Νεοελληνική γλώσσα, β΄γυμνασίου. Κριτήριο αξιολόγησης. Κείμενο με θέμα την περιήγηση.

 



 

Η Ναύπακτος θεωρείται χωρίς αμφιβολία από τους πλέον γραφικούς και ρομαντικούς προορισμούς της ενδοχώρας. Αν σε αυτά προσθέσουμε τη σημαντική ιστορική παράδοσή της αλλά και την άνετη πρόσβαση από την Αθήνα, έχουμε ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί για μία φθινοπωρινή απόδραση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας.

Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και στις εκβολές του ποταμού Μόρνου μας περιμένει η ομορφότερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας. Οι ειδυλλιακές της ακρογιαλιές αγναντεύουν τα ήρεμα νερά του Κορινθιακού κόλπου, η βουνίσια της γοητεία κυκλώνει τον παράδεισο της ορεινής Ναυπακτίας. Η μεγάλη της ιστορία αντικατοπτρίζεται σε δύο σπουδαία μνημεία, το κατάφυτο βενετσιάνικο κάστρο και το βενετσιάνικο λιμανάκι. Όλα αυτά κάνουν την Ναύπακτο έναν από τους πιο αξιοζήλευτους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Φθάνοντας στην Ναύπακτο τις πρώτες εντυπώσεις κερδίζουν οι άνετοι δρόμοι σκιασμένοι με πλατύφυλλα πλατάνια, οι παραδοσιακές γωνίες και ένα πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας που απολαμβάνουν ανέμελοι τη φθινοπωρινή λιακάδα στα υπαίθρια εστιατόρια και καφέ δίπλα στη θάλασσα. Ξεκινάμε την περιήγησή μας στην πόλη με μία χαλαρή βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια με τα πολλά ναυτικά σπίτια και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά. Φουντωτές βουκαμβίλιες και πολύχρωμα λουλούδια στολίζουν τους πέτρινους τοίχους πλημμυρίζοντας τις φιλόξενες γειτονιές με  κάθε λογής χρώματα και αρώματα.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο λιμάνι, το μικρότερο και το ομορφότερο της Μεσογείου. Στον ανατολικό πυργίσκο μας καλωσορίζει ο παλιός ναυτικός φάρος και το Φετιχιέ τζαμί του 1499. Η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα μας υπενθυμίζει την περίφημη ναυμαχία της Ναυαπάκτου, το 1571.  Στον δυτικό βραχίονα, δίπλα στα σιδερένια κανόνια που σημαδεύουν τη θάλασσα βρίσκεται ο ανδριάντας του θρυλικού πυρπολητή Γιώργου Ανεμογιάννη καθώς και το άγαλμα του διάσημου Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντέ Θερβάντες. Το τέλειο άλλοθι για μία ολιγόωρη ανάπαυση αποτελούν οι γευστικοί πειρασμοί που μας περιμένουν στο πεζοδρόμιο του Στενοπάζαρου, εκεί που παλιά βρισκόταν η αγορά με τα ταβερνάκια που τιμούσαν δεόντως οι ντόπιοι και οι εργάτες του λιμανιού.

Με ανανεωμένες τις δυνάμεις ξεκινάμε την ανάβαση στα κάστρα- από τα καλύτερα διατηρημένα οχυρά με πέντε διαζώματα – η ιστορία των οποίων ξεκινά από τα χρόνια της αρχαιότητας και φθάνει μέχρι την τουρκοκρατία. Ανεβαίνοντας στην κορυφή – στην τριπλή τιάρα του Lepando όπως την ονόμαζαν οι Ενετοί – μας καθηλώνουν η ανυπέρβλητη θέα σε ολόκληρη την πόλη, το λιμάνι και ο Κορινθιακός κόλπος με την εντυπωσιακή καλωδιακή γέφυρα του Ρίου- Αντιρρίου να δεσπόζει στον ορίζοντα. Το γραφικό ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία (11ου αι) το ρολόι κωδωνοστάσιο και τα ερείπια του οθωμανικού λουτρού κερδίζουν την προσοχή μας.

Στο φεύγα της ημέρας αποχαιρετούμε την Ναύπακτο. Τα φώτα της πόλης πλημμυρίζουν στα ήρεμα νερά, ένα ολόγιομο φεγγάρι ανάβει για να συντροφεύσει το ταξίδι μας προς τον επόμενο προορισμό.

 

Θέματα.

1ο Θέμα:

Ποιες ομορφιές της Ναυπάκτου εκθειάζονται στο κείμενο; Μον. 6.

 

2ο Θέμα:

Α) Να εντοπίσετε στη β΄παράγραφο « Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο……της χώρας μας», τη δομή και τους τρόπους ανάπτυξης.

Β) Στη γ΄παράγραφο «φθάνοντας στην Ναύπακτο…χρώματα και αρώματα» να εντοπίσετε το υποκείμενο των ρημάτων και να σχολιάσετε τη μορφή τους.   Μον.4.

 

3ο θέμα:

Διαβάζετε το παραπάνω κείμενο και αποφασίζετε να ταξιδέψετε στη Ναύπακτο. Χρειάζεστε όμως παρέα για αυτό γράφετε μία επιστολή ή ένα e-mail στη φίλη σας, όπου εκθειάζετε τις ομορφιές της πόλης και την καλείτε να έλθει μαζί σας (200 λέξεις) ( Μον.10).

 

Απαντήσεις.

1ο θέμα:

Η Ναύπακτος περιγράφεται στο κείμενο ως μία μαγική και γραφική πόλη. Ο συγγραφέας εκθειάζει πολλές ομορφιές της πόλης : τις ειδυλλιακές ακρογιαλιές της, τη βουνίσια γοητεία της, το βενετσιάνικο κάστρο  και το βενετσιάνικο λιμανάκι. Ειδικότερα εστιάζει στους άνετους και γεμάτους πλατάνια δρόμους της, τις παραδοσιακές γωνιές της, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα αρχοντικά της, τις φουντωτές βουκαμβίλιες και τα πολύχρωμα λουλούδια της, το γραφικό λιμάνι της με το φάρο και το φετιχιέ τζαμί, το κάστρο της με την υπέροχη θέα προς την πόλη, το λιμάνι και τον Κορινθιακό κόλπο με τη γέφυρα του Ρίου- Αντιρρίου, το γραφικό ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία και τα ερείπια του οθωμανικού λιμανιού.

 

2ο θέμα:

Α) δομή:

Θεματική πρόταση: Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου μ μας περιμένει η ομορφότερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας.

 

Λεπτομέρειες/ σχόλια: Οι ειδυλλιακές της ακρογιαλιές αγναντεύουν τα ήρεμα νερά του Κορινθιακού κόλπου. Η βουνίσια της γοητεία κυκλώνει τον παράδεισο της ορεινής Ναυπακτίας. Η μεγάλη της ιστορία αντικατοπτρίζεται σε δύο σπουδαία μνημεία: το κατάφυτο βενετσιάνικο κάστρο και το βενετσιάνικο λιμανάκι.

 

Κατακλείδα: Όλα αυτά κάνουν την Ναύπακτο έναν από τους πιο αξιοζήλευτους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

 

Τρόποι ανάπτυξης.

Παραδείγματα από την ιστορία («η μεγάλη της ιστορία αντικατοπτρίζεται σε δύο σπουδαία μνημεία: το κατάφυτο βενετσιάνικο κάστρο και το βενετσιάνικο λιμανάκι») και τις φυσικές ομορφιές της πόλης («οι ειδυλλιακές της ακρογιαλιές αγναντεύουν τα ήρεμα νερά του Κορινθιακού κόλπου , η βουνίσια της γοητεία κυκλώνει τον παράδεισο της ορεινής Ναυπακτίας»).

 

Σύγκριση-Αντίθεση: Η Ναύπακτος συγκρίνεται με τις άλλες πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και με άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος.

 

Β) Ρήμα: κερδίζουν.

Υποκείμενο: οι δρόμοι, οι γωνίες, ένα πλήθος ανθρώπων, (ουσιαστικά).

 Ρήμα: απολαμβάνουν.

Υποκείμενο: εννοείται «οι οποίοι» (αντωνυμία).

Ρήμα: ξεκινάμε.

Υποκείμενο: εννοείται «εμείς» (αντωνυμία).

Ρήμα: στολίζουν.

Υποκείμενο: βουκαμβίλιες και λουλούδια (ουσιαστικά).

 

3ο θέμα.

                                                                                                              Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, 2017.

Αγαπημένη μου Ελένη.

Τον τελευταίο καιρό αισθάνομαι νοσταλγία για το καλοκαίρι. Φθινοπώριασε πιά και ασχολούμαι με χιλιάδες πράγματα. Ήδη αισθάνομαι κουρασμένος. Σκέφτομαι πώς ένα ολιγοήμερο ταξίδι το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου θα μου ξανάδινε πάλι κέφι και δύναμη. Πάντα μου άρεσαν τα ταξίδια, ίσως γιατί αγαπώ πολύ τη φύση.

Κοιτώντας λοιπόν στο διαδίκτυο τους δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα, αλλά και αυτούς που δεν απέχουν και πάρα πολύ από την Αθήνα, ανακάλυψα τη Ναύπακτο. Είναι τόσο όμορφη και γραφική πόλη! Είδα φωτογραφίες της και ξετρελλάθηκα από τις ομορφιές της! Εκτός από την ειδυλλιακή ακρογιαλιά της με το βενετσιάνικό λιμανάκι της έχει και ένα πανέμορφο καταπράσινο κάστρο, η πόλη και η θέα από ψηλά από τη γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου τη νύχτα είναι πράγματι κάτι το μαγευτικό. Έχει ακόμα στενά δρομάκια, βουκαμβίλιες, νεοκλασσικά σπίτια.

Δεν θα απολαύσουμε μόνο βολτες και τις φυσικές της ομορφιές αλλά και τις άπειρες λιχουδιές που θα βρούμε στα ταβερνάκια της πόλης στον πεζόδρομο. Μπορούμε να κάνουμε και μία όμορφη εκδρομή ημερήσια στην ορεινή Ναυπακτία.

Τι λές; Θα ήθελα τόσο πολύ να έλθεις! Βρήκα και αρκετά καλές τιμές στα ξενοδοχεία. Θα πάμε με το αυτοκίνητό μου και θα έχουμε και την ευκαιρία να πούμε τα νέα μας αφού έχουμε τόσο καιρό να βρεθούμε.

Περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σου.

                                                                                                                                 Με αγάπη

                                                                                                                                      Νίκος.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr