Έκθεση-Έκφραση β΄λυκείου. Ο ρόλος του γονέα στην επιλογή επαγγέλματος για το παιδί.

 


Στην εποχή της εξειδίκευσης και της τεχνολογικής επανάστασης ο ρόλος των γονέων στην επαγγελματική πρόοδο και αποκατάσταση των παιδιών τους έχει τουλάχιστον τροποποιηθεί. Σε πολλές επαγγελματικές επιλογές οι νέοι γνωρίζουν περισσότερα από τους κηδεμόνες τους διότι είναι γνώστες της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής φύσης πολλών εργασιών, κάτι που αγνοούν οι γονείς. Επομένως ο ρόλος των γονέων σε πολλές επαγγελματικές επιλογές είναι κυρίως κριτικός και συμβουλευτικός και όχι αποφασιστικός και ουσιώδης όπως τις παλαιότερες εποχές.

Οι γονείς κινούνται κυρίως από το αίσθημα της ασφαλούς επαγγελματικής αποκατάστασης προκειμένου τα παιδιά τους γρήγορα να αποκατασταθούν επαγγελματικά έχοντας την οικονομική και κοινωνική εξέλιξή τους. Ως εκ τούτου οι κηδεμόνες είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της κοινωνικής ωρίμανσης των εφήβων ώστε αυτοί να  καταλάβουν τη σοβαρότητα της άμεσης και επιτυχημένης επαγγελματικής αποκατάστασης. Μέσα λοιπόν από την οικογένεια τα νεαρά μέλη αποκτούν την κουλτούρα ότι ένας από τους σημαντικότερους τομείς οι οποίοι εξασφαλίζουν την ευτυχία και την ομαλή εξέλιξη στον άνθρωπο είναι ο επαγγελματικός τομέας.

Οι γονείς καλούνται μέσα από τη σοβαρή συζήτηση και προσέγγιση των παιδιών τους να γνωρίσουν τις κλίσεις τους, το τι πραγματικά θέλουν να εξασκήσουν στη ζωή τους προκειμένου και οι ίδιοι να είναι ευτυχισμένοι αλλά και να συνεισφέρουν στην κοινωνική ευδαιμονία και εξέλιξη. Μέσα από τη γνώση όλων αυτών που θα μπορούσε ο νέος άνθρωπος να εξασκήσει οι γονείς συνεισφέρουν με τακτικές ενθάρρυνσης και βοήθειας προς το παιδί τους ώστε ο έφηβος να πολεμήσει για να κατακτήσει το επαγγελματικό μέλλον που επιθυμεί προσφέροντας στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

Το οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί την πρώτη μήτρα όπου ο έφηβος μεγαλώνει και αναπτύσσει τα ταλέντα του και τις δεξιότητές του. Οι γονείς θα πρέπει να του παρέχουν όλες τις ψυχικές και πνευματικές βοήθειες ώστε η παιδεία του νέου να είναι πλήρης. Η καλύτερη απόφαση για τον επαγγελματικό στίβο που θα ακολουθήσει ο νέος λαμβάνεται όταν στηρίζεται στη σωστή γνώση και κρίση όλων όσων έχουν να κάνουν με την κίνηση των επαγγελμάτων όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στον αιώνα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Είναι ευχής έργον οι γονείς να έχουν τη γνώση όλων εκείνων των παραμέτρων που έχουν να κάνουν με την ενημέρωση του τι απαιτείται προκειμένου τα παιδιά τους να επιλέξουν και να ακολουθήσουν ακριβώς ό,τι τους αρέσει και επιθυμούν. Όμως ο ρόλος των γονέων θα πρέπει να είναι κυρίως υποστηρικτικός σε μία εποχή εξειδίκευσης όπου η συγκεκριμένη επαγγελματική ενημέρωση αποτελεί έργο και καθήκον συγκεκριμένων κρατικών και εκπαιδευτικών δομών.

Ο νέος θα πρέπει πρώτα να έχει καταλάβει γιατί είναι σημαντική η επιλογή του σωστού επαγγέλματος και έπειτα να επιλέξει το τι επαγγελματικό δρόμο  θα πρέπει να ακολουθήσει με βάση τις κλίσεις  του και τις δεξιότητές του. Οι γονείς και το οικογενειακό περιβάλλον είναι κυρίως υπεύθυνο για την ομαλή προσαρμογή των νέων ανθρώπων στην κουλτούρα της επιλογής του σωστού και κατάλληλου επαγγέλματος. Στην εποχή της εξειδίκευσης οι γονείς είναι αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίσουν τους νέους ώστε να έχουν όλα εκείνα τα τυπικά προσόντα προκειμένου να  επιτύχουν στον δύσκολο επαγγελματικό στίβο. Εάν οι νέοι επιτύχουν επαγγελματικά δύο πράγματα επιβεβαιώνονται, κατ΄αρχάς η κοινωνία ωφελείται, επίσης οι κόποι των γονέων δικαιώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr