Eπαναληπτικές Πανελλήνιες εξετάσεις 2020: Θέμα έκθεσης: «Σε μία συζήτηση με έναν καθηγητή σας στη σχολική τάξη με θέμα : « Η επιστήμη στην καθημερινή ζωή», η δική του παρέμβαση τελείωσε με την άποψη του Στέφανου Τραχανά ότι : « το να κρατάς διαρκώς το ενδεχόμενο να έχεις κάνει λάθος και να μην διστάζεις να κάνεις τις αναγκαίες αναθεωρήσεις, όταν το διαπιστώνεις, σε βοηθάει πολύ στο να γίνεσαι άξιος επιστήμονας και χρήσιμος άνθρωπος». Αυτή η άποψη μπορεί να έχει εφαρμογή στην προσωπική σας ζωή. Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε ομιλία που θα απευθύνετε στην ολομέλεια της τάξης σας (300-350 λέξεις).

 


Αγαπητοί / ες καθηγητές/ιες

Αγαπητοί/ ες συμμαθητές/ιες.

Όλοι οι τομείς δημιουργίας της ανθρώπινης εφευρετικότητας και προόδου αλληλοεπιδρούν και επηρεάζουν συνολικά τη ζωή του ατόμου. Από την Καρτεσιανή αμφιβολία (σκέφτομαι άρα υπάρχω) έως την υιοθέτηση της  δημιουργικής αμφισβήτησης από τους επιστήμονες,ένα συμπέρασμα αβίαστα εξάγεται: οι άνθρωποι προχωρούν σε όλο το εύρος της ζωής τους όμως επιβάλλεται να σκέφτονται, να αναθεωρούν, να μην εμμένουν δογματικά σε θέσεις και απόψεις μίας και όλα γύρω αλλάζουν και προχωρούν. Ειδικά εμείς ως επόμενη γενεά που θα προσφέρει σε αυτόν τον κόσμο θα πρέπει να διδαχθούμε από τον τρόπο της επιστήμης: να ανακαλύπτουυμε, να προοδεύουμε, να προσφέρουμε, χωρίς όμως φανατισμό, εμμονές και έλλειψη διάθεσης αλλαγής και προόδου.

Αναμφίβολα λοιπόν μέσα από όλα τα επίπεδα εξέλιξης της ζωής μας προσπαθούμε να ωριμάζουμε μαθαίνοντας αλλά συγχρόνως  εκπαιδεύοντας τον εαυτό μας στο νέο και στο διαφορετικό. Μέσα από την οικογένεια υιοθετούμε ιδέες και αξίες χρήσιμες στη ζωή μας αλλά την ίδια στιγμή μας αρέσει να ζητούμε συγγνώμη για κάτι στο οποίο φταίξαμε όπως και να υποχωρούμε στις δίκαιες απαιτήσεις των άλλων όταν αυτοί έχουν δίκαιο. Το ίδιο συμβαίνει και στο σχολικό περιβάλλον: διαβάζουμε για να γίνουμε χρήσιμοι στην κοινωνία αλλά χωρίς εμμονές και εάν χρειάζεται να αποδεχθούμε τη σωστή έστω διαφορετική γνώμη του άλλου- καθηγητή ή μαθητή- το κάνουμε αναθεωρώντας τις δικές μας θέσεις και απόψεις.

Οπωσδήποτε ως ακαδημαϊκοί πολίτες  επίσης , όσο επιτυχημένοι και αν γίνουμε, θα πρέπει συνεχώς να είμαστε ανοιχτοί στη γνώμη των άλλων, θεμιτοί στο να ανασκευάζουμε τις ιδεοληψίες μας προκειμένου να ανακαλύπτουμε πάντοτε το καλύτερο. Με αυτόν τον τρόπο θα υιοθετούμε το προτιμότερο και το καταλληλότερο ως επιστήμονες και ως άνθρωποι, βοηθώντας τους εαυτούς μας,  τους συνανθρώπους μας, συμβάλλοντας στη δημιουργική εξέλιξη και πρόοδο του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε: Ο Ηράκλειτος έλεγε ότι δεν μπορούμε να εισχωρήσουμε στον ίδιο ποταμό δύο φορές όλα αλλάζουν γιατί κινούνται.Παρόμοια και εμεις θα πρέπει να δείξουμε ότι σκεφτόμαστε, κινείται το μυαλό μας ,ανακαλύπτουμε, αλλάζουμε προοδεύουμε για το καλό το δικό μας και τη χρησιμότητά μας προς τους άλλους.

Κατακλείοντας θα  πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα γύρω μας είναι μία ακατάσχετη ροή πληροφοριών και γνώσεων. Ειδικά στη σημερινή εποχή της μετάδοσης εννοιών και ιδεών είναι πανάκεια να νομίζουμε ότι μπορούμε να εμμένουμε απαθείς σε ό,τι γύρω μας αλλάζει. Επιβάλλεται λοιπόν η υιοθέτηση της υγιούς κουλτούρας να τροποποιούμε και να αναθεωρούμε τις απόψεις μας όπου χρειάζεται προκειμένου πάντα να ανήκουμε στην πιο αναβαθμισμένη και χρήσιμη για όλους πλευρά των πραγμάτων και εξελίξεων.

                                                            Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας να με ακούσετε

                                                            Μαθητής/ια γ λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr