Iστορία γ΄γυμνασίου. Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης.



Πληθυσμιακές μεταβολές
: Το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε και έτσι αυξήθηκε ο πληθυσμός.  Μαζί και η μετανάστευση. Λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης προς τις βιομηχανικές πόλεις αυξήθηκε το πλήθος των  εργατών με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εργατικά προάστια κοντά ή ανάμεσα στα εργοστάσια.Οι προορισμοί όσων επέλεγαν την εξωτερική μετανάστευση ήταν κυρίως η Αμερική και ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Κοινωνικοί μετασχηματισμοί: Παράλληλα παρατηρήθηκαν και κοινωνικές αλλαγές. Οι αριστοκράτες μεγαλογαιοκτήμονες δεν έχασαν καθόλου τη δύναμή τους στην ανατολική και μεσογειακή ευρώπη λόγω της περιορισμένη εκεί διάδοσης της βιομηχανικής επαναστάσεως. Στην Αγγλία όπου άρχισαν να ασχολούνται με επιχειρήσεις καπιταλιστικού χαρακτήρα αύξησαν την επιρροή τους ενώ στη Γαλλία τη μείωσαν γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν για τις νέες οικονομικές δραστηριότητες.

Οι αστοί : ήταν η κυρίαρχη κοινωνική τάξη πιά. Διακρίνονταν σε μεγαλοαστούς (βιομήχανοι, μεγαλέμποροι και τραπεζίτες) οι οποίοι είχαν την εξουσία, τον πλούτο και το κοινωνικό κύρος, σε μεσοαστούς (βιοτέχνες , ελεύθεροι επαγγελματίες) και μικροαστούς ( δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι).

Οι αγρότες : ήταν η πλειοψηφία των ευρωπαίων κατά το 19ο αι. Ήταν μόνιμα εξαρτημένοι από τις διαθέσεις των μεγαλογαιοκτημόνων και τις αυξήσεις των τιμών. Συχνά ακολουθούσαν το δρόμο της μετανάστευσης προς αναζήτηση καλύτερης ζωής.

Οι εργάτες:  ήταν άνδρες ,γυναίκες και παιδιά οι οποίοι για μισθούς πείνας δούλευαν 12-14 ώρες καθημερινά χωρίς καμμία ημέρα ανάπαυσης. Ζούσαν πολλοί μαζί σε μικρά σπίτια. Ο μέσος όρος ζωής τους ήταν πολύ μικρός , χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στη Μιλούζ (γαλλική βιομηχανική πόλη) ο μέσος όρος ζωής των πολιτών ήταν 27 χρόνια.

Σοσιαλιστικές θεωρίες: Τα κοινωνικά προβλήματα γέννησαν τις σοσιαλιστικές θεωρίες οι οποίες πίστευαν : 1) τα μέσα παραγωγής στα χέρια των εργατών

                                 2) δημιουργία εργατικών οργανώσεων και κομμάτων

                                 3) αταξική κοινωνία.

 

Ασκήσεις:

1) «Δεν υπάρχει πια Ιουδαίος και ειδωλολάτρης, δεν υπάρχει δούλος και ελεύθερος, δεν υπάρχει άντρας και γυναίκα, όλοι σας είστε ένας, χάρη στον Ιησού Χριστό. (Γαλ 3, 28)»: διακρίνεις κοινά στοιχεία ανάμεσα στην πίστη αυτή του Αποστόλου Παύλου ( όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του Ιησού) και στις σοσιαλιστικές θεωρίες;

2) «Τα παιδιά-σκλάβοι που θεμελίωσαν τη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη της Αγγλίας. Δούλευαν 15 ώρες ημερησίως σε συνθήκες εξαθλίωσης. Η σωματική κακοποίηση Το 1820, το 40% του πληθυσμού της Αγγλίας ήταν κάτω των 15 ετών, ενώ μεγάλο μέρος των αντρών είχε επιστρατευτεί. Έτσι, αφενός το εργατικό δυναμικό είχε μειωθεί δραματικά, αφετέρου κόστιζε ακριβότερα. Παράλληλα, η φτώχεια μάστιζε τα γυναικόπαιδα που είχαν μείνει πίσω. Στο πλαίσιο της βιομηχανικής επανάστασης και της επιτακτικής ανάγκης του βρετανικού κράτους να εκσυγχρονιστεί […]...».Γιατί η βιομηχανική επανάσταση χρησιμοποίησε την παιδική εργασία κατά τη γνώμη σας και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο;

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr