειστικά στις πόλεις και στις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν, έχει χαθεί πλέον ο φυσικός και ανεξάρτητος τρόπος ζωής. Άρα είναι καθήκον μας να ενημερωθούμε ποιο επιστημονικό πεδίο πρέπει να ακολουθήσουμε, ποιες πρακτικές απολήξεις έχουν οι σχολές της αρεσκείας μας, πού θα πρέπει να αφιερώσουμε τις δυνάμεις και τις μαθησιακές δεξιότητές μας.

Όλα αυτά όμως αγαπητοί γονείς και καθηγητές δεν αναιρούν τη μεγάλη αλήθεια ότι η επιλογή του επαγγέλματος ξεκινά από μέσα μας, από τις κλίσεις μας, από τις ικανότητές μας και τις προσωπικές μας δεξιότητές μας. Το επάγγελμα είναι η ηθική και πρακτική επαφή μας με την κοινωνία και την εξέλιξή της, άρα προκειμένου πραγματικά μέσα από την εργασία που μελλοντικά θα εξασκήσουμε να συνεισφέρουμε στους συνανθρώπους μας θα πρέπει να επιλέξουμε ως επάγγελμα αυτό το οποίο μας αρέσει, μας ικανοποιεί ως ανθρώπους και επαγγελματίες αύριο.

Κλείνοντας ας μην απογοητευόμαστε από τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στην εποχή μας αλλά και τις δυσκολίες που κρύβει μία τόσο σημαντική απόφαση. Έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ας επιλέξουμε με βασικά κριτήρια τις ικανότητες και το όραμά μας, καθώς και τις πληροφορίες που καθημερινά συλλέγουμε για την αγορά εργασίας. Καλή επιτυχία σε όλους μας.

                                                                          Σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου αφιερώσατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr