Έκθεση- έκφραση γ΄λυκείου. Ασκήσεις εμπέδωσης των δομικών μερών της παραγράφου.

 


Έκθεση- έκφραση γ΄λυκείου.

Ασκήσεις εμπέδωσης των δομικών μερών της παραγράφου.

1. Να βρείτε και να σημειώσετε τα δομικά μέρη καθεμιάς από τις παρακάτω παραγράφους.

Α.«Το επίπεδο και η ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ γονέων επηρεάζουν άμεσα τη συναισθηματική και κοινωνική έκφραση των εφήβων. Η εκτίμηση και ο σεβασμός μεταξύ των γονέων έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στον τρόπο έκφρασης της εκτίμησης και του σεβασμού των εφήβων , τόσο προς τους γονείς τους όσο και προς τους άλλους συγγενείς και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Ειδικότερα έχει παρατηρηθεί ότι η θετική συμπεριφορά του πατέρα προς τη μητέρα προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση στους εφήβους. Επομένως αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των γονέων στη δόμηση μιάς υγιούς και δημιουργικής σχέσης με τον επαναστημένο και σαστισμένο έφηβο των ημερών μας».

Β. «Η ανάγνωση και η μελέτη των βιβλίων, εφόσον αυτά ανταποκρίνονται στην ψυχική διάθεση και ικανοποιούν τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του ανθρώπου, είναι ένας πολύ καλός τρόπος ψυχαγωγίας. Το βιβλίο ψυχαγωγεί τον αναγνώστη επειδή του μεταδίδει έντονες συγκινήσεις. Μεταφέροντάς τον νοερά σε κόσμους φανταστικούς τον αποσπά από την ανιαρή και – συχνά – πληκτική πραγματικότητα και του υποβάλλει συναισθήματα χαράς ή λύπης που «καθαίρουν» την ψυχή του. Τέλος, με την ανάγνωση και τη μελέτη των βιβλίων ο άνθρωπος αποκτά γνώσεις για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του, οι οποίες συχνά πέρα από την πνευματική απόλαυση του προσφέρουν και ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Για όλους αυτούς τους λόγους το βιβλίο είναι ένα από τα σπουδαιότερα ψυχαγωγικά μέσα.

 

2.Ποιά είναι η θεματική πρόταση καθεμιάς από τις παρακάτω παραγράφους; Να σημειώσετε με πλαγιότιτλο το θέμα κάθε παραγράφου.

Α. «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τεκμηριώνουν αλλά και νομιμοποιούν το λόγο τους με το επιστημονικό ή μη κύρος των δημοσκοπήσεων, διευρύνοντας ταυτοχρόνως τα όρια επιρροής τους. Χρησιμοποιούν εκτεταμένα τις δημοσκοπήσεις και γενικότερα τις έρευνες κοινής γνώμης, όχι μόνον στις προεκλογικές περιόδους, αλλά και για την κάλυψη οποιουδήποτε ζητήματος αναδεικνύει η επικαιρότητα. Κατ΄εξοχήν με τις δημοσκοπήσεις, τα Μέσα επιτυγχάνουν όχι απλώς να καλύπτουν τις ειδήσεις αλλά και να τις δημιουργούν.

Β. «Βάλτε μαζί με αυτές τις αιτίες την κακοδιοίκηση που είναι ενδημικό κακό στον τόπο μας , τη διαφθορά της πολιτικής μας ηγεσίας που τα ανομήματά της πλήρωσαν ακόμα και με το αίμα τους οι λίγες φωτεινές μορφές της νεότερης ιστορίας μας, προσθέστε τέλος και τη βαθύτερη κρίση που περνάει εδώ και κάμποσα χρόνια η έννοια του Κράτους μέσα στις φοβερές αντινομίες της ζωής όλων των σημερινών λαών – και θα εξηγήσετε γιατί οι βασανισμένοι άνθρωποι αυτού του τόπου, του πολυπατημένου από ξένους κάθε λογής, δεν αισθάνονται ακόμη εντελώς δικό τους το Κράτος. Ας μην τους καταλογίζουμε αναρχισμό αφού η μοίρα τους έγραφε να μην είναι νοικοκυραίοι στο σπίτι τους και να μην αφήνονται ήσυχοι να φτιάχνουν με τη δική τους ζωή και μέσα από τη δική τους ιστορία τους κοινωνικούς των θεσμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr