Έκθεση- Έκφραση γ΄Λυκείου. Θέμα έκθεσης: Υγεία-Διατροφή.

 


Ίσως καμμία φράση δεν έδειξε το πραγματικό εύρος και την κυριωτέρα σημασία της υγείας όσο η περίφημη φράση : νούς υγιής εν σώματι υγιεί. Ποιος άραγε θα μπορούσε να διαφωνήσει ότι η σωματική και πνευματική αρμονία του ανθρώπου χαρακτηρίζει το μέγεθος: υγεία. Αυτή  η αρμονία και η ισορροπία όμως σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από το τι σκεπτόμαστε, τι τρώμε, πώς ζούμε. Ειδικά σε μία εποχή σαν τη σημερινή ο άνθρωπος θα πρέπει να θέσει όλες εκείνες τις πνευματικές και  διατροφικές ισορροπίες ώστε πράγματι να διαφυλάξει και να αυξήσει προς το καλύτερο την ευεξία του, και τη σωματική αλλά και την πνευματική.

Οι κίνδυνοι οι οποίοι επαπειλούν την παντοειδή υγεία του σημερινού ανθρώπου, δεν είναι δύσκολο να περιγραφούν. Η απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση, η ανθυγιεινότητα των μεγάλων πόλεων, η ανεξέλεγκτη βιομηχανική ρύπανση του περιβάλλοντος απειλούν τη σωματική υγεία. Μία γρήγορη ματιά στα στατιστικά των νοσοκομείων θα πείσουν και τον πιο σκεπτικιστή για την αύξηση των ασθενών λόγω καρδιακών και άλλων συναφών νοσημάτων. Θεωρείται πλέον ως αναγκαιότητα αλλά και ως προτεραιότητα η υιοθέτηση μιάς προσωπικής υγιούς στάσης ζωής: αποφυγή του ανθυγιεινού περιβάλλοντος των μεγαλοπόλεων, προσωπική εκγύμναση, υιοθέτηση υγιών ενασχολήσεων οι οποίες αφαιρούν άγχος και στενοχώρια,όπως το διάβασμα ο αθλητισμός και άλλες σχετικές ενασχολήσεις.

Η σωματική όμως υγεία οδεύει σε σχέση με την ψυχική και την πνευματική υγεία του ανθρώπου. Αυτές επίσης οι μορφές υγείας δοκιμάζονται το ίδιο σκληρά με τη σωματική στο σημερινό χαώδη κόσμο των μεγαλουπόλεων. Το άγχος, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι ασταμάτητες προσπάθειες ο άνθρωπος να επιτύχει ένα καλό καταναλωτικό επίπεδο, φθείρουν καταστροφικά την εσωτερική του ηρεμία και ισορροπία, κάτι που οδηγεί και σε σωματικές ασθένειες.

Μόλις και χρειάζεται να ειπωθεί ότι ο άνθρωπος θα  πρέπει αποφασιστικά να διαχωρίσει τη θέση του από τους απάνθρωπους ρυθμούς των μεγαλοπόλεων χαράσσοντας τους δικούς του δρόμους οι οποίοι του επιφυλάσσουν την πνευματική και ψυχική ευδαιμονία. Πίστη ότι όλα  θα επιτευχθούν, γνώση του ότι η ζωή δεν είναι μόνο υλικές και παρεμφερείς επιτυχίες αλλά και πνευματικές και προσωπικές κατακτήσεις, γνώση του ότι πάντα υπάρχει δεύτερη και τρίτη ευκαιρία στη ζωή, όλα αυτά μπορεί να ξεκλειδώσουν μία πόρτα ελπίδας στη ζωή του σημερινού παγιδευμένου και απογοητευμένου ανθρώπου.

Όμως η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον εκφράζεται μέσα από τη διατροφή. Δυστυχώς η εποχή της βιομηχανίας και της τεχνολογίας έχει αλλάξει επικίνδυνα τις διατροφικές συνήθειες του σημερινού ανθρώπου, προωθώντας τροφές και συνήθειες οι οποίες ενώ τέρπουν συγχρόνως δεν ωφελούν. Είναι περιττό και να τονίσουμε ότι στον τομέα της διατροφής ο καλλίτερος φίλος του ανθρώπου θα πρέπει να είναι η καλή του σχέση με τη μητέρα φύση. Τροφές φυτικής προέλευσης, διατροφή απ΄ευθείας από το φυσικό περιβάλλον,θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τις θρεπτικές συνήθειες του ανθρώπου. Το ίδιο συμβαίνει και για την πνευματική του διατροφή, η σωστή επαφή του ανθρώπου με τη φύση τον βοηθούν να κρατείται σε σωστή και ισόρροπη πνευματική και ψυχική κατάσταση υγείας και εξέλιξης.

Αναμφίβολα είμαστε ατομικά και κοινωνικά υπεύθυνοι για τη σωματική και πνευματική μας υγεία. Πέρα από κάθε πρόοδο και εξέλιξη οι άνθρωποι θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι αδιάλυτες σχέσεις με τη φύση και τον εαυτό τους, με τους άλλους και την ευδαίμονα ζωή, όλα αυτά αποτελούν πηγές υγείας και καλής ζωής. Ίσως σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συντείνουν η παιδεία και ο αγώνας του σημερινού ανθρώπου, τα άτομα θα πρέπει να βιώνουν την καλή σχέση με τη φύση και τους άλλους, αυτό θα τους παρέχει υγεία και πραγματική πρόοδο προς το μέλλον.

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr