Θέμα έκθεσης Γ΄Λυκείου: Ο διανοούμενος στην εποχή μας.

 


Αναμφίβολα η εποχή μας χρειάζεται τους δικούς της κριτές και θεματοφύλακες του ήθους και της προόδου. Οι διανοούμενοι, επειδή όπως το ορίζει και το επίθετο αυτό που τους προσδιορίζει, έχουν διά του νού τους τη δύναμη να σκεφθούν και να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, θα πρέπει να καθοδηγούν την κοινωνία σε εποχές δύσκολες όπως η παρούσα. Με γνώμονα τη νοητική και ηθική εξέλιξη του κόσμου οι πνευματικοί άνθρωποι αναντίρρητα θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί.

Η πρώτη και κύρια συνεισφορά τους θα μπορούσε να έγκειται στο να ξεδιαλύνουν το ιδεολογικό χάος στο οποίο έχει περιέλθει ο κόσμος. Είναι απαραίτητο οι μορφωμένοι άνθρωποι να σταθεροποιήσουν ηθικά και πνευματικά την έννοια του καλού και του κακού, του ωραίου και του άσχημου, ώστε οι άνθρωποι να αποκτήσουν στέρεες αξιακές και γνωσιακές βάσεις. Είναι αδιανόητο σε εποχή όπου η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν τόσο εξελιχθεί μέσα από τις σταθερές βάσεις τους οι άνθρωποι να υποπίπτουν σε μία άλογη ελευθερία η οποία δεν τους οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην αποχαύνωση.

Οι πνευματικοί άνθρωποι μέσα από  τα βιβλία τους και τις διά ζώσης εμφανίσεις τους επιβάλλεται να νοιώσουν σαν αποστολή τους το να πάρουν θέση στα μείζονα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας, προτείνοντας ανθρωποκεντρικές λύσεις.

Η κοινωνική αδικία, η άνιση κατανομή του πλούτου, οι τεράστιες πολιτικές στασιμότητες, μέσα από τα μάτια του μορφωμένου ανθρώπου αναλύονται διαφορετικά. Ο καλλιεργημένος άνθρωπος μπορεί να εξηγήσει όλα αυτά τα προβλήματα, να τα δεί διαχρονικά και να προσφέρει γόνιμες λύσεις όπως και στο παρελθόν έπραξαν επιτυχημένοι κυβερνήτες όπως αυτό αποφδεικνύεται σε βιβλία που μπορεί ο διανοούμενος να προσφέρει στο  κόσμο.

Επίσης ο διανοούμενος έχει την αποστολή να χαράξει τα όρια ανάμεσα στην τεχνολογία και την επιστήμη και τον άνθρωπο ως πνευματική και ηθική οντότητα. Προβάλλοντας διηνεκή πρότυπα τα οποία δεν θα πρέπει να ξεχασθούν, ο μορφωμένος άνθρωπος θα πρέπει να συζητήσει και να πείσει ότι κανένας άνθρωπος σε καμμία εποχή δεν μπορεί να υποταχθεί στα δημιουργήματά του, όπως είναι η τεχνολογία.Με αυτόν τον τρόπο ο Άνθρωπος θα παραμείνει ζωντανός, και ως κριτικό υποκείμενο θα συμβάλλει ενεργά σε μία καλύτερη κοινωνία και σε ένα δικαιότερο κόσμο.

Ως εκ τούτου ο διανοούμενος αποτελεί και σήμερα φάρο της κοινωνίας ώστε το καράβι της προόδου να προχωρεί δημιουργικά και να μην συγκρούεται σε σκοπέλους ιδεολογικής και αξιολογικής συσκότισης. Ο διανοούμενος οφείλει να είναι πάντα το καθοδηγητικό μυαλό του κόσμου, όπως είπε ο Πλάτων : όταν οι φιλόσοφοι βασιλεύσουν κάτι το καλύτερο θα συμβεί».

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr