Έκθεση γ΄λυκείου. Θέμα: Είδος: Επιχειρηματολογικό άρθρο σε τοπική εφημερίδα στο πλαίσιο αφιερώματος του τοπικού τύπου στην εκπαίδευση. Ιδιότητα: Είστε μαθητής/ια γ΄λυκείου από τον οποίο/την οποία ζητείται να εκφράσει τη γνώμη του/της γιατί έχει άμεση εμπειρία της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη χώρα μας. Θέμα: Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα δύο μη λογοτεχνικά κείμενα που διαβάσατε αλλά και τις δικές σας εκπαιδευτικές εμπειρίες ποιες είναι οι τρείς καίριες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που προτείνετε για τη βελτίωση της κατάστασης στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της χώρας μας; Να τεκμηριώσετε τις απόψεις σας σε ένα κείμενο 350-400 λέξεων.


Κείμενο:

Προς την παιδεία του μέλλοντος.

Αναμφίβολα η παιδεία ως ενδιάθετη κατάσταση του ανθρώπου αλλά και η εκπαίδευση ως συγκεκριμένη πολιτιστική και πολιτική επιλογή του κράτους και της κοινωνίας είναι οι βασικές μεταβλητές οι οποίες πλάθουν, ωριμάζουν και ετοιμάζουν τον άνθρωπο για την επάξια κοινωνική πορεία του μέσα από την οποία συνεισφέρει και στον εαυτό του και στην πρόοδο των άλλων γύρω του. Όμως η παιδεία και η εκπαίδευση και στην εποχή μας και πάντα πρέπει να επικαιροποιείται να εκσυγχρονίζεται να προσαρμόζεται στα καινούργια δεδομένα της εποχής μας ώστε να γίνεται ικανή να αντεπεξέρχεται στις πολλές και ποικίλες προκλήσεις των καιρών μας.

Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει την τεχνολογική εξέλιξη που έχει επιτευχθεί στην εποχή μας. Μέσα από τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές τα εκπαιδευτήρια θα πρέπει να εξοπλισθούν με τα κατάλληλα διαδραστικά ηλεκτρονικά μέσα ώστε οι μαθητές/ιες να είναι ικανοί/ες να συμμετέχουν σε διαδικτυακά μαθήματα, ψηφια κά παγκόσμια σχολεία,στην εκπόνηση ποικίλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και στη συμμετοχή τους σε φόρουμ και κάθε είδους εκπαιδευτικών συζητήσεων και ομιλιών.

Σε κάθε περίπτωση η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η προσαρμογή τους στις σύγχρονες εκπαιδευτικές απαιτήσεις της εποχής της τεχνολογικής εξέλιξης θα έχει υγιές αντίκρυσμα στο να γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία με σύγχρονους εκπαιδευτικούς τρόπους και όχι απαρχαιωμένους. Η γνώση εκ μέρους του εκπαιδευτικού των συγχρόνων τρόπων ψηφιακής διδασκαλίας θα τον καταστήσει ένα σωκρατικό δάσκαλο ο οποίος δεν θα πλησιάζει τους μαθητές ως αυθεντία αλλά ως μαθησιακός συνεργάτης. Θεωρώντας ένας σύγχρονος δάσκαλος ότι οι μαθητές μέσα στο περιβάλλον της πληροφορίας ήδη κατέχουν πολλά πράγματα και πληροφορίες θα τους αντιμετωπίζει με ειδικές ερωτήσεις και εκπαιδευτικές πρακτικές ως συνεργάτες οι οποίοι θα είναι ανά πάσα στιγμή ικανοί να καταθέσουν τις γνώσεις τους, τις πληροφορίες τους και τις απορίες τους. Με αυτό τον τρόπο η σωκρατική συνεργατική εκπαίδευση θα καταρρίψει το παπαγαλίστικό παραδοσιακό σχολείο όπου ο αγνοών μαθητής έπρεπε να αποδείξει στο δάσκαλο αυθεντία ότι έχει σωστά αποστηθίσει  το μάθημα, στο σύγχρονο σχολείο κριτής-δάσκαλος περισσότερο κατευθύνει τις ήδη υπάρχουσες πληροφορίες του μαθητή παρά τις γεννά.

Επιπλέον η σύνδεση του σχολείου με την έρευνα και την αγορά εργασίας θα πρέπει να είναι ένας διαρκής σκοπός της εκάστοτε εκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής. Οι μαθητές επιβάλλεται στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας να ενημερώνονται συνεχώς για την επιχειρηματική και επαγγελματική πορεία που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ώστε από το σχολείο να επιμορφωθούν και να εξειδικευθούν ανάλογα. Στην εποχή της ψηφιακής και πληροφοριακής επανάστασης όπου όλα είναι θέμα γνώσης και κατάρτισης οι μαθητές θα έχουν ένα επιπλέον όπλο τη γρήγορη και επίκαιρη κατάρτισή τους και την γρήγορη απόκτηση των κατάλληλων επιδεξιοτήτων ώστε να ακολουθήσουν μία επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα.

Η παιδεία και η εκπαίδευση λοιπόν είναι ο προπομπός κάθε επιτυχημένης κοινωνίας, ειδικά εάν αναβαθμισθούν και ακολουθήσουν τη γενικότερη επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο της εποχής μας. Τα εκπαιδευτήρια στο βαθμό που θα συνακολουθήσουν τις επιστημονικές επιτυχίες της εποχής μας θα τις μπολιάσουν στους μαθητές /ιες ώστε αυτοί/ες να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους και να τις μετουσιώσουν σε επιτυχημένες επαγγελματικές ασχολίες οι οποίες θα ωφελήσουν την εξέλιξη και την πρόοδο του κόσμου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr