Θέμα έκθεσης: Α΄λυκείου: Συμμετέχοντας σε μία ημερίδα την οποία οργανώνει το σχολείο σας με θέμα τη γλώσσα, καλείσθε να συντάξετε μία γραπτή εισήγηση στην οποία θα επισημαίνετε τις αρνητικές συνέπειες από την αδιαφορία πολλών ανθρώπων για τη γλωσσική τους καλλιέργεια και θα προτείνετε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε ένα άτομο να αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες (350-400 λέξεις).


 


Αγαπητές κυρίες/κύριοι

Αγαπητές συμμαθήτριες/ες.

Το θέμα της αποψινής εισήγησής μου έχει να κάνει με ένα φλέγον ζήτημα το οποίο ήδη επηρεάζει αρνητικά τις ζωές όλων. Αναφέρομαι στην παραμέληση από μερίδα των σημερινών ανθρώπων της γλωσσικής καλλιέργειας, φαινόμενο το οποίο το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας, αφ΄ής στιγμής οι συνέπειές του είναι πολλές και ποικίλες.

Κατ΄αρχάς η γλώσσα μεταφέρει γνώση και πολιτισμό, ενώνει τους ανθρώπους στο χρόνο, ο άνθρωπος που δεν καλλιεργεί τις δυνατότητες της γλώσσας μένει απομονωμένος στο παρόν, έρμαιο στις ορέξεις όλων όσων θα θελήσουν να τον παρασύρουν ιδεολογικά και να θελήσουν να τον χειραγωγήσουν. Το άτομο το οποίο δεν μελετά, δεν ερευνά, καθίσταται ανενεργό μέσα στην μοναξιά του, δεν κατανοεί τον ιστορικό και πολιτικό του ρόλο, αχρηστεύεται πολιτικά και ηθικά.

Επίσης η γλώσσα είναι αυτή η οποία στην ψηφιακή εποχή, μοιράζει πληροφορίες οι οποίες είναι χρήσιμες. Προκειμένου οι άνθρωποι να συμμετέχουν στα κοινά, να έχουν λόγο, να είναι ενεργοί πολίτες. Άρα ο άνθρωπος που δεν καλλιεργεί τις γλωσσικές ικανότητές του μέσα από ποικίλους τρόπους μελέτης καθίσταται ανενεργός, ακολουθεί τον υπάρχοντα λαϊκισμό, παρασύρεται από επιτηδείους και δεν μπορεί ουσιαστικά να συβάλει στην καλυτέρευση της δικής του ζωής και των άλλων.

Όμως ποτέ δεν είναι αργά σε κάθε προσπάθεια μεταστροφής αυτής της άσχημης κατάστασης. Η οικογένεια οφείλει να εισαγάγει το παιδί στον κόσμο της μελέτης μέσα από την μελέτη βιβλίων. Το σχολείο μέσα από στοχευμένα σχολικά προγράμματα ανάγνωσης και γραμματικών διαγωνισμών, είναι ικανό να αφυπνίσει στην ψυχή – ειδικά των νέων ανθρώπων- την αγάπη για τη γλώσσα, το βιβλίο, το νέο, την πληροφορία, τη γνώση.

Κυρίως όμως ο αγώνας είναι προσωπικός και  ατομικός. Σε μία εποχή στην οποία οι άνθρωποι απορροφώνται όλο και περισσότερο από τους αχαλίνωτους καθημερινούς ρυθμούς μίας αγχωτικής ζωής, πρέπει να βρεί το κάθε άτομο ώρα και χρόνο να μελετήσει, να βελτιώσει τις γλωσσικές του ικανότητες. Με αυτόν τον τρόπο και διέξοδο στη ζωή του θα ανακαλύψει, θα βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις και θα συμβάλει στην καλυτέρευση του κόσμου του.

Όλοι εμείς εδώ κατανοούμε απόλυτα την αναγκαιότητα όλοι να βελτιωθούμε ώς άτομα και κοινωνικές προσωπικότητες μέσα από την καλυτέρευση των γλωσσικών ικανοτήτων μας. Μέσω της γλώσσας, μέσω των βιβλίων, μέσω της γνώσης, περνά η πρόοδος και η ατομική αλλά και του κόσμου μας. Δεν μπορούμε λοιπόν να καθυστερούμε ουσιαστικά την ατομική και συλλογική μας βελτίωση, ειδικά στην εποχή της ψηφιακής παροχής πληροφοριών, η οποία μας προσφέρει πολλά που θα πρέπει να μάθουμε μέσω της γλωσσικής μας βελτίωσης.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Χ.Χ.Μαθητής Ψ Λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr