Έκφραση-Έκθεση Γ΄Λυκείου. Περί της παραπληροφόρησης.

 


Καμμία εποχή δεν ήταν τόσο πρόσφορη στην ανάπτυξη του φαινομένου της παραπληροφόρησης όσο η σημερινή. Στον αιώνα της τεχνολογίας και της διάχυσης της πληροφορίας τα διάφορα κέντρα παραπληροφόρησης έχουν πλέον τη δυνατότητα να διαχέουν ειδήσεις, απόψεις και κρίσεις οι οποίες εάν δεν υποβληθούν στη βάσανο του σοβαρού ελέγχου εκ μέρους των αναγνωστών και των δεκτών των δεδομένων,  τότε πραγματικά θα συζητούμε ότι τα όρια ανάμεσα στο ψέμμα και στην αλήθεια των πραγμάτων θα  είναι δυσδιάκριτα. Η ανάγκη προσωπικής παδείας και ενημέρωσης όπως και η ανάπτυξη της ξεχωριστής κριτικής ικανότητας και της διασταύρωσης των όσων οι άνθρωποι διαβάζουν και ακούνε είναι  πλέον αδήριτη.

Η παραπληροφόρηση ειδικά στην εποχή μας εξυπηρετεί σημαντικά και συγκεκριμένα συμφέροντα από τα οποία και προέρχεται.  Συμφέροντα που σχετίζονται με οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους έχουν πλέον τη δυνατότητα μέσα από τους πολλούς διαδικτυακούς πομπούς να επιτηδεύσουν μία είδηση, να την επεξεργασθούν και με τη δύναμη της εικόνας και της πειθούς να την επιβάλουν. Ένας διαδικτυακός τόπος ο οποίος θα μεταδώσει μία είδηση σε ανθρώπους οι οποίοι πλέον έχουν ως βασική πηγή ενημέρωσης τα μπλόγκ και τις ιστοσελίδες σίγουρα θα γίνει πιστευτός. Οι άνθρωποι σήμερα μη έχοντας χρόνο για σοβαρό και βαθύ διάβασμα πολλές φορές πιστεύουν άκριτα όσα τους προσφέρουν μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες άνθρωποι οι οποίοι μπορούν και χειραγωγούν τον άνθρωπο της πόλης, αυτόν που οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωή τον κάνουν επιρρεπή προς την παραπληροφόρηση.

Η μετάθεση της ενημέρωσης από το έντυπο βιβλίο και τύπο προς τα ηλεκτρονικά αντίστοιχα μέσα ενημέρωσης έδωσαν σημαντική χείρα βοηθείας στην παραπληροφόρηση, μιας και τα ΜΜΕ συχνά ακολουθούν τα πολιτικά συμφέροντα χρησιμοποιώντας την μετάδοση της είδησης κατά το δοκούν.Συχνά ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα οργανωμένο δίκτυο μετάδοσης ψευδών ειδήσεων τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει και άκριτα τις πιστεύει. Ειδήσεις οι οποίες στοχεύουν στο συναισθηματικό κομμάτι του ατόμου, εντυπωσιακές οι οποίες όμως τον παρασύρουν σε αναληθείς και ανούσιες καταστάσεις. Ούτως ή άλλως οι ρυθμοί των πόλεων είναι τόσο γρήγοροι ώστε οι επίσης γρήγορες και εντυπωσιακές ειδήσεις δεν ελέγχονται και άμεσα γίνονται πιστευτές προς όφελος κάποιων.

Είναι στη φύση των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης οι θαυμαστές και μη διασταυρωμένες ειδήσεις οι οποίες στηρίζονται στην εικόνα και στα σύγχρονα πολυτροπικά μέσα διάχυσης της είδησης. Ο άνθρωπος κουρασμένος από τα πολυποίκιλα βάρη της εποχής δεν θέλει και δεν μπορεί να εμβαθύνει στον απίστευτο όγκο των ενημερώσεων. Αυτόματα όμως καθίσταται υποχείριο της πιο αποτελεσματικής παραπληροφόρησης με αποτέλεσμα να αγνοεί όσα σημαντικά συμβαίνουν γύρω του και επηρεάζουν αυτόν και τους οικείους του.

Αναμφίβολα λοιπόν επιβάλλεται οι άνθρωποι να γίνουν και πάλι το κέντρο της είδησης και των πληροφοριών. Αυτό θα γίνει εφικτό μέσα από την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας αλλά και της παροχής σωστής παιδείας ώστε να ελέγχονται και να διασταυρώνονται τα νέα και οι ειδήσεις. Στον αιώνα της τεχνολογίας ο άνθρωπος θα πρέπει να προσέξει να μην καταστή μέσον αλλά σκοπός εξέλιξης μέσα από την αλήθεια  και τη βαθεία γνώση όσων συμβαίνουν και εννοούνται γύρω του.

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr