Νεοελληνική γλώσσα β΄γυμνασίου, ασκήσεις.

 


ΑΣΚΗΣΕΙΣ:

Α Να αναγνωρίσετε ποια   μέθοδο ανάπτυξης χρησιμοποιείται στα παρακάτω αποσπάσματα

 

1) )      Βιβλίο είναι δέσμη από χειρόγραφα ή έντυπα φύλλα χαρτιού ραμμένα μαζί στη μια πλευρά έτσι που να διευκολύνουν τον αναγνώστη στη μελέτη.

Χρ. Ρώμα, Λεξικό αναπτυγμένων εννοιών

 

2) Υπάρχουν πολλών ειδών μοναξιές: α) η μοναξιά του χρυσόψαρου στη γυάλα είναι η φοβισμένη μοναξιά, β) του πουλιού στο κλουβί είναι η βασανισμένη μοναξιά, γ) του φονιά μέσα στο μυστικό του είναι η επικίνδυνη μοναξιά, δ) του καλόγερου στη σκήτη του η ευδαιμονική μοναξιά, ε) του αρρώστου πάνω στο χειρουργικό τραπέζι , του μελλοθάνατου μέσα στο κελί  η εναγώνια μοναξιά, στ) του ενός μέσα στο πλήθος, το αδιάφορο η απελπισμένη μοναξιά, ζ) του ποιητή μέσα στα όνειρά του η γόνιμη μοναξιά, η) μα η μοναξιά του ανθρώπου μπροστά στο αίνιγμα της ύπαρξής του είναι η κορυφαία, η πιο τραγική κι αγιάτρευτη μοναξιά.

Λένα Παππά Ένας λόγος για τη μοναξιά

3)  Ανθρώπινη ψυχή και χωράφι έχουν ανάγκη καλλιέργειας χωρίς καλλιέργεια η ψυχή μοιάζει με άγονο χωράφι. Μόνο η επίδραση της παιδείας στο χωράφι της ψυχής θα το γονιμοποιήσει και θα ικανοποιήσει τον καλλιεργητή του:  αποκάλυψη αρετής, προτερημάτων, ικανοτήτων. Έτσι και το άγονο χωράφι, με την κατάλληλη καλλιέργεια θα γίνει εύφορο προς καρποφόρηση των σπόρων του φυτού.

 

4) Το πάρτι που οργανώσαμε με τόση φροντίδα ολόκληρο το καλοκαίρι κατέληξε σε πλήρη αποτυχία. Εγώ ήμουν πολύ κρυωμένος, η μύτη μου έσταζε και η φωνή μου μόλις που σχημάτιζε ένα δυσάρεστο ψίθυρο. Η αδελφή μου έσπασε το χέρι της και  έπρεπε να το έχει κρεμασμένο σε θηλιά. Κατά τις έξι το απόγευμα βροντές και αστραπές τράνταζαν το διάστημα και στις επτά η βροχή είχε σχηματίσει χείμαρρους.  Πέντε από τα δέκα παιδιά δεν μπόρεσαν να έρθουν και άλλα ήρθαν αργοπορημένα. Είχα οπωσδήποτε και άλλοτε αποτυχίες σε πάρτι, αλλά αυτή ξεπέρασε   κάθε προηγούμενο.

5) Διαφωτισμός είναι το πνευματικό κίνημα που αναπτύχθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 17ου και κατά τον 18ο αιώνα στην Ευρώπη για τη βελτίωση του ανθρώπου και την ανάπλαση της κοινωνίας.

6) H νευρικότητα και η αμηχανία της ήταν φανερές. H κοπέλα στο λεωφορείο είχε αγωνία για το πού θα κατέβει, για το κάθε πότε περνάει το λεωφορείο, για το πόσο κόσμο έχει... Ρωτούσε συνεχώς τους διπλανούς της και είχε την αγωνία ενός ταξιδιώτη σε ξένη χώρα που φοβάται ότι θα χάσει τη σωστή στάση. Ήταν, βεβαίως, φανερό ότι δεν έμπαινε συχνά σε κάποιο από τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς.

Ο. Σελλά, Καθημερινή

 

7) )      Ανάμεσα στα δυο παιδιά αναπτύχθηκε φιλία αληθινή. Οι λόγοι ήταν πολλοί. Πρώτα πρώτα οι οικογένειές τους χρόνια τώρα συνδέονταν φιλικά: οι πατέρες υπηρετούσαν στον ίδιο λόχο, ενώ οι μητέρες τους ήταν συμμαθήτριες από το δημοτικό σχολείο. Κατοικούσαν, ύστερα, στην ίδια γειτονιά. Έπαιζαν στους ίδιους πεζόδρομους και κατέβαιναν συντροφιά στην αγορά. Κοντά σ΄αυτά πρέπει να θυμηθούμε και το ωδείο, όπου αποκτούσαν μουσική παιδεία… Η φιλία τους δεν ήταν συμφεροντολογική αλλά ειλικρινής , γι΄ αυτό και ολοένα βάθαινε.

                        Διασκευή από Χρ. Τσολάκη, Από το λόγο στη συνείδηση του λόγου.

 

Β Με βάση τις παρακάτω θεματικές προτάσεις γράψτε μια παράγραφο που να έχει επαρκή ανάπτυξη:

Στην κουζίνα επικρατούσε χάος.  (παραδείγματα)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Αγαπώ τις εκδρομές στο δάσος. (αιτιολόγηση)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Γ  Να βρείτε τα υποκείμενα των υπογραμμισμένων ρημάτων και να γράψετε τι είναι

(ουσιαστικό, αντωνυμία, πρόταση κτλ).

1. Ο καθηγητής διδάσκει ιστορία. ……………………………..

2. Με τιμά το ότι ήρθες. ……………………………………….

3. Όποιος θέλει ας με ακολουθήσει. …………………………..

4 Απαγορεύεται να καπνίζετε.. ………………………….

5. Τι έφταιξε και θύμωσες πολύ; ………………………………

6. Συγκεντρώθηκαν στην αυλή όλοι οι εργαζόμενοι……………..

7. Επιβάλλεται να συμμετάσχετε στην εκδήλωση………………….

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr