Έκφραση- έκθεση α΄λυκείου. Θέμα: « Η εκμάθηση μιάς ξένης γλώσσας είναι σημαντικός παράγοντας για την εκμάθηση και του πολιτισμού της χώρας αυτής της ξένης γλώσσας. Για ποιους επιπλέον λόγους πιστεύετε ότι είναι αναγκαία η εκμάθηση μιάς ή περισσοτέρων ξένων γλωσσών. Να εκφράσετε τις απόψεις σας για το θέμα σε μία ομιλία 350-400 λέξεων που απευθύνετε ως καθηγητής/ καθηγήτρια ξένων γλωσσών στους μαθητές σας, προκειμένου να επιστήσετε την προσοχή σας στο μάθημά σας».

 


 


Αγαπητά μου παδιά.

Σε μία εποχή η οποία μέσα από την συνεχή διάχυση της πληροφορίας μεταφέρει ιδέες, αξίες και άλλα πολιτισμικά σε όλο τον πλανήτη, θεωρώ υποχρέωσή μου ως εκπαιδευτικός – ειδικά ξένων γλωσσών – να προβώ σε κάποιες διατυπώσεις σχετικά με την αναγκαιότητα της εκμάθησης ξένων γλωσσών ώστε συγχρόνως να υπάρξει και προσέγγιση των πολιτισμών που οι γλώσσες αυτές αντιπροσωπεύουν. Η ξένη γλώσσα δεν αποτελεί, καλά μου παιδιά, αυτοσκοπό, αλλά συνέχεια της κουλτούρας και της γενικότερης κλασσικής μόρφωσης των ανθρώπων.

Σε ένα περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση της είδησης και της μεταφοράς ποικίλων υλικών και πνευματικών κατακτήσεων, σε ένα κόσμο όπου η διεθνής πρακτική πλέον είναι η παντός είδους επαφή των ανθρώπων, η εκμάθηση και άλλων πέραν της μητρικής γλωσσών, απελευθερώνει το άτομο από τα δεσμά της μερικής γνώσης, και ανοίγει τους πνευματικούς του ορίζοντες να υπάρξει σε έναν ευρύτερο κόσμο για τον οποίο μπορεί να γνωρίσει και τον πολιτισμό του και την κουλτούρα του.

Ας σκεφθούμε και μόνον ότι η ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας, προσφέρει στον άνθρωπο ασύλληπτες δυνατότητες γνώσης όλων όσων συμβαίνουν γύρω του. Πόσα άραγε γεγονότα και χαρακτηριστικά άλλων κόσμων και ανθρώπων μπορούμε να πληροφορηθούμε απλά καθισμένοι στον υπολογιστή μας; Αποτελεί σωστή εκμετάλλευση αυτού του γεγονότος το ότι μέσω ξένων γλωσσών που γνωρίζουμε, μπορούμε να συμμετέχουμε στα δρώμενα αυτών των κόσμων και των ανθρώπων, γνωρίζοντάς τους, εκτιμώντας τους, συζητώντας μαζί τους.

Με αυτόν βέβαια τον τρόπο βοηθούμε την ίδια μας την Πατρίδα να αποκτήσει τέτοιο κύρος ώστε να ενταχθεί σε ευρωπαίκούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η γνώση ξένων γλωσσών και η μέθεξη των πολιτισμικών πραγμάτων άλλων χωρών επιφέρει την ανάπτυξη του τουρισμού ( με τα γνωστά συνεπαγόμενα οικονομικά οφέλη). Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία και η συνεργασία των λαών οδηγεί στη γνώση και κατανόηση και άλλων τρόπων και στάσεων ζωής, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι στην εποχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας έχοντας και την απαραίτητη γνώση της γλώσσας, να μπορούν να ζήσουν να εξελιχθούν και να εργασθούν σε οποιοδήποτε μέρος και τόπου του πλανήτη.

Αγαπητά μου παιδιά.

Είναι φανερό ότι πλέον υπάρχουν όλοι οι τρόποι διαθέσιμοι ώστε να ανοίξετε όσο περισσότερο μπορείτε τους πνευματικούς σας ορίζοντες μέσα από την επαφή σας και με άλλους πολιτισμούς, οι οποίες αυτές επαφές μπορούν να σας προσφέρουν και πολλά άλλα ευεργετήματα (εργασία, οικογένεια, κ.α). Εξάλλου μέσα από την εκμάθηση ξένων γλωσσών θα έχετε άπλετη τη δυνατότητα της πολύπλευρης ενημέρωσης, της πληροφόρησης για διεθνή γεγονότα, για όσα φαινόμενα άμεσα και σημαντικά επηρεάζουν τη ζωή μας.

Μέσω των ξένων γλωσσών μπορούμε να προσφέρουμε σε ανθρώπους άλλων κρατών και περιοχών τις δικές μας πολιτισμικές και άλλες συναφείς παραδόσεις, όπως και να καταλάβουμε και να εμπεδώσουμε τις δικές τους αντίστοιχες. Από αυτήν την άποψη (εάν μάλιστα σκεφθούμε και το αναντίρρητο γεγονός ότι η κάθε γλώσσα μεταφέρει τα στοιχεία του πολιτισμού) μπορούμε να αφομοιώσουμε δημιουργικά στοιχεία άλλων πολιτισμών συμβάλλοντας σε ένα οικουμενικό μήνυμα αγάπης και συμπάθειας των λαών.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η εκμάθης ξένων γλωσσών αποτελεί μία αναγκαιότητα, κοντά σε τόσες άλλες. Αποτελεί το μέσο ώστε να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική ένωση των πάντων με το να έλθουν οι άνθρωποι μέσα από τη γνώση της τέχνης και του πολιτισμού ακόμα περισσότερο κοντά ο ένας με τον άλλο.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr