Θέμα έκθεσης : Ευρωπαϊκή Ένωση: όνειρο και ψευδαισθήσεις.

 


Σε ένα κόσμο ο οποίος διακατέχεται από τις κατακτήσεις δικαίου και τη θέσπιση  κράτους το οποίο διέπεται από το διεθνές δίκαιο και το σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό, το όνειρο της Ευρώπης ως θεσπισμένης κρατικής οντότητας φαντάζει πολύ κοντινή πραγματικότητα. Όμως εδώ και πολλές δεκαετίες άφρονες οικονομικές πολιτικές και άδικες κοινωνικές πολιτικές έχουν και πάλι απομακρύνει το όνειρο αυτό. Θα πρέπει και οι λαοί της ευρώπης και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι σοβαρά να εγκύψουν στην πιθανότητα επιτέλους η ευρώπη να καταστή ολοκληρωμένη κρατική οντότητα ικανή να επιφέρει την πρόοδο και την ευδαιμονία στις ζωές των πολιτών.

Η πρόοδος της ευρωπαϊκής ένωσης ως πολιτικής οντότητας περνά μέσα από την αποδοχή όλων των λαών που την αποτελούν, σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά επίπεδα. Οι λαοί της ευρώπης θα ενσωματωθούν επιτυχημένα στο ευρωπαϊκό κράτος όταν βέβαια έχουν  την κατάλληλη πληροφόρηση και ενημέρωση για τα τεκμαινόμενα στην γηραιά ήπειρο. Ειδικά στον αιώνα της τεχνολογίας και της απίστευτης διάχυσης της πληροφορίας η ευρωπαϊκή ένωση θα πρέπει να θεσπίσει όλα εκείνα τα πληροφοριακά εργαλεία τα οποία θα ενημερώνουν και θα πληροφορούν κατάλληλα τους ευρωπαίους πολίτες.

Επίσης πολύ σημαντικό βήμα αποδοχής όλων των ανθρώπων που συναποτελούν την ευρωπαϊκή κρατική οντότητα είναι η ισότιμη δυνατότητα και συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων. Οι ευρωπαίοι πολίτες μορφώνονται, επικοινωνούν με τα λοιπά έθνη που αποτελούν το σύγχρονο κράτος της γηραιάς ηπείρου, άρα επιβάλλεται η πολιτική εξουσία και οι κοινωνικές αρμοδιότητες να διαμοιράζονται σε όλο και περισσότερους ευρωπαίους πολίτες. Αποτελεί εξάλλου δείγμα πλήρους δημοκρατικοποίησης της ένωσης, και αυτό το δείγμα όλο και περισσότερο θα πείσει ότι η ευρώπη βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εν κατακλείδι η ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να λάβει σοβαρή και στιβαρή θέση έναντι όλων των σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον πλανήτη. Η σοβαρή κοινωνική πολιτική η οποία θα σημάνει λύση στην ανεργία, η αποφασιστική επέμβαση στο θέμα της οικολογικής καταστροφής, η συμμετοχή στη σωστή έκβαση στο θέμα της μετανάστευσης θα ευαισθητοποιήσει τους ευρωπαίους πολίτες ώστε να δείξουν περισσή εμπιστοσύνη και ανταπόκριση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Η ευρώπη μπορεί να αποτελέσει κράτος το οποίο θα εξελίξει τις ζωές των ανθρώπων εκφράζοντας  δημιουργικά τις σύγχρονες ιστορικές και άλλες προκλήσεις. Χρειάζεται όμως αποφασιστικότητα, πλουραλισμό και συμμετοχή όλων των ευρωπαίων πολιτών.  Διότι όπως είπε και ο Περικλής , ονομάσθηκε Δημοκρατία διότι συμμετείχαν σε αυτό το πολίτευμα όλοι οι Αθηναίοι πολίτες.

Βασίλειος Μακρυπούλιας , φιλόλογος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr