Έκφραση- έκθεση Α΄λυκείου. Θέμα έκθεσης: Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητρικής Γλώσσας ( 21 Φεβρουαρίου) αναλαμβάνετε να συντάξετε ένα άρθρο σε σχετικό αφιέρωμα της σχολικής σας εφημερίδας, στο οποίο θα αναφέρεστε στην ξεχωριστή σημασία της γλωσσικής καλλιέργειας για την προαγωγή του εθνικού πολιτισμού (350- 400 λέξεις).

 



 

«Γλώσσα: ο στυλοβάτης του πολιτισμού».

Η γλώσσα γενικά είναι χωρίς αμφιβολία το πιο σημαντικό, το πιο αποτελεσματικό όργανο επικοινωνίας που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Με τη γλώσσα ως εργαλείο οι άνθρωποι, άλλοτε ως δέκτες και άλλοτε ως πομποί, προσλαμβάνουμε, μεταδίδουμε ή ανταλλάσσουμε πληροφορίες και γνώσεις, εμπειρίες και αντιλήψεις, συναισθήματα και σκέψεις.

Η μητρική γλώσσα ωστόσο για έναν λαό δεν είναι απλώς ένα σύνεργο επικοινωνίας, ένα όχημα μεταφοράς πληροφοριών και γνώσεων συναισθημάτων και σκέψεων. Η μητρική γλώσσα για ένα λαό είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό. Είναι μία ουσιαστικής σημασίας συνιστώσα της εθνικής ταυτότητας του ανθρώπου και παράμετρος βασική του πολιτισμού του.

Η μητρική γλώσσα για κάθε λαό είναι ένας κοινωνικός θεσμός που εκφράζει μία συγκεκριμένη φιλοσοφία ζωής, ένα ιδιαίτερο ύφος και ήθος ζωής. Στην εθνική γλώσσα έχουν εγγραφεί όλα τα βιώματα και όλες οι αξίες όλες οι αντιλήψεις που έχουν υιοθετηθεί ανά τους αιώνες από μία γλωσσική κοινότητα και από ένα Έθνος. Μέσα από τη γραμματική της γλώσσας, τη μορφολογία και τη σύνταξη αλλά και το λεξιλόγιο, την παραγωγή και τις σημασίες των λέξεων τις κυριολεκτικές αλλά ιδιαίτερα τις μεταφορικές σημασίες αλλά και την όλη δομή της γλώσσας αποτυπώνονται οι αντιλήψεις, η πολιτική και η πολιτισμική ιστορία του κάθε λαού, ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο λαός συνέλαβε τον κόσμο και τον άνθρωπο. Η μητρική γλώσσα για τον άνθρωπο και το έθνος επομένως δεν έχει την ίδια σημασία που έχει για αυτούς οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα και βέβαια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από αυτήν.

Η μητρική – εθνική γλώσσα για κάθε λαό είναι ουσιαστικά ο κόσμος του, η σκέψη του, ο ίδιος του ο εαυτός. Η εθνική γλώσσα εκφράζει και αποδίδει τον Εθνικό πολιτισμό, ταυτίζεται μάλιστα με τον Εθνικό πολιτισμό. Εθνική γλώσσα και εθνικός πολιτισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.Σχέση στενής αλληλεξάρτησης υπάρχει ανάμεσα στο πολιτιστικό επίπεδο του κάθε λαού και του επιπέδου της εθνικής του γλώσσας. Όσο ανώτερο και πλουσιότερο πολιτισμό αναπτύσσει ένας λαός, όσο ένας λαός προχωρεί στην επιστήμη και την παιδεία, όσο προοδεύει στους τομείς της οργάνωσης της κοινωνίας, της πολιτείας και της οικονομίας τόσο πλουσιότερη δυναμικότερη και εκφραστικότερη είναι και η γλώσσα του.

Η μητρική Εθνική γλώσσα σε τελευταία ανάλυση είναι μία πολιτισμική κατάκτηση ένα πολιτισμικό αγαθό των ανθρώπων που συγκροτούν ένα λαό ή ένα έθνος, ανάλογης τουλάχιστον σημασίας και εμβέλειας με όλες τις άλλες πολιτισμικές κατακτήσεις όπως είναι για παράδειγμα η επιστήμη, η παιδεία, η φιλοσοφία, η τέχνη, η οργάνωση και η λειτουργία της κοινωνίας, η δημοκρατία , η ελευθερία η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία των λαών και των πολιτών.

Όπως λοιπόν ένας λαός προοδευτικός ο οποίος έχει συνείδηση της ιστορικής του αποστολής και αισθάνεται εθνικά υπεύθυνος περήφανος και αξιοπρεπής, φιλοδοξεί εργάζεται και μοχθεί και αγωνίζεται αδιάκοπα για την ποιοτική αναβάθμιση και των άλλων πολιτισμικών κατακτήσεών του κατά τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό θα πρέπει να ενιδαφέρεται να μοχθεί και να αγωνίζεται για την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό της μητρικής του γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr