Αναμφίβολα η όλη εξέλιξη της επιστήμης αποτελεί βαθύ επίτευγμα του σύγχρονου ανθρώπου. Εάν μάλιστα σκεφθούμε ότι τα επιστημονικά κατορθώματα είναι ικανά να αλλάξουν προς το καλύτερο την ανθρώπινη ζωή, φέρνοντας ευτυχία και ευδαιμονία στον πλανήτη, θα αναρωτηθούμε γιατί η επιστήμη δεν υπηρέτησε και δεν κατάφερε να προχωρήσει αποτελεσματικά προς το σκοπό αυτό; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η επιστήμη περισσότερο ενδιαφέρεται να υπηρετήσει φιλόδοξα πολιτικά σχέδια τα οποία έχουν να κάνουν με την παραγωγή τρόπων ελέγχου της ανθρώπινης ζωής αλλά και τρόπων τεχνητής δημιουργίας ζωής ώστε κάποιοι να μπορέσουν να εξουσιάσουν όλο και περισσότερο την ανθρώπινη κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση η επιστήμη επιβάλλεται να υπηρετεί το μυστήριο της ζωής χάριν της ευτυχίας όλων.
Έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση η ιστορία με την κλωνοποίηση, κυρίως διότι αμφισβητεί την ξεχωριστή προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου- αν και επίσημα δεν έχει εφαρμοσθεί σε ανθρώπινο όν. Επίσης όλοι αναρωτιούνται γιατί η επιστήμη δεν έχει ακόμη δώσει ανθρώπινη λύση στα τόσα προβλήματα αρρώστειας και επισιτισμού των κατοίκων του τρίτου κόσμου, γιατί υπάρχουν ακόμη συνάνθρωποί μας οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.
Εάν τελικά οι επιστήμονες έπρατταν ή μπορούσαν να πρόξουν αυτόνομα χωρίς τη βοήθεια των πολιτικών ταγών και υπευθύνων ίσως θα είχαμε πράγματι έναν διαφορετικό κόσμο. Όμως η συμπόρευση της επιστήμης με την πολιτική κρύβει αρκετούς κινδύνους τους οποίους και θα πρέπει να προσέξουμε: Η πολιτικοποίηση της επιστήμης επιφέρει σημαντικά προβλήματα και το κυριότερο είναι ότι πλήττεται η ανεξαρτησία της και η αξιοπιστία της. Αντί να φροντίζει για το γενικό καλό οδηγείται στο να κτίζει τρόπους επικράτησης πολιτικών δυνάμεων οι οποίες σε κάθε περίπτωση έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες πρακτικές προσωπικής επικράτησης, ατομικής ολοκλήρωσης σχεδίων προκειμένου κάποιες πολιτικές δυνάμεις εκ του ασφαλούς να επιβληθούν στον πλανήτη.
Το μέτρο της επιστημονικής ηθικής είναι το κατά πόσον η επιστήμη θα συντηρεί την γενική πρόοδο, την παγκόσμια βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την δυνατότητα όλων να έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας, παιδείας, εξέλιξης και καλύτερης καθημερινότητας. Επίσης η επιστημονική ηθική έχει να κάνει με τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής ηθικής του ξεχωριστού και διακριτού ανθρωπίνου προσώπου. Βέβαια τα μηνύματα είναι ανησυχητικά μιάς και η επιστήμη συμπράττει με συγκεκριμένες πολιτικές καταστάσεις προκειμένου να συνδράμει τη δυνητική εξουσιαστικότητα του πλανήτη μέσα από συγκεκριμένα επιστημονικά εργαλεία: κατασκευή υπερόπλων, ξεχωριστών φαρμάκων, τρόπους τεχνοκρατικής και ηλεκτρονικής κατεύθυνσης των ανθρώπων κ.α.
Βέβαια η επιστήμη θα αποδείξει την αξιοπρέπειά της στο βαθμό που θα οδηγήσει και στην οικολογική ακεραιότητα του πλανήτη, στη δυνατότητα του ανθρώπου να ζεί μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον. Η επιστήμη επιβάλλεται να εφευρίσκει τρόπους, να διοργανώνει ενημερώσεις ώστε η φύση να εξελίσσεται δημιουργικά, προστατευμένη και ικανή να παρέχει στους ανθρώπους ένα καλύτερο μοντέλο ζωής.
Η επιστήμη είναι τελικά το σύνολο όλων εκείνων των γνώσεων και των αξιών οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο κόσμο μέσα σε μία ασφαλή φύση ολοκληρώνοντας την ανθρώπινη εξέλιξη και προσαρμοστικότητα. Επιστήμη χωρίς ηθική και ανθρώπινη προσωπικότητα σημαίνει κάτι το απρόσωπο και εχθρικό σε άνθρωπο,κοινωνία και περιβάλλον. Όπως είπε και ο Πλάτων εάν η επιστήμη διακριθεί από την αλήθεια γίνεται πονηρία. Οι άνθρωποι γεννούν την επιστήμη και όχι το αντίστροφο ώστε οι άνθρωποι είναι ανά πάσα στιγμή γνώστες του πόσο και πώς μπορούν να διατηρήσουν και να αυξήσουν το ανθρώπινο πρόσωπο και μεγαλείο της επιστήμης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
vasilios888@yahoo.gr