Iστορία Α΄γυμνασίου: φύλλο εργασίας.

 


Ε2. Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

 

Στην πολιτική ζωή της Αθήνας μετά τους περσικούς πολέμους κυριαρχούν δύο αντίπαλα πολιτικά κόμματα: το α......................... και το δ.........................

Το πολίτευμα γίνεται όλο και πιο δημοκρατικό, καθώς τα ισχυρά πρόσωπα υποτάσσονται στις αποφάσεις του συνόλου. Παραδείγματα: Ο Μ.................... πεθαίνει στη φυλακή, ο Θ........................ πεθαίνει στην εξορία, ο Κ............... εξορίζεται κι όταν η πατρίδα του τον καλεί πίσω, νικάει πάλι τους Πέρσες και σκοτώνεται στη μάχη. Ο ίδιος ο Π......................, αν και συγκέντρωσε στα χέρια του πολλές εξουσίες, δεν ξέφυγε ποτέ από τη δημοκρατική νομιμότητα.

 

Ο Περικλής εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της Αθήνας δίπλα στον ηγέτη του δημοκρατικού κόμματος, τον Ε................  Όταν το κόμμα του πήρε την εξουσία, ο Εφιάλτης και ο Περικλής προσπάθησαν να κάνουν το πολίτευμα πιο δημοκρατικό. Γι΄αυτό αφαίρεσαν από τον Ά........................... κάθε πολιτική εξουσία και το προνόμιό του να αποδίδει δικαιοσύνη.

Όταν ο Περικλής έγινε ηγέτης του δημοκρατικού κόμματος εφάρμοσε το δικό του πρόγραμμα. Γι΄αυτόν η δημοκρατία πρέπει να εξασφαλίζει την ι.................... όλων απέναντι στο νόμο και τη δυνατότητα όλοι να ζουν μια ά............. ζωή. Έτσι καθιέρωσε:

- τη ...............................= οικονομική ενίσχυση των φτωχότερων για να μπορούν να παρακολουθούν την εκκλησία του δήμου και να ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

- ακόμα και οι φτωχότεροι μπορούν να κατέχουν αξιώματα.

- αναπτύσσονται θεσμοί κ..................... προστασίας ( =προστασίας των αδύναμων ).

- η πολιτεία πληρώνει το εισιτήριο των απόρων για το θέατρο, τα .......................

- ξεκινάει η ανοικοδόμηση μεγάλων δ....................... έργων που προσφέρουν εργασία σε πολλούς και αλλάζουν την όψη της Αθήνας.

 

Το πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό όραμα της Αθήνας πραγματοποιείται χάρη στην ειρήνη με τους Πέρσες (Ειρήνη του Καλλία) και τις καλές σχέσεις με τη Σπάρτη (σύναψη Τρ................................ Ειρήνης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr