Νεοελληνική γλώσσα β΄γυμνασίου. Κριτήριο αξιολόγησης.

 


Κείμενο:

Τεχνολογία και εργασία.

Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών της Πληροφορικής στην εργασία δεν έχει μόνον σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά εγκυμονεί και κινδύνους. Η αυτοματοποίηση πολλών εργασιών, όπως της αυτόματης διέλευσης από τα διόδια, καταργεί αρκετά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μένουν άνεργοι. Σε διάφορα επαγγέλματα, όπως του ταμία ή του εργάτη παραγωγής σε μίαι βιομηχανία, μειώνεται η ζήτηση ή παρατηρείται μεταβολή στη μορφή τους.

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των δικτύων των υπολογιστών δημιουργεί μία διαρκώς μεταβαλλόμενη και πολύ ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. Με το ηλεκτρονικό εμπόριο, για παράδειγμα, ένα πολυκατάστημα μπορεί να πουλάει μέσω διαδικτύου, τα προϊόντα του σε όλον τον κόσμο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και με χαμηλό κόστος. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει το σύστημα απασχόλησης. Στο μέλλον πολλοί νέοι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν αρκετές  φορές επάγγελμα κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Οι αλλαγές αυτές θα είναι απαιτητικές ως προς τις δεξιότητες οπότε ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιλέγει τη συνεχιζόμενη κατάρτιση.

Η νέα εποχή απαιτεί εργαζομένους με γνώση και συνεχώς αυξανόμενα προσόντα. Για να μπορεί ο νέος  εργαζόμενος να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς εργασίας πρέπει να έχει πλήρη εκπαίδευση και να εμπλουτίζει τις γνώσεις του με ειδικά προγράμματα κατάρτισης έτσι ώστε να αποκτά νέες επαγγελματικές δεξιότητες και πρόσθετα προσόντα.

Πάντως αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα διαπιστώσουμε ότι κάθε μεγάλη τεχνολογική αλλαγή συνοδευόταν από αρκετά προβλήματα που διαρκούσαν μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα τον περασμένο αιώνα η εισαγωγή μηχανικών αργαλειών στην κλωστοϋφαντουργία είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να χάσουν τις δουλειές τους και να ξεσηκωθούν προσπαθώντας να καταστρέψουν τις μηχανές. Με το πέρασμα όμως του χρόνου ο εργασιακός τομέας ισορρόπησε και με τη βοήθεια των μηχανών αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο. Στις ημέρες μας η εισαγωγή των Νέων τεχνολογιών στο χώρο εργασίας μπορεί να συνοδεύεται και από αρκετά αρνητικά φαινόμενα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις νέες τεχνολογίες.

 

Θέματα:

1ο θέμα: Ποια αρνητικά φαινόμενα  αναφέρονται στο κείμενο σε σχέση με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στο χώρο της εργασίας;

2ο θέμα:α) Συμπλήρωσε τον παρακάτω πίνακα με τους βαθμούς των επιθέτων και των επιρρημάτων:

Θετικός

Συγκριτικός

Σχετικός υπερθετικός

Απόλυτος υπερθετικός

Σημαντικά

 

 

 

Χαμηλός

 

 

 

Νέες

 

 

 

Διαρκώς

 

 

 

Β) Αναλύστε τις λέξεις που ακολουθούν στα συνθετικά τους. Τι μέρος του λόγου είναι το β΄συνθετικό;

Εισαγωγή……………………………………………

Πλεονεκτήματα……………………………………

Διέλευσης…………………………………………...

Μεταβολή……………………………………………

 

3ο θέμα: Υποθέστε ότι είστε ένας νέος που έχετε αποφοιτήσει από κάποιο τμήμα πληροφορικής και θέλετε να εργαστείτε σε αυτόν τον χώρο. Γράψτε μία ηλεκτρονική επιστολή που θα στείλετε σε μία εταιρεία υπολογιστών με σκοπό να παρουσιάσετε τα προσόντα σας για ενδεχόμενη πρόσληψη (200 λέξεις περίπου).

 

Α  Π  Α  Ν  Τ  Η  Σ  Ε  Ι  Σ.

1ο θέμα:

Στο κείμενο επισημαίνονται πολλοί κίνδυνοι που εγκυμονούν με την εισαγωγή των τεχνολογιών στον χώρο της εργασίας. Λόγω της αυτοματοποίησης πολλών εργασιών μέσω της τεχνολογίας πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την εργασία τους ενώ σε άλλα επαγγέλματα μειώθηκε η ζήτηση σε ανθρώπινο δυναμικό ή άλλαξε η μορφή εργασίας των εργαζομένων. Επιπλέον η παγκόσμια αγορά έγινε πολύ ανταγωνιστική, ιδίως με το ηλεκτρονικό εμπόριο που δεν γίνεται σε συγκεκριμένο ωράριο. Ακόμα με την τεχνολογία οι νέοι πρέπει συνεχώς να εκπαιδεύονται για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και περισσότερα προσόντα.

 

2ο θέμα:

Α)

Θετικός

Συγκριτικός

Σχετικός υπερθετικός

Απόλυτος υπερθετικός

Σημαντικά

Σημαντικότερα/πιο σημαντικά

Τα πιο σημαντικά

Πολύ σημαντικά/σημαντικότατα

Χαμηλός

Χαμηλότερος / πιο χαμηλός

Ο πιο χαμηλός

Πολύ χαμηλός

Νέες

Νεώτερες/πιο νέες

Οι πιο νέες

 Πολύ νέες/νεώτατες

Διαρκώς

Διαρκέστερα/πιο διαρκώς

 

Πολύ διαρκώς/διαρκέστατα

 

  Β) εισαγωγή:      εις +άγω (ρήμα)

Πλεονεκτήματα: πλέον + έχω (ρήμα)

Διέλευσης:       διά +έρχομαι (ρήμα)

Μεταβολή:        μετά+βάλλω (ρήμα).

 

3ο θέμα:

Αξιότιμοι κύριοι.

Ονομάζομαι………………και είμαι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος Αθηνών. Σας γράφω για να σας εκφράσω το θαυμασμό μου για τον επαγγελματισμό της εταιρείας σας, για την ποιότητα των υπηρεσιών της, και την υψηλή τεχνολογία την οποί προσφέρετε. Θα ήθελα να σας παρουσιάσω κάποια από τα επαγγελματικά μου προσόντα γιατί επιθυμώ να εργασθώ στην εταιρεία σας.

Ολοκλήρωσα τη φοίτηση στο Λύκειο με άριστα και στις Πανελλαδικές εξετάσεις εισήχθα στη σχολή Ηλεκτρονικών υπολογιστών η οποία ήταν η πρώτη μου επιλογή. Στις τετραετείς σπουδές μου είχα την ευκαιρία να αποκτήσω εξειδίκευση σε πολλούς τομείς στο χώρο της Πληροφορικής, ειδικότερα στον Προγραμματισμό, στην ανάπτυξη και στην κατασκευή των δικτύων και συστημάτων τηλεπικοινωνιών ηλεκτρονικών συσκευών, και υπολογιστικών συστημάτων.

Έχω πολύ μεγάλη επιθυμία να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην εταιρεία σας, για αυτό και θα σας παρακαλούσα να με έχετε υπ΄όψιν όταν προκύψει κάποια νέα θέση εργασίας. Έχω ιδιαίτερο ζήλο όχι μόνον στον τομέα της ενασχόλησής μου αλλά και στα προϊόντα που εμπορεύεστε.

Η έλλειψη προϋπηρεσίας ας μην χρεωθεί ως μειονέκτημα αλλά ως κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της θέσης. Η επιθυμία μου να εργασθώ θα διπλασιάσει τη δημιουργικότητά μου.

                                                                                                        Ευελπιστώντας στη συνεργασία μας

                                                                                                                                   Με εκτίμηση….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr