Ιστορία γ΄γυμνασίου: Ενότητα 32. Η Ελλάδα στον Α΄παγκόσμιο πόλεμο: ο εθνικός διχασμός.

 



Τα γεγονότα:

1) Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ήθελε την Ελλάδα ουδέτερη (σε διαρκή συννενόηση με το Γερμανό αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β΄).

2) Ο Ελευθέριος υποστήριζε τη συστράτευση της Ελλάδος στο πλευρό της Αντάντ (ειδικά μετά την επιχείρηση της Αντάντ στα Δαρδανέλια (Φεβρουάριος, 1915).

3) Ο Ελευθέριος Βενιζέλος νίκησε στις εκλογές του 1915 με το κόμμα των Φιλελευθέρων.

4) Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν εμφανίσθηκαν ειδικά οι δυνάμεις της Αντάντ συστράτευσε την Ελλάδα στο πλευρό της Αντάντ, επειδή όμως ο Κωνσταντίνος διαφώνησε, ο Βενιζέλος παραιτήθηκε. Έγιναν νέες εκλογές όπου απείχαν οι Φιλελεύθεροι του Βενιζέλου και πλειοψήφισαν οι Εθνικόφρονες του Δημητρίου Γούναρη (τις εκλογές τις έκανε ο εκλεκτός του Κωνσταντίνου Σκουλούδης).

5) Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά από όλα αυτά έφυγε από την Αθήνα και δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη παράλληλη κυβέρνηση (Εθνική Άμυνα). Το φαινόμενο αυτό (από το 1915-1917) ονομάσθηκε Εθνικός διχασμός.

6) Η Αντάντ προσπάθησε να καταλάβει την Αθήνα, δεν τα κατάφερε, ωστόσο ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος έφυγε και ο Βενιζέλος επιστρέφοντας στην Αθήνα, αποκατέστησε την κυβέρνηση των πρώτων εκλογών του 1915 (η βουλή νεκραναστήθηκε (βουλή των Λαζάρων) η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ (συμμετείχε και σε μερικές επιχειρήσεις της).

Ασκήσεις:

1)Γιατί σύμφωνα με το παρακάτω κείμενο ο Ελευθέριος Βενιζέλος υποστήριζε την έξοδο της Ελλάδο στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ;

«Μέχρι σήμερα η πολιτική μας έγκειται στην τήρηση της ουδετερότητας. Αλλά θα πρέπει να συμμετάσχουμε στον πόλεμο προκειμένου να δημιουργήσουμε μία μεγαλύτερη και ισχυρότερη Ελλάδα, τέτοια που λίγοι αισιόδοξοι θα μπορούσαν να φαντασθούν πρίν κάποια χρόνια» ( βίβλος Ελευθερίου Βενιζέλου, Αθήνα , 1964).

 

2) Τι ονομάζουμε Εθνικό διχασμό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr