Έκθεση-έκφραση α' λυκείου. Θέμα έκθεσης: « Δεν θα πρέπει να ντυνόμαστε σύμφωνα με την τελευταία λέξη της μόδας ή να γινόμαστε θύματα της μόδας». Γιατί κατά τη γνώμη σας η παραπάνω διατύπωση είναι λογική; Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στον τρόπο σκέψης και στην ψυχολογία μας η προσκόλληση στις επιταγές της μόδας; Να παρουσιάσετε τις απόψεις σας σχετικά με το θέμα αυτό σε ένα κείμενο 300-350 λέξεων που πρόκειται να δημοσιεύσετε στο ηλεκτρονικό περιοδικό του σχολείου σας».

 



 

Μπορεί η μόδα του ντυσίματος να επηρεάζει τους ανθρώπους παλαιόθεν, όμως η εικονική εποχή σε συνδυασμό με την επικράτηση της υλιστικής κατανάλωσης έχει απογειώσει την επιρροή αυτή. Και μόνον το γεγονός ότι η τηλεόραση συνεχώς και αδιαλείπτως αποθεώνει κυριολεκτικά την εξωτερική εμφάνιση και δή το ντύσιμο, αποδεικνύει πόσο μαζικά και αποτελεσματικά χειραγωγείται στον τομέα αυτό ο άνθρωπος. Σε κάθε όμως περίπτωση ο άνθρωπος ως πνευματικό όν θα πρέπει να τιθασεύσει την εξωτερική ανάγκη του ντυσίματος δίδοντας επιτέλους προτεραιότητα σε ζωτικές για την εσωτερική του ανάπτυξη πνευματικές και ψυχικές ανάγκες.

Ειδικά στη σημερινή εποχή της εικόνας και της πληροφορίας, της άμετρης υλιστικής κατανάλωσης και των αμέτρων ατομικών επιδιώξεων ο άνθρωπος θα πρέπει να αποδείξει ότι ως πνευματικό όν μπορεί να ταξιθετήσει σωστά τις ανάγκες του. Η μόρφωσή του, η εσωτερική του εξέλιξη και καλλιέργεια θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη έννοια του ανθρώπου, διότι αυτά τα μεγέθη βοηθούν την κάθε ατομική και κοινωνική εξέλιξη και όχι η προσκόλληση σε εξωτερικότητες όπως είναι η μόδα.

Επίσης η σημερινή αγχωτική και απαιτητική εποχή, θα πρέπει να ελεγχθεί αποφασιστικά από τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος επιβάλλεται να αναπτύξει ισχυρά συναισθήματα καλλιέργειας, συναισθηματικού ελέγχου και ψυχικής προόδου διότι εξελίσσοντας ευγενή συναισθήματα εγκράτειας, ολιγάρκειας και αυτοελέγχου, συγχρόνως θα προοδεύσει σε αρετές και σε εσωτερικές δυνάμεις αυτάρκειας και καθοδήγησης  των δυσκόλων σημερινών κοινωνικών συνθηκών. Με αυτόν τον τρόπο η ανθρώπινη προσωπικότητα θα καθοδηγεί και δεν θα καθοδηγείται από τη σημερινή δύσκολη και μηχανιστική εποχή.

Μόλις και χρειάζεται να συζητήσουμε ότι οι επιπτώσεις της πιστής τήρησης της μόδας είναι έως τραγικές για τον άνθρωπο: Το πρόσωπο μηχανοποιείται, αναπτύσσεται μονομερώς, και πέφτει θύμα της εικονικής καταναλωτικότητας της εποχής. Ο άνθρωπος καθίσταται ένα επιφανειακό μέγεθος, χωρίς πνευματικό βάθος, με κύριο αποτέλεσμα την απόρριψη κάθε ουσιαστικης ζωής και σε σχέση με την αυτοεξέλιξη αλλά και τις κοινωνικές του επαφές.

Με αυτόν όμως τον τρόπο πλήττεται και η κοινωνία και η εξέλιξη του κόσμου γύρω από τον άνθρωπο. Οι επιτήδειοι που λαϊκιστικά εξουσιάζουν τις ανθρώπινες ζωές μπορούν πλέον να το κάνουν αυτό ακόμη πιο εύκολα, η κοινωνία μένει στάσιμη μιάς και οι άνθρωποι ενδιαφέρονται όχι για κάθε ουσιαστική εξέλιξη αλλά για την ατομική τους εξωτερικότητα και μόνον. Για ποια κοινωνία εξάλλου θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη στιγμή κατά την οποία οι ανθρώπινες σχέσεις είναι απότοκος της εξωτερικότητας της μόδας και όχι ουσιαστικών ανθρωπίνων συναισθημάτων;

Σε μία εποχή κατά την οποία όλα προσφέρονται και όλα διακινούνται με απίστευτες εικονικές και πραγματικές ταχύτητες, οι άνθρωποι, ειδικά στο θέμα της μόδας, θα πρέπει να αναπτύξουν έντονη την κριτικη τους ικανότητα. «Ουκ επ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος» θα μας πεί η βίβλος, και εμείς θα προσθέσουμε ότι ο άνθρωπος αναπτύσσεται πρώτα πνευματικά με σκέψεις, έπειτα με τις αρετές της ψυχής και έπειτα χαίρεται με την εξωτερική του εμφάνιση. Αλοίμονο εάν διαταραχθεί αυτή η σειρά, η κοινωνία εξελίσσεται όσο εξελίσσονται ατομικά και πνευματικά οι άνθρωποι.

 

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr