Έκφραση-έκθεση γ΄λυκείου. Θέμα εκθέσεως: «δίδονται οι δύο παρακάτω θέσεις: 1) η τεχνική κοινωνία δεν μπορεί να είναι μία αληθινή ανθρωπιστική κοινωνία, 2) η τεχνική τελειότητα δεν συμβάλλει στην ανθρώπινη τελειότητα επειδή οι πνευματικές αξίες δεν μπορεί να προέλθουν από την υλική πρόοδο.

 



Σε ένα αποδεικτικό δοκίμιο, 350-400 λέξεις να ανασκευάσετε τους ισχυρισμούς αυτούς του συγγραφέα.

Τίτλος: η προσφορά της τεχνολογίας στον άνθρωπο.

Πρόλογος: Λόγω των αλλαγών, ευεργετικών αλλά και επιζημίων που προκάλεσαν στη ζωή των ανθρώπων τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα οι γνώμες για αυτά διίστανται και αμφισβητείται από πολλούς η ωφέλεια που προκύπτει από αυτά.

 

Κύριο μέρος: Αναμφίβολα κάποιοι πιστεύουν ότι η τεχνική κοινωνία δεν μπορεί να είναι μία αληθινά ανθρωπιστική κοινωνία και ότι η τεχνική τελειότητα δεν συμβάλλει στην ανθρώπινη τελειότητα επειδή οι πνευματικές αξίες δεν μπορούν να προέλθουν από την υλική πρόοδο. Θεωρώ ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απόλυτα μονομερείς δεν στηρίζονται σε ορθά επιχειρήματα και επομένως μπορούν να αντικρουσθούν και να απορριφθούν.

Η κοινωνία στην οποία η τεχνολογία έχει δεσπόζουσα θέση έχει καταφέρει να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή, να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο και να οδηγήσει σε μερική πνευματική απελευθέρωση του ανθρώπου. Σύγχρονα μέσα τίθενται στην υπηρεσία των σωμάτων ασφαλείας, επίσης έχει δραστηριοποιηθεί η ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα και οι άνθρωποι μέσω της τεχνολογίας μαθαίνουν σε οικουμενική βάση πράγματα  μέχρι χθές άγνωστα στους πολλούς. Επομένως κλείνουμε τα μάτια σε όσα εμείς οι ίδιοι βιώνουμε εάν αρνηθούμε να παραδεχθούμε όλα όσα συμβαίνουν στην ίδια μας τη ζωή λόγω της τεχνολογίας.

Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι η επιτευχθείσα τεχνική τελειότητα συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια, στην ηθική βελτίωση και ευαισθητοποίηση του ανθρώπου για ποικίλα κοινωνικά και άλλα πρόβλήματα. Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες, οι ψηφιακές σπουδές, βοηθούν τους ανθρώπους να  δραστηριοποιηθούν σε ό,τι μπορούμε να ονομάσουμε διά βίου μάθηση. Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι προοδεύουν και προσπαθούν επειδή καταφέρνουν πολλά στην προσωπική τους ζωή να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους και αυτό οδηγεί στην ηθική πρόοδο.Ο άνθρωπος μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δραστηριοποιείται κοινωνικά μεταφέροντας στους συνανθρώπους του πολυποίκιλη υλική αλλά και πνευματική βοήθεια αλλά και ψυχική στήριξη.

Όλα αυτά δεν είναι μόνον ποσοτικές αλλά και ποιοτικές αλλαγές που διαμόρφωσαν καθοριστικά την πολιτισμική πορεία του ανθρώπου μέσα στον κόσμο. Ο σύγχρονος πολιτισμός θα ήταν στάσιμος και χωρίς τη δυνατότητα ραγδαίας εξέλιξης χωρίς τα ποικίλα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Επομένως η τεχνολογία και η τεχνική ανάπτυξη έχει πολλαπλή σχέση με πολλά από τα καλά και τα χρήσιμα τα οποία συμβαίνουν στη γή και επηρεάζουν τους ανθρώπους και τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr