Έκθεση γ΄λυκείου. Θέμα: Με αφόρμηση διάφορες συζητήσεις που έχετε ακούσει για το θέμα της διατροφής, να αναπτύξετε τις απόψεις σας για τους παράγοντες που νομίζετε ότι επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων στην εποχή μας

.


Είδος κειμένου:               άρθρο

Πομπός: μαθητής/ μαθήτρια

Μέσον: εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας

Αποδέκτης: ευρύ αναγνωστικό κοινό

Έκταση: 300-350 λέξεις.

 

Τίτλος: Οι διατροφικές συνήθειες στην εποχή μας.

 

Πρόλογος:

Η διατροφή αλλά και οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, είναι σε κάθε περίπτωση στοιχεία του παραδοσιακού πολιτισμού της κοινωνίας στην οποία αυτοί οι άνθρωποι ζούν. Κληροδοτούνται, όπως και άλλα παραδοσιακά στοιχεία, από γενεά σε γενεά, διαιωνίζονται διότι οι άνθρωποι τρώνε προκειμένου να εξασφαλίσουν καλό και υγιεινό επίπεδο ζωής. Εμπλουτίζονται όμως όλα αυτά τα διατροφικά μεγέθη με νέα στοιχεία και νέες συνήθειες που είναι κυρίως αποτέλεσμα της εξέλιξης του πολιτισμού και της επικοινωνίας των ανθρώπων.

 

Κυρίως μέρος.

Πολλοί είναι οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων στην εποχή μας. Κατ΄αρχάς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως είναι το κλίμα, η γεωγραφία αλλά και τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά κάθε τόπου έχουν σημαίνοντα ρόλο στην παραγωγή και κατανάλωση των τροφίμων. Βεβαίως σημαντικός παράγοντας είναι και η γεωγραφική θέση των χωρών, διότι εάν μία κοινωνία έχει πρόσβαση σε θαλλάσιες περιοχές οι άνθρωποι εκεί θα τρώνε τροφές πλούσιες σε ψάρια και λοιπά θαλασσοειδή.

Σημαντικά επηρεάζει τη διατροφή και η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία. Χώρες οι οποίες έχουν εξελιγμένο τρόπο τεχνικής συντήρησης των τροφίμων, αλλά και σύγχρονα σε ευρεία κλίμακα εμπορικά δίκτυα διάθεσης των τροφών τους, σε αυτές τις επικράτειες οι άνθρωποι  θα χρησιμοποιούν ως τροφές όλες αυτές τις προσφερόμενες τροφές. Επίσης εάν οι τεχνολογικά προηγμένες χώρες διαθέτουν σύγχρονο τρόπο γεωργικής και κτηνοτροφικής αλλά και αλιευτικής παραγωγής, μπορούν να προσφέρουν στους κατοίκους τους όλα αυτά τα νέα προϊόντα διατροφής τα οποία σταδιακά κατακτούν τις αγορές και τους καταναλωτές.

Ίσως όμως οι θρησκευτικοί κανόνες, αλλά και ο φιλοσοφημένος τρόπος ζωής που ο κάθε ένας ως σκεπτόμενο όν υιοθετεί, καθορίζουν αποφασιστικά την ποιότητα και τον τρόπο διατροφής. Ο άνθρωπος ο οποίος έχει επηρεασθεί από συγκεκριμένες φιλοσοφίες οι οποίες αρνούνται την κρεωφαγία διότι σέβονται κάθε μορφή έμβιας ζωής, αυτός ο άνθρωπος δικαιολογημένα έχει σταθεροποιήσει κατά συγκεκριμένο τρόπο τη διατροφική του ζωή και πορεία.

Μόλις και χρειάζεται να σημειώσουμε ότι ο οικονομικός παράγοντας είναι αυτός ο οποίος σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Ανά περιοχή, μάλλον ο οικονομικός παράγοντας ενέχει μεγαλύτερο ρόλο στις αστικές περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι εξαρτώμενοι από χώρους διάθεσης προίόντων (μεγάλες αγορές πώλησης προϊόντων). Οι άνθρωποι των μεγαλουπόλεων υιοθετούν τις διατροφικές τους συνήθειες και με βάση την οικονομική τους δυνατότητα να προμηθευθούν συγκεκριμένα προϊόντα που πωλούνται σε υπεραγορές και σε άλλες διαθέσιμες αγορές.

Εννοείται ότι η ατομική υγεία του κάθε ενός καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές του συνήθειες. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι λόγω της μεγάλης προόδου της επιστήμης ακόμα και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας μπορούν να υιοθετήσουν ένα ευχάριστο πρόγραμμα διατροφής φθάνει να το τηρούν προκειμένου να μην προκαλούν προβλήματα στο οργανισμό τους.

 

Επίλογος.

Σε κάθε περίπτωση είτε πρόκειται για στοιχεία και συνήθειες του παραδοσιακού τρόπου διατροφής είτε για στοιχεία του σύγχρονου τρόπου, το ζητούμενο είναι η καλή διατροφή η οποία στηρίζεται στην καλή ποιότητα των τροφίμων, στην ποικιλία και στο μέτρο ως προς την κατανάλωσή τους.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr