Κριτήριο αξιολόγησης γ΄γυμνασίου Νέα Ελληνική γλώσσα.

 


Α΄ΚΕΙΜΕΝΟ

     Στο παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Το Βήμα, παρουσιάζονται οι τρόποι επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι νέοι σήμερα, καθώς και  οι συνέπειες  που προκύπτουν από το γεγονός αυτό.

 

Σχέσεις και Διαδίκτυο

      Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη αναζητούν καθημερινά ανθρώπινη επαφή στις λεωφόρους του Διαδικτύου. Καθισμένοι εμπρός στην οθόνη του υπολογιστή τους συνομιλούν ηλεκτρονικά, κανονίζουν συναντήσεις, ανταλλάσσουν ερωτόλογα και προσβολές. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ ανταλλάσσουν μετά μανίας ηλεκτρονικά μηνύματα με τη βοήθεια κινητών τηλεφώνων. Νεαρά παιδιά, αποκομμένα από την παρέα τους, συγκεντρωμένα σε μια μικροσκοπική οθόνη αποστέλλουν και απαντούν σε μηνύματα, αδύναμα να συνειδητοποιήσουν ότι η πραγματική ζωή περνάει και χάνεται δίπλα τους[…].

     Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις. Αυτό συμβαίνει,γιατί έτσι ερχόμαστε πιο κοντά και γιατί επικοινωνούμε με τους ανθρώπους που κάτω από άλλες συνθήκες δε θα γνωρίζαμε ποτέ. Επιπλέον ξεπερνούμε τα φράγματα της απόστασης και συνομιλούμε με φίλους που βρίσκονται στην άλλη άκρη της Γης.

    Την ίδια στιγμή όμως αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να παραμελήσουμε τις προσωπικές μας σχέσεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας. Θα πρέπει να  θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις επιδράσεις που έχουν τα νέα μέσα, όπως το Ίντερνετ, στη ζωή μας, γιατί δεν έχουμε εμπειρία από το παρελθόν. Όλοι εμείς λοιπόν ας μην αφήσουμε τα χρόνια της τεχνολογίας να γίνουν τα χρόνια της μοναξιάς.

Εφημ. Το Βήμα(διασκευή)

 

 

 

Β΄ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.     Οι άνθρωποι σήμερα επικοινωνούν μεταξύ τους κυρίως μέσω του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων. Ποιες είναι, σύμφωνα με το άρθρο, οι θετικές και ποιες οι αρνητικές  συνέπειες αυτού του τρόπου επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις;

Σύμφωνα με το κείμενο στην εποχή  του διαδικτύου καταργούνται οι αποστάσεις, άνθρωποι από όλον τον πλανήτη γνωρίζονται διαδικτυακά, πληθαίνουν οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων.Ηλεκτρονικά όμως. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι άνθρωποι να παραμελήσουν τις προσωπικές τους σχέσεις και επαφές, να αναπτύξουν μόνον εικονικές φιλίες, αυτό είναι επικίνδυνο γιατί όπως σωστά επισημαίνει το άρθρο θα οδηγηθούμε σε μοναξιά.

 

2.     Ποια από τις παρακάτω τεχνικές ανάπτυξης χρησιμοποιείται στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου;Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

Η δεύτερη παράγραφος αναπτύσσεται με τη μέθοδο της αιτιολόγησης.Συγκεκριμένα επειδή το άρθρο θέλει να μας πείσει για τη δυνατότητα του διαδικτύου να δημιουργεί νέες φιλίες μας προσφέρει αιτίες, όπως ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι επικοινωνούν διαδικτυακά καταργώντας το πρόβλημα της αντίστασης.

 

 

1.     σύγκριση-αντίθεση,2.διαίρεση, 3.αιτιολόγηση, 4.ορισμός

 

 

3.     α) Να βρείτε τα υποκείμενα των υπογραμμισμένων ρημάτων του κειμένου.

 

β)επικοινωνούμε, ερχόμαστε:να γράψετε το ίδιο πρόσωπο σε όλους τους χρόνους της οριστικής

 1. το υποκείμενο είναι το εμείς

 2. Ενεστώτας                             επικοινωνούμε                      ερχόμαστε

     Παρατατικός                          επικοινωνούσαμε                 ερχόμασταν

    Μ.Εξακολουθητικός               θα επικοινωνούμε                θα ερχόμαστε

    Μ.Στιγμιαίος                           θα επικοινωνήσουμε            θα έλθουμε

    Αόριστος                                 επικοινωνήσαμε                    ήλθαμε

    Παρακείμενος                        έχουμε επικοινωνήσει           έχουμε έλθει

    Υπερσυντέλικος                      είχαμε επικοινωνήσει           είχαμε έλθει

     Συντελεσμένος Μ.                 θα έχουμε επικοινωνήσει.   Θα έχουμε έλθει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr