Έκθεση-Έκφραση γ΄λυκείου. Θέμα: «σε άρθρο σας με 350-400 λέξεις να εκθέσετε τις απόψεις σας για τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο στο χρήστη του και για τα αρνητικά φαινόμενα που συνδέονται με τη λειτουργία του. Να υποθέσετε ότι το άρθρο σας θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου σας. Προσπαθήστε να δώσετε στο κείμενό σας έναν τόνο αντικειμενικότητας χωρίς δηλαδή ούτε να θεοποιείται ούτε να δαιμονοποιείται αυτή η τεχνολογία».

 


Τίτλος : ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου.

Στην εποχή μας η τεχνολογία και τα δώρα της άνοιξαν νέους ορίζοντες και προκάλεσαν εντυπωσιακές αλλαγές στην ανθρώπινη ζωή, στις ανθρώπινες συνήθειες και στους ρυθμούς της. Η εικονική πραγματικότητα οδηγεί στην παγκοσμιοποίηση, οι άνθρωποι ενώνονται όλο και περισσότερο μπροστά στην πληροφορία του διαδικτύου.Όμως το διαδίκτυο δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, είναι ένα μέσο το οποίο μέσα από τη λογική χρήση μπορεί αποτελεσματικά να βοηθήσει στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής, της επιστήμης και του πολιτισμού.

Ο κόσμος του διαδικτύου προσφέρει την πληροφόρηση, την επικοινωνία, την ανταλλαγή μηνυμάτων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο άνθρωπος για πρώτη φορά μπορεί ως οντότητα να ενημερωθεί, να επικοινωνήσει και να πληροφορηθεί για πράγματα τα οποία σε άλλες εποχές αποτελούσαν προνόμια ολίγων.Όμως όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται στο μέτρο του σοβαρού και του απαραίτητου και όχι το διαδίκτυο να αντικαταστήσει την πραγματική ανθρώπινη ζωή και τις επαφές της.

Η διαδικτυακή παγκοσμιοποίηση έγκειται στο ότι μέσα από το διαδίκτυο μπορεί να αναπτυχθεί η τηλεκπαίδευση, η τηλεπικοινωνία σε πραγματικό χρόνο, η συνάντηση επιστημόνων εν στιγμή από πολλά και διαφορετικά κράτη. Αυτές μάλιστα είναι μόνον κάποιες από τις δυνατότητες του παγκοσμίου ιστού ο οποίος μέσα από αυτόν τον τρόπο εξελίσσει τον ανθρώπινο πολιτισμό,

συμβάλλει στην εξέλιξη της επιστήμης, βοηθά στην πρόοδο και καλυτέρευση της ανθρώπινης ζωής.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το διαδίκτυο είναι αθώο, ίσα-ίσα κρύβει πολλούς κινδύνους τους οποίους ο άνθρωπος θα πρέπει να πληροφορηθεί και να αντιμετωπίσει ή τουλάχιστο να τους προσέξει.

Η εσωστρέφεια του ανθρώπου και η απομόνωση, η παραπληροφόρηση και η μονόπλευρη τεχνολογική ενημέρωση η οποία τελικά οδηγεί στην ημιμάθεια, συνιστούν μόνον κάποιους από τους κινδύνους του παγκοσμίου ιστού.  Η υπερχρήση του μπορεί να υποβιβάσει το ανθρώπινο πρόσωπο σε μία ελεγχόμενη μεταβλητή όταν κέντρα εικονικής πληροφόρησης μπορούν να διασπείρουν συνεχώς ψευδείς ειδήσεις με σκοπό τον έλεγχο και την χειραγώγηση του κόσμου. Ο άνθρωπος επιβάλλεται να αντιμετωπίζει τα εικονικά τεχνολογικά επιτεύγματα μέσω της παιδείας και της ανάπτυξης της κριτικής ικανότητας.

Η ανθρωπιστική παιδεία λοιπόν δεν θα πρέπει να χάσει τα πρωτεία στην ανθρώπινη εξέλιξη, μόρφωση και πολιτιστικότητα. Ο πεπαιδευμένος άνθρωπος μπορεί και χρησιμοποιεί την τεχνολογία και τα δώρα της κριτικά και αποδοτικά, σε κάθε άλλη περίπτωση η τεχνολογία και τα επιτεύγματά της μας θυμίζουν την Πανδώρα και το κουτί της, το άνοιγμα του οποίου μπορεί να συνεπάγεται καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.Η παγκοσμιοποίηση της κοινωνίας πρώτα χρειάζεται τον μορφωμένο άνθρωπο και τις κοινές αξίες και έπειτα την εικονική διάχυση και διασπορά των ειδήσεων και των πληροφοριών.

 

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr