Νεοελληνική γλώσσα β΄γυμνασίου. Κείμενο: Μεταλλαγμένα:

 


25 ακτιβιστές «υπουργοί» μπήκαν στο δίλημμα «μεταλλαγμένα ή ποιοτική γεωργία» και αποφάσισαν να απορρίψουν ομόφωνα και κατηγορηματικά τα μεταλλαγμένα ως πιθανή εκδοχή για το μέλλον της γεωργίας. Οι «ακτιβιστές υπουργοί» δεν ήταν άλλοι από μέλη της greenpeace που διαμαρτυρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο στο κέντρο της Κέρκυρας, με αφορμή το άτυπο συμβούλιο υπουργών γεωργίας που πραγματοποιείται στο νησί.

Οι ακτιβιστές της greenpeace παρατάχτηκαν μπροστά σε ένα σταυροδρόμι κρατώντας τις σημαίες των κρατών μελών της ΕΕ και παριστάνοντας τους 25 ευρωπαίους υπουργούς γεωργίας. Οι «ακτιβιστές υπουργοί» κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στο δρόμο της ποιοτικής γεωργίας και αυτόν των μεταλλαγμένων, όπως ανέφεραν και οι χαρακτηριστικές ενημερωτικές πινακίδες. Ένας τελάλης ενημέρωνε τους «ακτιβιστές υπουργούς» για τους κινδύνους που ενέχουν τα μεταλλαγμένα για το περιβάλλον, την υγεία αλλά και το εισόδημα των αγροτών. Η δράση της greenpeace είχε αίσιο τέλος, αφού όλοι οι «ακτιβιστές υπουργοί» επέλεξαν τελικά το δρόμο της ποιοτικής γεωργίας.

 

Ερωτήσεις:

 

1. Με στοιχεία από το κείμενο συμπληρώστε τον πίνακα που ακολουθεί:

Τόπος

Χρόνος

Πρόσωπα

Δράση

Τελική έκβαση.

 

2.Ποιές πληροφορίες δίνει ο τίτλος του κειμένου στον αναγνώστη;

 

3. Τι παρουσιάζεται στην πρώτη παράγραφο του κειμένου και τι στη δεύτερη; Ποια σχέση έχουν οι δύο παράγραφοι μεταξύ τους;

 

4. «αποφάσισαν να απορρίψουν ομόφωνα και κατηγορηματικά»

     «πιθανή εκδοχή για το μέλλον»

     «ενημέρωνε …για τους κινδύνους που ενέχουν»

      «είχε αίσιο τέλος».

Βρείτε τις φράσεις μέσα στο κείμενο και να τις αντικαταστήσετε με άλλες φράσεις χωρίς να αλλάξει το περιεχόμενό τους και να αλλοιωθεί το νόημα του κειμένου.

 

5. Να δικαιολογήσετε τη χρήση των εισαγωγικών όπου υπάρχουν.

 

6. Ποια κατά τη γνώμη σας επικινδυνότητα περιέχουν τα μεταλλαγμένα προϊόντα για την υγεία του ανθρώπου;

 

7. «ένας τελάλης ενημέρωνε τους ακτιβιστές υπουργούς» για τους κινδύνους που ενέχουν τα μεταλλαγμένα». Να δικαιολογήσετε τη φράση αυτή αφού τη θέσετε ως θεματική πρόταση σε παράγραφο.

 

8. Να ετυμολογήσετε τις παρακάτω λέξεις:

Μεταλλαγμένα

Γεωργία

Ενημερωτικός

Εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr