Νεοελληνική γλώσσα α΄γυμνασίου. Κείμενο: Φώκια monachus monachus.

 


Η φώκια είναι δεινή κολυμβήτρια. Χάρη στο υδροδυναμικό σχήμα του σώματός της και τη φυσιολογία της,  η μεσογειακή φώκια μπορεί να καταδυθεί σε μεγάλα βάθη και να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για αρκετή ώρα. Μπορεί να μειώσει τις ανάγκες της σε οξυγόνο ώστε ακόμα και να κοιμηθεί μέσα στο νερό. Όταν χρειασθεί να αναπνεύσει, αναδύεται ενστικτωδώς χωρίς να διακόψει τον ύπνο της. Αν και περνά μεγάλο μέρος της ζωής της στο νερό, η φώκια βγαίνει συχνά στην ξηρά για να ξεκουρασθεί και να γεννήσει. Παλαιότερα ζούσαν σε κοπάδια και μπορούσε κανείς συχνά να βλέπει φώκιες που έβγαιναν σε ανοικτές παραλίες. Σήμερα όμως τα ζώα καταφεύγουν σε απόμερες σπηλιές, βραχώδεις ακτές και ακατοίκητες βραχονησίδες μακριά από την ενοχλητική ανθρώπινη παρουσία.

Μέχρι το β΄παγκόσμιο πόλεμο οι άνθρωποι κυνηγούσαν τη μεσογειακή φώκια για το δέρμα της με το οποίο έφτιαχναν παπούτσια και ζώνες, επίσης και για το λίπος της  από το οποίο έφτιαχναν σπαρματσέτα και σαπούνι. Στις μέρες μας το κυνήγι της για εμπορικούς σκοπούς έχει σταματήσει αλλά η μεσογειακή φώκια απειλείται περισσότερο από ποτέ. Κυριότερη αιτία είναι η καταστροφή των βιοτόπων του ζώου, καθώς και η εκ προθέσεως θανάτωσή του.

Η υπεραλίευση καθώς και η παράνομη αλιεία (π.χ με χρήση δυναμίτη) έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων. Οι φώκιες ανήμπορες πλέον να εξασφαλίσουν αρκετή τροφή από το φυσικό τους στοιχείο στρέφονται ολοένα και συχνότερα στα δίχτυα των ψαράδων αφαιρώντας την ψαριά και προξενώντας ζημιά στα αλιευτικά εργαλεία. Οι αλιείς οργισμένοι φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις δυστυχώς ακόμη και στη θανάτωση των ζώων αυτών.

 

Ερωτήσεις:

1.Σε τι είδους βιβλίο θα μπορούσαμε να βρούμε το παραπάνω κείμενο; Παρουσιάζει γεγονότα πραγματικά ή φανταστικά;

2.Στο κείμενο αυτό οι πρωταγωνιστές είναι οι φώκιες. Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο σκοπός του κειμένου;

3.Στο κείμενο παρουσιάζονται και οι λόγοι για τους οποίους οι ψαράδες κυνηγούν τις φώκιες τόσο παλαιότερα όσο και στις ημέρες μας, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους οι φώκιες καταστρέφουν τα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων. Μπορείτε να βρείτε τα κίνητρα της δράσης της κάθε πλευράς;

4.Βρείτε ειδικές λέξεις στο κείμενο που να αφορούν τη θάλασσα, τη φώκια και το ψάρεμα.

5.Να σχηματίσετε σύνθετες λέξεις με τη λέξη: ιχθύς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr