Έκθεση-Έκφραση Α΄λυκείου. Θέμα έκθεσης: « Ο αναλφαβητισμός είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, με δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για το άτομο όσο και για το κοινωνικό σύνολο σε ποικίλα επίπεδα. Σε ποιους παράγοντες πιστεύετε ότι οφείλεται η ύπαρξη αυτού του προβλήματος στο σύγχρονο αναπτυσσόμενο κόσμο μας, και ποια μέτρα, κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή του; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σχετικά με τα θέματα αυτά σε ένα κείμενο που πρόκειται να αναρτήσετε στην ιστοσελίδα της σχολικής σας εφημερίδας στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος που κάνετε σε θέματα παιδείας και εκπαίδευσης»(350-400 λέξεις).

 



 

«Αναλφαβητισμός στην εποχή μας: και όμως υπάρχει».

Ο κόσμος μας έχει πολλούς λόγους να υπερηφανεύεται για πολλά επιτεύγματα. Η ηλεκτρονική επανάσταση έφερε την πληροφορία στο κάθε σπίτι, στον κάθε άνθρωπο. Όμως στον αιώνα της πληροφορίας υπάρχει ακόμα έντονο πρόβλημα αναλφαβητισμού, ίσως διότι η μόρφωση δεν είναι και αυτό τεχνολογικό επίτευγμα αλλά θέλει συγκεκριμένες ατομικές και κοινωνικές ευαισθησίες και πρακτικές. Το σχολείο και το κράτος θα πρέπει με περισσή ευαισθησία να εγκύψουν στο σημαντικό αυτό θέμα, συμβάλλοντας στην ομαλή είσοδο όλων των ανθρώπων στα αγαθά της τεχνολογίας και των κοινωνικών κατακτήσεων.

Αναμφίβολα κοινωνικά είναι τα αίτια του αναλφαβητισμού, κατ΄αρχάς. Η φτώχεια και η οικονομική δυσπραγία. Οι κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες αναγκάζουν παιδιά φτωχών οικογενειών να εγκαταλείπουν το σχολείο. Ας μην αφήσουμε αμνημόνευτους και τους πολέμους που δεν αφήνουν σε πολλούς ανθρώπους να παρακολουθήσουν ομαλά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Επιπροσθέτως στα κοινωνικά προβλήματα προστίθενται και τα πολιτικά προβλήματα. Αφήνοντας τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που τους απαγορεύεται η μάθηση, παρατηρούμε ότι αυταρχικά καθεστώτα εμποδίζουν αρκετούς συνανθρώπους μας από το να μάθουν γράμματα και να εξελιχθούν περαιτέρω στη ζωή τους.

Επίσης ρόλο σημαντικό παίζουν στη διατήρηση του αναλφαβητισμού οι σύγχρονες συνθήκες ζωής. Οι γρήγοροι ρυθμοί, το άγχος, ωθούν τους ανθρώπους σε εύκολες βιοποριστικές λύσεις οι οποίες πολλές φορές αποβαίνουν εις βάρος της εκπαίδευσής τους.

Αν προσθέσουμε σε αυτό και τη δυσλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος,συμπληρώνουμε την εικόνα του αναλφαβητισμού. Ο αναχρονιστικός χαραςτήρας και η χρησιμοθηρική αντίληψη που επικρατούν στο σχολείο, απογοητεύουν πολλά παιδιά, τα οποία είτε αδιαφορούν είτε ακόμα εγκαταλείπουν το σχολικό περιβάλλον. Θεωρούν  ότι το σχολείο δεν τους προσφέρει όσα τους χρειάζονται, τα οποία πλέον τα ερευνούν και τα ψάχνουν σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Σκεφτόμενοι όμως τη σημαντικότητα του όλου προβλήματος, θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλοί και σωστοί τρόποι αντιμετώπισης και λύσης του σημαντικού αυτού κοινωνικού κατά βάση προβλήματος.

Η πολιτεία οφείλει να κατοχυρώσει το δικαίωμα της μόρφωσης για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της, μεριμνώντας συγχρόνως για την ίδρυση επαρκών σχολικών συγκροτημάτων. Το υπουργείο παιδείας δύναται να χρηματοδοτεί προγράμματα διά βίου μάθησης, λαϊκής επιμόρφωσης, ώστε άνθρωποι όλων των ηλικιών να μορφώνονται συνεχώς και να αποκαθιστούν την επαφή τους με την εκπαίδευση και το βιβλίο.

Μόλις και χρειάζεται να σημειώσουμε ότι το σχολείο θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο δημοκρατικό, ανοικτό στην κοινωνία, και σε σύγχρονες μεθόδους μάθησης. Οφείλει το σχολικό περιβάλλον να ενθαρρύνει τους μαθητές στην ενδιάθετη γνώση, στην εξέλιξη των ταλέντων τους, και όχι απλά στην από στήθους αναπαραγωγή της στείρας γνώσης.

Εν τέλει τα ΜΜΕ και οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν και αυτοί να συνεισφέρουν το λιθαράκι τους στην καταπολέμηση του καταστροφικού αναλφαβητισμού. Οφείλουν να προβάλουν την αξία της μόρφωσης, επίσης με άρθρα στον τύπο, δημόσιες ομιλίες, εκπαιδευτικές επιτροπές να διαφωτίζουν και να ευαισθητοποιούν  τον κόσμο για το αγαθό της μόρφωσης.

Επιλογικά ας αναφέρουμε ότι η ανθρωπότητα εξελίχθηκε μέσω της παιδείας, σημαντικός σταθμός της οποίας είναι ο αλφαβητισμός, η αναγνώριση και η ανάγνωση των γλωσσικών συμβόλων και η περαιτέρω απόκτηση της γνώσης. Ειδικά στον αιώνα της τεχνολογίας όπου ο άνθρωπος επαίρεται για τις επιστημονικές και άλλες ανακαλύψεις του, είναι καθήκον όλων να συμβάλουμε σε ένα κόσμο όπου ο μορφωμένος άνθρωπος θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευημερίας και της προόδου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr