Έκφραση-Έκθεση Β΄Λυκείου. Θέμα προς ανάλυση: Πώς η τέχνη επηρεάζει τον άνθρωπο;

 Τίτλος: τέχνη…οδηγός.

«Ζώντας ο άνθρωπος μέσα στο σύμπαν γρήγορα κατάλαβε ότι με το μυαλό του θα πρέπει πολλά να εξηγήσει και να βάλει στη σειρά. Η τέχνη τον βοήθησε πολύ σε αυτή την τεράστια προσπάθειά του. Μέσα από όλες τις εκφάνσεις της τέχνης το νοήμον υποκείμενο αποτύπωσε σκέψεις, ελπίδες, συμπεράσματα, για όποια ιδέα, εξήγηση, ελπίδα και επιδίωξη, τον απασχολεί. Η τέχνη αποτελεί εξωτερική φιλοσοφία, ορατή στις ανθρώπινες αισθήσεις, εξήγηση και άποψη για όλα όσα ο άνθρωπος σκέφθηκε, άρα καθοδηγεί τον άνθρωπο στην πορεία του προς την Αλήθεια και μία ζωή λόγου και ευδαιμονίας.

Η Τέχνη θυμίζει στον άνθρωπο την αρμονία, την ομορφιά και την καλαισθησία του κόσμου. Το άτομο κατανοεί ότι στα ίδια καλούπια θα μπορούσε να θέσει τη ζωή του, σκεφτόμενο και πράττοντας σκέψεις και έργα πολιτισμού που προάγουν την ανθρώπινη κοινωνία. Η τέχνη αποτελεί τη μεγάλη αρχή, την κύρια αφόρμηση, ένα δρόμο ισορροπίας ο οποίος εάν ακολουθηθεί και στην καθημερινότητα θα φέρει την σειρά και την τάξη στην ανθρώπινη ζωή και κοινωνία. Βλέποντας κανείς ένα έργο τέχνης συλλαμβάνει το πώς κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είναι και ξεκινά ο αγώνας της μίμησης για ένα καλύτερο εαυτό για έναν αξιώτερο κόσμο.

Η Τέχνη αποτελεί μίμηση. Συνιστά ένα μυστικό κομμάτι το οποίο μιλά στα νοήμονα υποκείμενα με ένα εσωτερικό και ενορατικό τρόπο. Είναι έργο το οποίο διαδραματίζεται στο μυαλό και στην ψυχή του υποκειμένου που ατενίζει έναν πίνακα, ένα γλυπτό, ένα κινηματογραφικό έργο. Η τέχνη προσφέρει δρόμο βιωματικό ώστε ο άνθρωπος να μιμηθεί όλα όσα καταλαβαίνει προκειμένου να επιτύχει την προσωπική του εξέλιξη και καλυτέρευση. Η τέχνη δεν είναι αντικείμενο νεκρού θαυμασμού αλλά μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας, εξωτερίκευση σειράς δυνάμεων τις  οποίες εάν τις μιμηθεί όποιος τις κατανοήσει θα ωριμάσει και θα φθάσει σε ένα ζηλευτό βαθμό προσωπικής και κοινωνικής προόδου.

Η παιδευτική δυναμική της τέχνης είναι εκπληκτική. Παράγεται η λέξη αυτή από το ρήμα τίκτω διότι γεννά ιδέες και ελπίδες αστείρευτες και πολλές. Η τέχνη εργάζεται σε δύο επίπεδα. Εκμαιεύει από τον άνθρωπο ξεχασμένες ιδέες και ελπίδες, του προσφέρει όμως και τον καλύτερο τρόπο πώς σε όλες αυτές να προσφέρει αρμονική μορφή και εξέλιξη, πώς πραγματικά να τους προσφέρει σάρκα και οστά, όπως ο καλλιτέχνης προσφέρει στην νεκρή πέτρα μορφή και πνοή.

Σε ένα κόσμο λοιπόν ο οποίος βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην ύλη και στη μαζοποίηση η τέχνη συνιστά φάρο μιάς νέας πνευματικής πορείας. Αυτή η ανθρώπινη κατάκτηση προσφέρει όλα εκείνα τα μηνύματα και τις δυνατότητες, όλες εκείνες τις σκέψεις και τις ξεχασμένες πράξεις, οι οποίες εάν γίνουν αντικείμενο μίμησης και παιδείας θα αφυπνίσουν τον άνθρωπο, θα τον μορφώσουν και θα τον επαναφέρουν σε ένα πνευματικό και ηθικό δρόμο εξέλιξης και ανάπτυξης, ατομικής και κοινωνικής.

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr