Νεοελληνική γλώσσα β΄γυμνασίου. Ωριαίο διαγώνισμα α΄τετραμήνου.

 



Α΄κείμενο:

Εργαζόμενη μητέρα…..

 Η σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα καλείται να παίξει πολλούς και συχνά δύσκολους ρόλους μέσα στην αυξανόμενα απαιτητική κοινωνία μας. Μια γυναίκα μπορεί να είναι συγχρόνως σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, κόρη, αδερφή, φίλη. Αν μέσα σε όλους αυτούς τους ρόλους προστεθεί και το ‘κοινωνικό κριτήριο της αξιοσύνης της’, τότε θα πρέπει να είναι πολύ καλή σε όλα, ώστε να εισπράξει επιβεβαίωση και επαίνους από τον περίγυρό της.

Τις τελευταίες δεκαετίες είναι πια συνηθισμένο μια γυναίκα να εργάζεται και μετά τη μητρότητα. Για κάποιες γυναίκες η εργασία είναι αυτονόητη, καθώς εργάζονταν και πριν από το γάμο τους, οπότε έχουν χτίσει ήδη μια καριέρα ή έχουν επενδύσει στις σπουδές τους. Για άλλες πάλι, η εργασία είναι μια αναγκαστική επιλογή, αφού στις μέρες μας χρειάζονται δυο μισθοί για να συντηρηθεί μια οικογένεια. Αλλά και στις περιπτώσεις που μια γυναίκα είναι διαζευγμένη με παιδί, αναγκάζεται να δουλέψει γιατί η διατροφή που λαμβάνει συχνά δεν της αρκεί ούτε για τις απαραίτητες ανάγκες του νοικοκυριού.

 Το συναίσθημα της ενοχής όμως φαίνεται να ακολουθεί συχνά την εργαζόμενη μητέρα. Αισθάνεται ανεπαρκής απέναντι στο μητρικό της ρόλο, νιώθει ότι δεν προσφέρει-όσο θα ήθελε ή όσο θα έπρεπε- την απαιτούμενη φροντίδα και την προσοχή στο παιδί της. Η πολύωρη απουσία της από το σπίτι την κάνει να αισθάνεται ότι δεν είναι μια ‘αρκετά καλή μητέρα’ και συχνά εκφράζει το φόβο ότι τα παιδιά της θα αναπτύξουν συναισθηματικά κενά και ανασφάλειες εξαιτίας της πολύωρης απουσίας της.

Β. Ερωτήσεις.

Β1. Γιατί μία γυναίκα – σύμφωνα με το κείμενο – παρουσιάζει συναισθήματα ενοχής;

Μον.2.

Β2. Ποιοι ρόλοι ικανοποιούνται από μία εργαζόμενη μητέρα;

Μον.2.

Β3. Εκφράζει

       Αναπτύξουν

       Ακολουθεί

        Νιώθει

       Χτίσει

        Παίξει

Να γραφούν στο ίδιο πρόσωπο όλοι οι χρόνοι αυτών των ρημάτων.

Μον.3.

Β4. Σύγχρονη, δύσκολους, προστεθεί.

Με το πρώτο συνθετικό των παραπάνω λέξεων να δημιουργήσεις καινούργιες σύνθετες λέξεις (3 λέξεις για την κάθε μία λέξη).

Μον.3.

Γ. Παραγωγή λόγου.

Ως εκπρόσωπος του σχολείου σου σε μία εκδήλωση για την εργαζόμενη μητέρα, διατυπώνεις την άποψη ότι η εργαζόμενη γυναίκα στηρίζει την οικογένειά της, επίσης ότι θα πρέπει να βοηθηθεί στις εργασίες του σπιτιού και των παιδιών της.

Μον.10.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr