Νεοελληνική γλώσσα β΄γυμνασίου: Επιστολή προς το Δήμαρχο της τοπικής περιοχής, μαθητών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για παρατημένες και γεμάτες σκουπίδια παραλίες του τόπου τους. 7η ενότητα.

 


Αξιότιμε κ.Δήμαρχε:

Πρίν από λίγες ημέρες επισκεφθήκαμε με τους καθηγητές μας την παραλία της περιοχής όπου πηγαίνουμε στο σχολείο, όπου μένουμε με τις οικογένειές μας. Θέλαμε να απολαύσουμε το θαλασσινό τοπίο που μας είχε λείψει από το καλοκαίρι. Δυστυχώς λόγω του θεάματος που αντικρύσαμε το μόνο που δεν αισθανθήκαμε είναι η απόλαυση που περιμέναμε.

Η εικόνα που παρουσιάζει η έρημη παραλία ήταν πραγματικά αποκαρδιωτική: παντού μπορούσε κανείς να δεί πεταμένα χαρτιά, κουτιά από τσιγάρα, σακούλες νάιλον, κουτάκια από αναψυτκικά και μπύρες, και κάθε είδους σκουπίδια σκορπισμένα σε όλο το μήκος και πλάτος της ακτής. Εκτός από όλα αυτά είδαμε διάφορα διάσπαρτα άχρηστα αντικείμενα, στρώματα, σκισμένα, σίδερα σκουριασμένα, σακούλες γεμάτα σκουπίδια, πεταμένες πρόσφατα από ασυνείδητους κατοίκους της περιοχής σκισμένες από πεινασμένους σκύλους, σκορπισμένα παντού κονσερβοκούτια παλιόχαρτα και αποφάγια.

Μετά από όλα αυτά που είδαμε αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση. Αυτή η επιστολή είναι το πρώτο μας βήμα. Το επόμενο είναι να παρακινήσουμε τον περίγυρό μας να δραστηριοποιηθεί. Εσείς από την πλευρά του δήμου έχετε τη δυνατότητα να κάνετε πολλά: τακτική αποκομιδή σκουπιδιών με απορριμματοφόρα, τοποθέτηση κάδου απορριμμάτων σε περισσότερα σημεία, ανάρτηση πινακίδων απαγορευτικών και προτρεπτικών (« διατηρείτε την παραλία καθαρή, να σέβεστε το φυσικό τοπίο, μην πετάτε σκουπίδια» κ.λ.π). Επίσης προτείνουμε να οργανωθούν ομιλίες και συζητήσεις με θέμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση, και την περιφρούρηση της καθαριότητας. Σε όλα αυτά είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε και εμείς οι μαθητές. Μάλιστα πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε με τους καθηγητές μας εκστρατεία καθαριότητας της συγκεκριμένης παραλίας τις επόμενες ημέρες.

Ελπίζουμε ότι από εδώ και πέρα η παραλία μας αυτή αλλά και όλες οι άλλες, με τη συμβολή όλων θα ανακτήσει τη φυσική της ομορφιά και δεν θα δεχθεί άλλα σκουπίδια.

                                                                                                           Με εκτίμηση

                                                                                      Το 15μελές συμβούλιο του γυμνασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr