Έκθεση-έκφραση γ΄λυκείου. Θέμα έκθεσης: «Παραδίδεται η άποψη: « Σίγουρα είναι κουραστικό να ζείς σε διαρκή αναζήτηση και αμφισβήτηση. Πιστεύω όμως πώς είναι η μόνη στάση που ταιριάζει στον πραγματικά σκεπτόμενο και ελεύθερο άνθρωπο. Η αμφιβολία, η απορία και η αντίρρηση είναι ο μόνος τρόπος για να φθάσουμε στη γνώση, στο ήθος, και στην πληρότητα». Εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις απόψεις αυτές; Να υποστηρίξετε τη γνώμη σας σε ένα αποδεικτικό δοκίμιο 350 λέξεων».

 



 

Τίτλος: αμφισβήτηση: δύναμη προώθησης του πολιτισμού.

Η αμφισβήτηση είναι απαραίτητη για την εξέλιξη και την πρόοδο του πολιτισμού και τη βελτίωση του ανθρώπου. Είναι όμως υπόθεση επίπονη ίσως και επώδυνη για αυτόν που αμφισβητεί. Συμφωνώ λοιπόν με τις σκέψεις του συγγραφέα.

Η απορία, η αμφιβολία, η κριτική, ή έρευνα και οι δυσκολίες για την επιβεβαίωση ή την διάψευση της εγκυρότητας που θεωρείται ότι κατέχει κάτι (γνώση, ιδέα, κατάσταση) η διαρκής πνευματική εγρήγορση και αναζήτηση οδηγούν σε κούραση και πνευματική καταπόνηση παρ΄όλη την ικανοποίηση και χαρά που μπορεί να προσφέρει το αποτέλεσμα αυτού του πνευματικού αγώνα. Όμως αυτή η καταπόνηση συνοδεύεται από τη χαρά της ανακάλυψης, της αναθεώρησης του λάθους, και της τελικής προσέγγισης όσων οι άνθρωποι μετά από εμπειρία και έρευνα θεωρούν ως αληθινό.

Ο πραγματικά σκεπτόμενος ελεύθερα και αβίαστα άνθρωπος δεν δέχεται επιβαλλόμενες γνώσεις a priori αλλά προσπαθεί πάντα να τις φιλτράρει μέσω της κριτικής, της εμπειρίας, της περαιτέρω έρευνας. Είναι αυτονόητο ότι η ανθρώπινη σκέψη είναι ικανή και σε θέση να ανακαλύπτει και να συνθέτει δεδομένα φθάνοντας σε συμπεράσματα ανθρωπίνως και ορθολογικά αποδεδειγμένα, σε αγαστή συνεργασία με όσα προσφέρει η φύση και το περιβάλλον. Εξάλλου στον αιώνα της επιστήμης έχει φανεί ότι το ανθρώπινο μυαλό αυτοβούλως μπορεί ικανοποιητικά να ταξιθετήσει με λογική ασφάλεια τον κόσμο.

Η αμφισβήτηση δεν στηρίζει μόνον την επιστήμη αλλά συγχρόνως ξεπερνά παρωχημένες μορφές ζωής οι οποίες στηρίζονταν σε συμπεράσματα και θέσφατα άλλων. Η επιστήμη αντιπροσωπεύει την εμπεριστατωμένη έρευνα η οποία εμπειρικά και με βεβαιότητα ταξινομεί τα δεδομένα του κόσμου μας ώστε και αυτά ακόμα τα στερεότυπα αιώνων να υποβάλλονται στη βάσανο της κριτικής οδηγώντας συνεχώς τον άνθρωπο σε νέες στάσεις και απόψεις ζωής.

Η αμφισβήτηση και η αμφιβολία καταρρίπτει αυθεντίες οι οποίες μονοπωλούν την αλήθεια η οποία πολλές φορές είναι αλήθεια κάποιων επιτηδείων, επίσης κρατεί σε πνευματική εγρήγορση τους σκεπτομένους και αμφιβάλλοντες ανθρώπους. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο συνεχώς ανακαλύπτει προσφέροντας στην κοινωνία ολοένα τρόπους καλυτέρευσης και προόδου. Όπως αναφέρει και ο Παλάμας στο ποίημά του «ο γκρεμιστής» οι άνθρωποι αναθεωρώντας συνεχώς τις απόψεις τους από τη μία γκρεμίζουν και από την άλλη κτίζουν έναν βελτιωμένο κόσμο.

Ο άνθρωπος ο οποίος αμφιβάλλει κρίνει και αμφισβητεί διατρέχει πολύ μικρότερο κίνδυνο να αιχμαλωτιστεί το πνεύμα του από πλάνες προκαταλήψεις και πάθη. Είναι – για το λόγο αυτό – άνθρωπος ελεύθερος και γενναίος αφού «ελεύθερο είναι ό,τι διαθέτει γενναία ψυχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr