Έκθεση- έκφραση α΄λυκείου. Θέμα: « Σε μία ομιλία που εκφωνείτε σε σχολική εκδήλωση με θέμα τη γλώσσα να παρουσιάσετε τη σημασία της γνώσης και της σωστής χρήσης της γλώσσας στην ατομική και συλλογική ζωή, επισημαίνοντας παράλληλα τους τρόπους με τους οποίους κάθε άνθρωπος μπορεί να την καλλιεργήσει (350-400 λέξεις).

 



Αγαπητοί συμμαθητές και συμμαθήτριες, κυρίες και κύριοι.

Ως μαθητής ήδη έχω καταλάβει ότι πολλά πράγματα αρχίζουν και ολοκληρώνονται μέσα από τη σωστή χρήση της γλώσσας. Η γλώσσα είναι ο μεταφορέας σκέψεων, συναισθημάτων, μηνυμάτων και αξιών, οι οποίες ολοκληρώνουν τον άνθρωπο και την κοινωνία. Συγκεντρωθήκαμε εδώ προκειμένου να μοιραστούμε κάποιες ιδέες και απόψεις για το ότι η γλώσσα συνεχώς εξελίσσεται, ο τρόπος της προχωρεί, μιάς και ο άνθρωπος ποτέ δεν πρόκειται να σταματήσει έστω και στην ηλεκτρονική εποχή να προοδεύει τη γλώσσα και μέσω αυτής να προοδεύει και αυτός και ο κόσμος όπου ανήκει. Ας εστιάσουμε σε αυτό το κομμάτι της συνεχούς καλλιέργειας της γλώσσας και των συνεπειών της.

Αναμφίβολα η γλώσσα αποτελεί βασικό παράγοντα της πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της αναπτύξεως των διανοητικών δυνατοτήτων του. Μέσω αυτών ο άνθρωπος κοινωνικοποιείται μιάς και η καλλιέργεια της γλωσσικής δεξιότητας επιτρέπει το διάλογο ως μέσο πληροφόρησης συνεννόησης και επίλυσης διαφορών, οικοδομώντας ένα πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας.

Η γλώσσα είναι αυτή η οποία επιτρέπει την έκφραση των συναισθημάτων καθώς και την εξωτερίκευση των σκέψεων και των επιθυμιών του ανθρώπου. Η γλώσσα δεν αποτελεί μόνον μέσο ανταλλαγής πληροφοριών αλλά ικανοποιεί την ανάγκη των ανθρώπων προς βαθύτερη ψυχική επαφή και επικοινωνία.

Μέσω της γλωσσικής καλλιέργειας το άτομο πολιτικοποιείται και ωριμάζει πολιτιστικά αποκτώντας ευαισθησία στα κοινά και στην καλλιέργεια της τέχνης και των αξιών που αυτή φέρει. Η γνώση των γλωσσικών νοημάτων βοηθά τους πολίτες να ενημερώνονται, να ξεχωρίζουν την αλήθεια και το ψέμμα, όπως και να κατανοούν τα βαθύτερα μηνύματα που περνά η τέχνη και η εκάστοτε πολιτιστική κουλτούρα ανθρώπων και λαών.

Η γλώσσα μεταφέροντας τη φιλοσοφία και τα ιδανικά της γνωρίζει στους ανθρώπους την Εθνική τους ταυτότητα, προσφέροντας συγχρόνως τη δυνατότητα να μοιρασθούν τις αλήθειες του δικού τους πολιτισμού με το σύνολο των συνανθρώπων τους συμβάλλοντας στην καλλιέργεια μιάς οικουμενικής συνείδησης. Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι θέτουν κοινούς στόχους, αποκτούν πνεύμα αλληλοκατανόησης και ανεκτικότητας, θέτοντας τις βάσεις για έναν ακόμα πιο ελεύθερο κόσμο.

Κυρίες και κύριοι.

Τίποτε σε αυτή τη ζωή δεν είναι δεδομένο, για αυτό και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα αγαθά της γλώσσας κόποις κτώνται, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Κατ΄αρχάς κάθε άτομο ξεχωριστά, σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία, θα πρέπει έμπρακτα να ενδιαφερθεί για τα ζητήματα της γλώσσας μέσα από μία  αποτελεσματική προσπάθεια  με μία πολιτεία η οποία κοπιάζει να καλλιεργήσει και να διαδώσει τη γλώσσα και τα δώρα της.Οι τρόποι είναι πολλοί, και εδώ θα μπροούσαμε να αναφέρουμε τη χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων ευρείας μάθησης της γλώσσας και των αγαθών της, τη διά βίου μάθηση των πολιτών σε θέματα γλωσσικής κουλτούρας.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο σχολείο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αποδυνδέσουν τη γλώσσα από τη βαθμοθηρία και να τη συνδέσουν με την ανάλυση των κειμένων και την ουσιαστική γνώση της και χρήση της. Με τη σειρά τους και τα ΜΜΕ οφείλουν να συμβάλουν θετικά στη γλωσσική καλλιέργεια προβάλλοντας την Ελληνική γλώσσα, χρησιμοποιώντας σωστά την Ελληνική γλώσσα και βάζοντας φραγμό στην ξενομανία.

Εν κατακλείδι και για να θυμηθούμε τον Ελύτη, ας καταλάβουμε ότι γλώσσα μας έδωσαν Ελληνική. Στο βαθμό που θα κατανοήσουμε το βάρος της γλωσσικής μας κληρονομιάς και την ιερή υποχρέωση να τη μεταφέρουμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας, θα προσπαθήσουμε ουσιαστικά να εξελίξουμε τη γλώσσα, τις ιδέες και αξίες που μεταφέρει ώστε επί της ουσίας να προοδεύσουμε μέσω αυτών εμείς και ο κόσμος όπου κατοκούμε, διότι σε αυτήν την περίπτωση η γλώσσα θα αποτελέσει οδηγό και φωτεινό σηματοδότη.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr