Νεοελληνική γλώσσα α΄γυμνασίου. Περιγραφή.Κείμενο προς εξάσκηση της περιγραφής.

 


«Περάσαμε τις απόκρημνες άκρες του Άθω και ακολουθήσαμε γιαλό-γιαλό τη νοτιοδυτική του ακτή. Σε λίγο το τοπίο άρχισε πάλι να ημερώνει κάπως. Είδαμε απέξω το αμφιθεατρικό χωριό της σκήτης της Αγίας Άννας, ύστερα τη Νέα Σκήτη και τραβήξαμε για τη μονή Διονυσίου.

Είναι ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που καταπλήσσει μόλις το αντικρίζεις. Πρέπει να φαντασθεί κανείς ένα πελώριο βράχο στημένο στο κύμα σαν πολλούς άλλους που είδαμε σ΄αυτήν την περιήγηση. Στην κορυφή του ορθώνεται ένα θεόρατο  φρούριο και απάνω από το φρούριο βρίσκονται χτισμένα τα πατώματα των κελιών. Τούτα σχηματίζουν εξώστες στηριγμένους σε δοκάρια και κρεμασμένους απάνω από τη θάλασσα σε μεγάλο ύψος. Ακόμη πιο ψηλά ξεπετιέται από το κτίσμα ο πύργος με τις πολεμίστρες. Αποκάτω κοιταγμένο το σύνολο έχει έναν αέρα παραμυθένιο, έτσι καθώς τεντώνεται απέναντι στο ανοικτό πέλαγος, στο στόμιο μιάς ρεματιάς που σκίζει πίσω του το βουνό. Αξίζει να σημειώσω εδώ το ωραίο ποιητικό όνομα της ρεματιάς αυτής: Αρεοπόταμος.

Αποβιβαστήκαμε στο λιμανάκι της μονής ίσια κάτω από τη μεγάλη της μορφή και ανεβήκαμε ως την πύλη της από ένα γυριστό πλακόστρωτο μονοπάτι. Είναι μονή πυκνά χττισμένη σε στενό χώρο με πολλούς ορόφους προς τα πάνω και προς τη θάλασσα. Για τον ξένο είναι λαβύρινθος σωστός. Χάνεται εύκολα κανείς σε σκάλες ατελείωτες και σε μυστηριώδεις έρημους διαδρόμους όπου αναπάντεχα συναντά μικρά παρεκκλήσια ιστορημένα με τοιχογραφίες του 16ου και 17ου αι».

Ασκήσεις.

1. Μπορείτε να πείτε αν ο συγγραφέας στέκει ακίνητος και περιγράφει ή αν κινείται στο χώρο. Αν κινείται ποια πορεία ακολουθεί;

2. Το απόσπασμα αποτελείται από τρείς παραγράφους. Μπορείτε να γράψετε έναν πλαγιότιτλο για κάθε μία από αυτές;

3.  Τώρα που γράψατε τους πλαγιότιτλους μπορείτε να βρείτε πώς οργανώνει ο συγγραφέας την περιγραφή του;

4. Με ποια ρήματα και επίθετα γίνεται η περιγραφή στη δεύτερη παράγραφο;

5. Να περιγράψετε (120 λέξεις) έναν αγαπημένο σας τόπο προχωρώντας από έξω προς τα μέσα.

6.Να σχηματίσετε προτάσεις με τις παρακάτω λέξεις:

Σύμπλεγμα

Μυθώδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr